Hediye Eroğlu

Hediye Eroğlu

MUZ ÜRETİCİSİ ZORDA


15.11.2024

Muz üreticilerin tasarruf gerekçesi nedeniyle kesilen kredileri sektörü vurdu!

 

Mersin'de yerli muz üretim alanı 70 bin dekara ulaştı. Yani ülkemizdeki yıllık yaklaşık 950 bin ton muz üretiminin yüzde 50'sini Mersinli çiftçiler karşılıyor.

Kentimizdeki üretimin de yüzde 50'den fazlası Anamur'da yapılmakta.

 

Ama tasarruf genelgesi muz üreticisini vurgu!

Çünkü sübvansiyonlu krediler kesildi.

 

Muz üreticilerin kredi isyanı kentet gündem oldu mu? Hayır1

Kentet gündem olmayan ülkede gündem olur mu?

Hayır!

 

Bu yıl ekonomik kriz gerekçe gösterilerek aile işletmelerine tahsis edilen sübvansiyonlu krediler kesildi, bakım kredisi 30 bin TL'yle sınırlandı. Muz üreticilerinin sera naylonu ve demiri yenilemek için aldığı tadilat kredisi de verilmedi.

 

Aile işletmelerini ‘tasarruf’ gerekçesiyle desteklememenin maliyeti tekrar ithalata mahkûm olmak anlamına gelirken bile bile kendimizi bu duruma sürüklüyoruz.

 

Muz üreticilerin yaşadığı zor durum nedeniyle Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş şöyle dile getirdi: “Çiftçi hem kârlılık hem geçiş ürünü olarak avokado ve muzu birlikte ekiyor. Bu durumda avokado için verilmesi gereken kredilere verilmiyor.

 

Sübvansiyonlu kredi ile yapılan avokado seralarına ara ekim olarak çiftçilerimiz muz etmektedirler, avokado ağaç ilk 3 yılda güneş karşı mukavemetini artırmak için muz ekmektedirler. Ara Ekim muz ekmemizin sebebinin birisi budur.

 

Muz üreticileri banka kredisini bir yıl sonra ödemeye başlamaktadır.

 

Avokado ise 3 yıl sonra meyve vermeye başlıyor.

 

Muz ise aynı yıl verme verdiği için banka borcunu ödeyebilme imkânı var bu sebepten dolayı ekimi yapıyor. Amaç muz üretmek değil erken üretim ile borç ödemek. Ziraat bankası ile görüşüyoruz bu uygulamanın gerekçelerini kabul ediyor. Ancak Tarım Müdürlüğümüz onaylamazsa olmaz deniyor.”

ARŞİV YAZILAR