Sofralık kayısı üretiminin yoğun olarak yapıldığı Mersin’in Mut ilçesinde, Dereyurt Göleti ve Sulaması’nın tamamlanmasıyla, Mersinli çiftçiler arazilerini modern sulama sistemleri ile sulamaya başladı.
Haber Merkezi
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
MERSİN'DE SULAMA YATIRIMI TAMAMLANDI, ÇİFTÇİLERİMİZİN TOPRAĞI KIYMETLENDİ
Sofralık kayısı üretiminin yoğun olarak yapıldığı Mersin'in Mut ilçesinde, DereyurtGöleti ve Sulaması'nın tamamlanmasıyla, Mersinli çiftçiler arazilerini modern sulama sistemleri ile sulamaya başladı.
Çalışmaların tamamlanarak faydaya dönüşmüş olmasından memnuniyet duyulduğunu ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Mut'un bereketli toprakları, çalışkan çiftçilerimizin emeği ve DereyurtGöleti'nden temin ettiğimiz "su" ile biraraya geldi. Mut'ta inşa ettiğimiz DereyurtGöleti’nin tamamlanmasının akabinde sulama kısmı da tamamlanarak faydaya dönüşmüştü. Kurulan modern basınçlı sulama sistemiyle çiftçilerimizin toprağı kıymetlendi.” dedi.
3 KÖYDE 4 BİN 230 DEKAR ARAZİ MODERN SULAMAYA KAVUŞTU
Projede yapılan çalışmaların ayrıntılarına da değinen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA; “Çalışmaların tamamlanmasıyla 3 köyde, 4 Bin 230 Dekar tarımsal arazinin sulama suyu ihtiyacını karşılamaya başlayan DereyurtGöleti’ndeki çalışmalar kapsamında, sulama sezonu öncesi şebekedeki test ve kontroller tamamlanarak Çukurbağ, İbrahimli ve Hacıahmetli Köylerine ait tarımsal araziler sulamaya açılmıştır.” İfadelerini kullandı.
YAKLAŞIK 1,5 MİLYON METRE KÜP SU DEPOLAYABİLİYORUZ
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA yapmış olduğu açıklamada; “Projenin ana su kaynağı olan “DereyurtGöleti” temelden 36 metre yüksekliğinde olup,yaklaşık 1,5 milyon metre küp su biriktirme hacmine sahiptir. Gölet’imizde, çağımızın en kıymetlisi olan suyu depoluyor ve tek bir damlasını dahi israf etmeden vatandaşlarımızın hizmetine sunabiliyoruz.
31 MİLYON 725 BİN TL FAYDA SAĞLAYACAK
Mersin'e kazandırmış olduğumuz bu kıymetli eser sayesinde 2023 rakamları ile milli ekonomimize yıllık yaklaşık 31 Milyon 725 Bin TL fayda sağlanacaktır. Mersinli hemşerilerimiz başta olmak üzere, Ülkemize ve Aziz Milletimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.