Toroslar ilçesi Arpaçsakarlar Mahallesi’nde 18 kata imar verilmesinin TMMOB tarafından mahkemeye taşınması ile duran inşaatların önünün açılması için belediye kat yüksekliğini 16 kat olarak onayladı. Büyükşehir Meclisine gidecek düzenlemenin hızla çıkması istendi.
HEDİYE EROĞLU
Toroslar Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısı yapıldı. CHP grubu arasında ki tartışmanın öne çıktığı mecliste 36 milyon TL’lik borçlanma yetki talebine muhalefetin tepkisi de gündeme geldi.
“ŞİMDİYE KADAR 2 DEFA BORÇLANMA ALDIK AMA KULLANMADIK”
Mecliste ilk olarak Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın gelir gider bütçesi arasındaki farkın borçlanma yoluyla giderilmesi için 36 milyon TL’lik yetki istediği mecliste, muhalefet talebe tepki gösterdi. CHP7li meclis üyeleri Hıdır Berk ve Yusuf Karakoyunlu, şerh gerekçelerinde borçlanmanın nereye harcanacağının belirtilmediğini savundu.
Başkan Yılmaz, geçen sene de, önceki sene de borçlanma yetkisi aldığını ancak kullanmadığını hatırlatarak, “Dünyada önce pandemi sonra savaş, kriz ve son olarak deprem böyle tedbirler almamız gerekliliğini ortaya koydu. Bu defa da belki kullanacağız belki kullanmayacağız ama sadece 2023’te yaptığımız asfalt çalışmasının 60 milyon TL maliyeti var. Yine EYT’den emekli olanlar var ki bunların da maliyetleri var” dedi.
Komisyonda oy çokluğuyla kabul edilen teklif mecliste de muhalefetin reddine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.
ARPAÇ’TA 18 KAT KRİZİ, 16 KAT İLE AŞILDI
Arpaçsakarlar Mahallesi’ne 18 kat imar izni verilmesi Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nce (TMMOB) yargıya taşınırken, bölgede yatırım yapacak müteahhitlerin ve vatandaşların mağdur olması nedeniyle çözüm amaçlı 16 kat imar izni verilmesine ilişkin teklifin görüşmelerinde ise gerilim yaşandı.
Arpaçsakarlar Mahallesi 1. Etap 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planlarının 16 kat şeklinde onaylanması isteğine şerh düşen muhalefet düzenlemenin bu halinin de yeniden dava konusu olabileceğini savundu.
“VATANDAŞ BUNA GÖRE POZİSYON ALDI, SÖZLEŞME YAPTI, BİRTAKIM İNŞAATLAR BAŞLADI”
Bunun üzerine Başkan Yılmaz, sorunun çözümü için geçen hafta olağanüstü meclis toplantısı yaptıklarını anımsatarak, “Ne yapalım şimdi geri mi çekelim teklifi?” diye sordu.
Bunun üzerine CHP grubu aynı kararda olduğunu söylerken Yılmaz, “Bu imar planı yapıldı, kesinleşti, ilan edildi. Vatandaş buna göre pozisyon aldı, sözleşme yaptı, birtakım inşaatlar başladı. Depremden sonra ortaya çıkan talepler nedeniyle bunu hızla geçirmek çabasındayız. Mahkeme süreci devam ediyor ama zaman kaybına uğramamak için bu kararı almak zorundayız. Bizim karar almamız ile de bitmiyor süreç önce Büyükşehir’e gidecek daha sonra ilana çıkılacak. Akamete uğrayan bu süreci mümkün olduğu kadar kısa tutmak çabasındayız. Ben devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum, bu konu Toroslar için önemli.
Mahkemenin kararı da son derece de ilginç bir karar. Soyut tespitlere dayanıyor ki akıbetini de takip edeceğiz. Ama bu karar verildi diye hayat durmayacak” dedi.
“TOROSLAR’IN İMAR PLANLARI BÜYÜKŞEHİR’DE BEKLETİLİYOR”
CHP’li Tuncay Gökçel ise mahkemenin yön verdiği şekilde karar almak gerektiğini söyleyerek, “Bu kararın siyasi bir karar olduğunu siz de diğer arkadaşlar da söyledi. Bu kara siyasi mi?” dedi.
Başkan Yılmaz ise açılış şekli, sürecin şekli ve karar verilmesi ile sonuçları açısından siyasi bir karar olduğunu söyleyerek, “Kaç kat verelim onu söyleyin” dedi.
Gökçel ise “Büyükşehir’de planların beklediğini söylüyorsunuz. Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi oluyorsunuz. Planlar süreç alıyor” dedi.
İtiraz eden Atsız Afşın Yılmaz ise Toroslar’la ilgili imar düzenlemelerinin Büyükşehir’de kasıtlı olarak gündeme, encümene alınmadığını savunarak, örnek olarak bir tarafında jandarmaya verilecek alanla ilgili TOKİ ile ilgili düzenlemesini anımsattı.
Tuncay Gökçel ise imar planlarının Büyükşehir’de keyfi bekletme gibi bir düşünce olmadığını savundu.
“52 KATLI BİNA OLAN BİR BÖLGEDE KATTAN BAHSEDEMEYİZ”
Arpaçsakarlar ile ilgili konunun teknik bir konu olduğunu söyleyerek, “Bu ülke bir deprem gerçeği yaşadı, binlerce insan telef oldu. Oturup bunlar değerlendirilerek ortak bir çözüm bulunur. 52 katlı bina olan bir bölgede kattan bahsedemeyiz. Ancak burada planı yaparken arazinin durumu, büyüklüğü, çevresel etkisi göz önüne alınmalı. Ahmet’in Mehmet’in istemesi ile plan yapılmaz” dedi.
“16-18 OLMASIN, 4-6 OLSUN DİYEMEYEREK MUHALEFET YAPMAK İSTİYORSUNUZ”
Başkan Yılmaz ise imar planının kaç kat yapılması gerektiğinin dile getirilmesinde ısrar etse de yanıt alamadı.
Sahilde 30 katlı binaların kumun üzerine yapılmak istendiğini vurgulayan Yılmaz, “Arpaçsakarlar’ın zemini belli. Dosyada teknik bir durum yok. Kent silüetine vurgu yapılıyor. Diğer yerlerde kent silüeti bozulmuyor ama burada bozuluyor. Bu soyut bir tespit. Ama bu durumdan Toroslar’ın, Arpaçsakarlar’ın, vatandaşın mağduriyetten kurtulması için bir araya gelip olağanüstü toplantı yapıyoruz ama siz bir taraftan burası 16-18 olmasın, 4-6 olsun diyemeyerek muhalefet yapmak istiyorsunuz. Bu konuda da muhalefet yapmayın, hızlıca geçirelim. Hep beraber geçirelim, bir güç bir birliği ortaya koyalım. Burada bir fikir birliği var denilsin. Teknik çalışma yapılsın diyorsunuz ama kaç kat olması gerektiğini söylemiyorsunuz” diye konuştu.
ARPAÇSAKARLAR CHP’Yİ BÖLDÜ
CHP’li meclis üyesi Hıdır Berk, birkaç kişi olarak plan için red verdiklerini söyleyerek, “Yanlış da yapmadığımı düşünüyorum, bugün olsa aynı şeyi yine yaparım çünkü doğru bulmamıştım. Ama mahkeme bir karar verdi ve bu hepimizi bağlar. Sorunumuz Toroslar’da imar verebileceğimiz bir iki etap var ki onlardan biri de Arpaçsakarlar. Ama bu imar verme durumu sürüncemede kaldı 4 yıldır. Burada ise insanlar ruhsat almış durumda. Önümüzde bir sorun var ve amacımız bu sorunu çözmek. Bu amaçla 16 kata izin verdik. Çünkü inşaata başlamış insanlar var. 16 kat altına imar versek inşaata başlamış insanlar mağdur olacak.
Muhalefeti ile iktidarı ile kim bunu engelliyorsa bunu deşifre edelim. Buradan Büyükşehir’e giden meclis üyelerimiz planlarımızı takip etsinler. Gidelim gerekirse planlarımızı neden gündeme almadıklarını soralım, halka açıklayalım. Ama bizim işimiz sorun çözmek. Siyaset yapalım ama şuanda bir sorun var ve bunu çözmek lazım. Bence üzerinde teknik çalışma yapmaya gerek yok hemen oylayalım ve kısa bir süre içinde Büyükşehir’den çıkmasını sağlayalım” dedi.
CHP’li Hasan Özalp Önal ise teknik inceleme gerektiğini savunarak, mahkemenin silüet kararını savundu.
“BURADA Kİ SİLÜET BOZULUR DENİLİYOR AMA YENİŞEHİR’DE 30 KAT BİNA YAPILABİLİYOR”
Başkan Yılmaz ise “Aman burada ki silüet bozulur deniliyor ama Yenişehir’de 30 kat bina yapılabiliyor. Sanki buraya 18 kat verince o bölgedeki tüm binalar 18 kat olacak gibi algılanıyor. Bu bölgede tüm binalar aynı kat olmayacak biz maksimim 18 kattan bahsediyoruz ki 18 kat yapabilmek için gereken arsa sayısı ise çok az ve gereklilikleri de çok fazla. Ama bir kaşık suda fırına koparılıyor. O yüzden bu karar siyasi. Burada olan vatandaşa oluyor. Başka hiçbir belediyede olmayan bir şekilde tüm komisyonlarımızda bu konuyu konuştuk. Arpaçsakalar’dan tüm meclis üyeleri yüksek kat istedi. Bu da Arpaçlı’nın hakkı, Çiftlikköy’de, Menteş’de varsa onlar da ister. Kaç kat olsun, fikrinizi açık söyleyin. Depremden sonraki ilk toplantıda yoğun konut ihtiyacı var, konut yapmayı kolaylaştırmak ve depreme uygun konut yapılmasını sağlamalı dedik ama üzerine bu konu çıktı” dedi.
Müzakerelerin ardından yapılan oylamada muhalefetin red vermesine rağmen Arpaçsakar’da 16 kata ruhsat verilmesi teklifi oy çokluğuyla kabil edildi.