Çevre Mühendislerinin gözü Tisan’da

18 Temmuz 2023 Salı 17:03

Dünyanın en güzel koylarından biriyken imara açılması sonucu Tisan’da Faras İnşaat tarafından inşa edilen toplu konut ve otel projesine karşı harekete geçen Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, “ÇED gerekli değildir” kararına tepki gösterdi ve takipte olduğunu açıkladı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Silifke ilçesi Tisan Mahallesinin yapılaşmaya açılması mahkemeye taşınırken sürecin yakın takipçisi mimar ve mühendisler, son olarak yarımadada inşa edilen toplu konut projesi için verilen “ÇED gerekli değildir” kararına tepki gösterdi.

 

BİN 79 KONUT VE BİR OTEL YAPILMAK İSTENİYOR

Çevre Mühendisleri Odası (ÇM) Mersin Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Mersin ili Silifke ilçesi Hacı İshaklı Mahallesi Tisan adası çevresinde 161 bin 722 metrekarelik çevresel etki değerlendirme (ÇED) alanında yapılması öngörülen 139 adet bloktan oluşan bin 79 adet konut ve 124 odalı otel kurulmasına yönelik yayınlanan ‘ÇED gerekli değildir’ kararına itiraz edilerek, süreç teknik ve hukuki yönüyle yakından takip edilmektedir” denildi.

 

NE OLMUŞTU?

1970’li yıllarda dönemin askeri ve sivil bürokrasinin kurduğu bir kooperatif tarafından yapılaşmaya açılan Mersin’deki Tisan Yarımadası, dünyanın en güzel 13. koyu olarak bilinirken,

 

CUMHUR İTTİFAKI OYLARI İLE İMARA AÇILDI

AKP ve MHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin oylarıyla geçen yıl yapılaşmaya açılan Silifke’deki Tisan Koyu’nun betonlaşacağı ifade ediliyor. Proje kapsamında, 161 bin metrekarelik bir alanda bin 79 villa, 12 dükkân ve 124 odalı lüks bir otel inşa edileceği belirlendi. Proje revize edilerek villa sayısı azaltıldı ve yerine 124 odalı bir otel eklenildi. Şirket, bu değişiklik sonrasında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunu yeniden yaparak “ÇED gerekli değildir” raporunu aldı.

Şirketin ÇED raporunda, Tisan Koyu’nun batı kesiminde bulunan 3067 ve 3068 numaralı parsellerde proje yapılacağı belirtiliyor. Bu iki parselin toplam alanı 161 bin 722 metrekareyi kapsıyor. İlk projede 285 blok, bin 150 konut ve 7 dükkân öngörülüyordu. Revize projede ise konut sayısı bin 79’a düşürüldü, dükkân sayısı ise 12’ye çıkarıldı ve bir otel eklendi.

Proje dosyasına göre 3068 numaralı parselde, 2+1, 3+1, 5+1 ve 6+2 özelliklerine sahip dubleks ve tripleks dairelerden oluşan 99 blok ve 775 daire ile 124 odalı 2 yıldızlı bir otel bulunacak. 3067 numaralı parselde ise 2+1 ve 3+1 dubleks dairelerden oluşan toplam 40 blok ve 304 daire yapılması planlanıyor.

 

PROJENİN BEDELİ 480 MİLYON LİRA

Ankara merkezli ve AKP’ye yakın olduğu ifade edilen şirketin ÇED dosyasına göre, projenin toplam maliyeti 450 milyon lira olarak belirlenmişti. Revize projede, aynı ÇED alanında konut sayısı azaltıldı ve yerine otel yapılması planlandı. Böylece, projenin toplam maliyeti 480 milyon liraya yükseldi.

 

KADINLARA ÖZEL PLAJ, HAVUZ VE AQUAPARK

Proje dosyasına göre, şirket Tisan’da sadece villa ve otel yapmayacak. Villa sahiplerine özel bir plaj ve iskele alanı oluşturulacak. Ayrıca, kadınlara özel plaj, havuz ve aquaparkın yanı sıra ortak kullanıma açık plaj, havuz ve aquapark da projede yer alacak. Şirket ayrıca 800 kişilik bir amfi tiyatro, spor merkezi, sağlık merkezi gibi sosyal donatı alanlarının da yapılmasını taahhüt ediyor.

 

ÜYELİK BEDELİ 4 MİLYON 800 BİN LİRA

Faras Akdeniz Yapı Kooperatifi tarafından Faras İnşaat adlı şirkete yaptırılacak projeye kooperatif üyesi olarak katılmak isteyenlerin, üyelik bedeli olarak 3 milyon 900 bin lira ile 4 milyon 800 bin lira arasında değişen bir miktar ödemesi gerekiyor.