ANAMUR’DA KORKULAN OLDU!

2 Ağustos 2023 Çarşamba 17:02

Anamur’da Mamure Kalesi, Dragon Çayı ve Pullu Ormanı kesin korunacak hassas alan ilan edilmesi ile ilgili düzenlemenin aslında doğal koruma alanı daraltılarak çıkartıldığı ortaya çıktı. Amacın ise bölgenin imara açılarak yapılaşmaya imkan verilmesi olduğu ileri sürüldü.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin'in Anamur ilçesinde bulunan Mamure Kalesi, Dragon Çayı ve Pullu Ormanı kesin korunacak hassas alan ilan edildi.

29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde şu ifadeler yer aldı: “Mersin İli, Anamur İlçesi sınırları içerisinde bulunan Mamure Kalesi, Dragon Çayı ve Pullu Ormanı (MER 18) Doğal Sit Alanının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109’uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.

 

ANAMUR TEPKİLİ

Ancak koruma alanı kararının altında, imara açma girişimi olduğu iddiası gündeme geldi. Bölgenin imara açılarak yapılaşma sağlanabilmesi için doğal koruma alanının daraltıldığı ortaya çıktı.

Düzenleme ile özellikle arkeolojik sit alanı olan Mamure Kalesi’nin doğu tarafındaki doğal sit alanı koruma kapsamından çıkarıldı. Yine aynı bölgedeki kesin korunacak hassas alan olan yapılaşmaya açılmak üzere özellikle de günübirlik tesisler inşa edebilmek için 3’üncü derece SİT alanına çevrildiği görüldü.

Yeşil alan olarak ayrılan bölümün de düzenleme ile imara açma girişiminden nasibini aldığı 2’inci derece sit alanı kapsamına alındığı gözlendi.

Bu durum Anamur’da büyük tepki çekti. İlçe sakinlerinin Anamur doğasını yok edecek düzenlemeye karşı harekete geçmek için bir araya gelmeye hazırlandığı öğrenildi.

 

“GÖZÜMÜZÜ BOYAYARAK KORUMAYIP TALANA AÇIYORLAR”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan da. İktidarın ‘koruma’ adı altında rant amaçlı doğal alanları imara açma girişimlerinin giderek arttığına dikket çekerek, tepki gösterdi. Aslan, “Doğal sit alanının sınırlarını daraltmak hukuki değildir. Mevcut hukuk yasalarına da doğa yasalarına da aykırıdır. Burası zaten korunması gereken alanlarken rant adına daraltılması kabul edilebilir değil. ‘Koruyoruz’ adı altında daraltıp imara açıyorlar. Gözümüzü boyayarak korumayıp talana açıyorlar.

Oysa doğayı talan etmenin bedelini kuraklık ile orman yangınları ile ödüyoruz. Bu nedenle karara karşıyız. Hukuki hakkımızı da kullanacağız sonuna kadar. Bir an önce bu karar dan vazgeçilmesini talep ediyoruz” dedi.

 

 

TARİHİ KALE ROMA, SELÇUKLU VE OSMANLI DÖNEMLERİNİN TANIĞI

Jeotermal sondaj arama ruhsatı verilen alanın sahil kesiminde yer alan Mamure Kalesi, Türkiye’nin bugüne kadar sağlam şekilde ayakta kalabilmiş sahil kalelerinden biri. Tarihi kale, Roma, Selçuklu, Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı dönemlerine tanıklık eden bölgenin önemli anıtsal yapıları arasında. Antik dönemden kalma temeller üzerinde yükselen kalenin içerisinde 14. Yüzyılda Karamanoğulları Beyliği döneminde inşa edilen cami de yer alıyor. Kalenin kuzeyinde ve ruhsat sahası içerisinde yer alan tarihi hamam ise yine aynı dönemin izlerini taşıyor.

 

MAMURE’NİN BAŞINA GELMEYEN KALMADI!

Roma döneminden kalan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Mamure Kalesi, Türkiye’nin ayakta kalan en iyi ilk 10 kalesi arasında yer alırken başına gelmeyen de kalmadı.

2018 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları, kalenin tarihi dokusunu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından özel bir şirkete ihale edilerek gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında PVC pencere, beton sıva ve mermerler kullanıldı, kale içindeki camiye ise klima takıldı. 39 kulesi ve kaleyi bütünüyle çevreleyen burçları ile ayakta kalmayı başaran ender Ortaçağ kalelerinden biri olan Mamure Kalesi’ndeki restorasyon sırasında çimento kullanılarak sıvalar yapıldı, pencere açıklıklarına PVC pencereler takıldı ve burçlar beyaz mermerler kullanılarak tahkim edildi. Yapının tarihsel ve mimari özelliklerini bozan ve “restorasyon” adı altında yapılan bu çalışma, Anamurlular’ın tepkisine yol açtı.

 

MAMURE KALESİ’NİN DİBİNDE JEOTERMAL RUHSATI VERİLDİ!

Ancak Roma döneminden kalma kale bununla da kurtulamadı. Türkiye’nin en iyi korunmuş tarihi sahil kalelerinden biri olan Anamur’daki Mamure Kalesi ile Pullu Tabiat Parkı’nın bulunduğu sahili de kapsayan bölgede Jeotermal kaynak arama ruhsatı verildi. Ruhsat sahasında 1. Derece doğal sit alanı da bulunuyor.

Bozdoğan Mahallesinde yer alan 1.242,61 ha. Ruhsat sahasında jeotermal amaçlı sondaj yapmak isteyen Alanya merkezli özel şirketin hazırladığı ‘Jeotermal Kaynak Arama Sondaj Projesi’ için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2023 tarihinde ÇED Gerekli Değildir Kararı verilirken, konu hakkında bilgilendirilmediklerini söyleyen mahalle halkı girişime tepkili. Yerleşimler, tarım alanları ile orman arazilerini de kapsayan ruhsat sahası içinde hazırlanan proje dosyasında 3 ayrı ÇED poligonuna yer verildi. Ancak sondaj işlemlerinin yapılacağı ÇED poligonlarından biri Mamure Kalesi’nin bitişiğinde yer alırken kurumlardan gelen uyarıların ardından 1 nolu ÇED poligonunun projeden çıkarıldığı öğrenildi.