Şiddetten kaçan 267 kadın ŞÖNİM’e sığındı

16 Temmuz 2023 Pazar 16:07

Mersin Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürlüğünden barınma hizmeti talebinde bulunan kadınlardan 267’si şiddet 498’i ise kadın sosyal yoksunluk nedeniyle barınma talebinde bulundu.

Haber Merkezi

 

Mersin’de ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyonunun 2023 yılı ikincisi Toplantısı’ Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında, gerçekleştirildi. 

Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, Vali Yardımcısı Ahmet Çırakoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslıhan Doğan Topçu, Cumhuriyet Başsavcı V. Cihat Gezmen, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veysel Topkaya, İl müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmasında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelenin hayati önemini vurgulayan Vali Pehlivan, 2021-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı’nın 30 Haziran 2021 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 1 Temmuz 2021 tarihinde düzenlenen toplantıda kamuoyu ile paylaşıldığını ifade etti.

 

“DÖRT ANA HEDEFİMİZ VAR”

Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı kapsamında hazırlanan ve 2021-2025 yıllarını kapsayacak Mersin İl eylem planının 4 ana hedefinin bulunduğunu belirten Vali Pehlivan, bu hedeflerin Adalete Erişim ve Mevzuat, Politika ve Koordinasyon, Koruyucu ve Önleyici Hizmetler, Toplumsal Farkındalık olduğunu söyledi. Vali Pehlivan, “Valiliğimizin himayesinde Kaymakamlıklarımız, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz, kolluk birimlerimiz, ilgili kamu kurumları ve sivil toplum teşkilatları işbirliği ve koordinasyon içinde kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hem mevzuat hem de uygulamaya yönelik çeşitli çalışmalar yürütmektedir. İl bazında bu toplantıları üç ayda bir olacak şekilde düzenliyoruz ve yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunuyoruz. Burada amacımız, kadına yönelik şiddetin ’Şiddete Sıfır Tolerans’ ilkesi doğrultusunda temel, nihai ve en ideal hedef şiddetin sıfırlanmasıdır. Kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek amacıyla toplumumuzun bütün kesimlerinin iş birliği ve koordinasyon içinde gayret sarf etmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

267 KADIN ŞİDDET NEDENİYLE BARINMA TALEBİNDE BULUNDU

Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yapılan sunumla devam eden toplantıda; KADES uygulamasının yaygınlaştırılması kapsamında yapılan faaliyetlere ilişkin yıllık veri tablosuna bakıldığında, eğitim verilen vatandaş sayısının 91 bin 771, asılan pankart sayısının 3 bin 26, dağıtılan broşür sayısının 24 bin 59 ve dağıtılan afiş sayısının 39 bin 545 olduğu, “Kadına El Kalkamaz!” kampanyası kapsamında eğitim verilen erkek vatandaş sayısı 82 bin 85, dağıtılan broşür sayısı 51 bin 682, asılan pankart sayısı 3 bin 114 olup asılan pankart sayısının hedefin üzerinde olduğu, Mersin merkez ve Silifke ilçesinde olmak üzere 2 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi bulunmakta olup 26.12.2022 tarihinde Silifke Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğünün açılmasıyla birlikte Ülkemizde bir ilde 2 tane ŞÖNİM bulunan tek ilin Mersin olduğu, 2023 yılının ilk altı ayı değerlendirildiğinde; Mersin Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğünde 421 kadın ve beraberindeki 288 çocuk; Silifke Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğünde 37 kadın ve 19 çocuk olmak üzere toplam toplam 765 kişiye barınma hizmeti verildiği, barınma hizmeti talebinde bulunan kadınlardan 267 kadın şiddet nedeniyle barınma talebinde bulunurken 498 kadın Sosyal yoksunluk nedeniyle barınma talebinde bulunduğu,  2023 yılının ilk altı ay değerlendirildiğinde Mersin Şiddet Önleme Merkezi Müdürlüğüne yapılan başvuru sayısı 4 bin 285; Silifke Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğüne yapılan başvuru sayısı ise 221 olduğu, Tüm bu çalışmalar kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 2023 yılı ilk 6 ay içerisinde 51 bin 307 kişiye kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında eğitim ve farkındalık çalışması bilgileri sunuldu.