Muhasebeciler sorunlarına çözüm istiyor

13 Haziran 2023 Salı 18:12

Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (Mersin SMMMO), meslek yasasının kabulünün 34’üncü yılında sorunları için çözüm çağrısı yaptı.

Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (Mersin SMMMO), 3568 sayılı meslek yasasının kabulünün 34’üncü yıl kutlamalarında bir dizi etkinliğe imza atıyor.

Kutlamalar kapsamında önceki gün Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), içerisinde meslektaşlarına çalışma alanı tahsis edilmesini sağlayarak söz konusu alanın açılışını törenle gerçekleştiren Mersin SMMMO, dün de Cumhuriyet Meydanında tören düzenleyerek Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

 

YASANIN KABULÜ İLE MESLEK YASAL STATÜ KAZANDI

Mersin SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin Levent Türkili, törende yaptığı konuşmada, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Yasası’nın yürürlüğe girmesi ile mesleğin yasal statü kazandığını söyleyerek, “Meslek odaları ve mesleki birlikler, kendi meslektaşlarının, hak ve hukukunu korumak, mesleki bilgi ve becerilerinin gelişimini sağlamak ve temel anlamda, meslektaşın hayat standardını yükseltmekle mesleğe ve meslek örgütlerine, değer katan, müzakereci ve mücadeleci bir yönetim anlayışı, mesleki sorunların çözümüne katkı sunar.

 

“VERGİ MÜKELLEFİNİN ELİ AYAĞIYIZ”

Halk arasında muhasebeci olarak anılan, staj dahil doktordan daha çok okuyan, hukuk fakültesi mezunu kadar, hukuk bilen, devletin gönüllü memuru olan, 657 sayılı devlet memurları kanununun tüm sorumluluklarına tabi, fakat aynı haklardan faydalanamayan, vergi mükellefinin eli ayağı, kamu otoritesinin, gözü kulağı, ticari hayatın hafızası, ülke ekonomisinin teminatı olan, bizlerin ve mesleğimizin sorunlarının çözümünde, 34 yıllık yasamız artık yetersiz kalmakta.

Günümüz şartlarına cevap verememekte haksız rekabette mücadelede ve odalarımızın yönetiminde yetersiz kalmaktadır.

 

YASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

3568 sayılı yasamızın değişimi bir an önce gündeme alınarak günümüz şartlarına göre revize edilmeli ve aşağıdaki sorunlarımız ve taleplerimizde yetkililer tarafından çözüme kavuşturulmalıdır.

Mali tatil konusunda da, artık gerçekten işlevselliği olan, bir mali tatil uygulaması, hayata geçirilmelidir. Haziran ayı tüm beyan ve ödemelerinin, Ağustos ayına ötelenmesi ile tam bir mali tatilden söz edilebilecektir.

Mesleki stajyerlerimize de teşvik uygulamaları sağlanarak, ekonomik anlamda zor durumda olan büroların, istihdam sorunu çözülmüş olacak ve böylelikle, meslek mensubu adaylarımızın da staj yeri bulmada yaşadıkları sorunlar da çözüme kavuşmuş olacaktır.

 

LEVHA ZORUNLULUĞU YENİDEN HAYATA GEÇİRİLMELİ

Yıllardır süre gelen üst birliğimizde azınlığın çoğunluğu yönettiği 5/4 başkanının yeminli mali müşavir olma zorunluluğu kaldırılmalıdır. Anti demokratik yönetim anlayışının artık son bulması gerekmektedir Son çıkartılan yönetmelikle Mali müşavirlik bürolarında levha asılması zorunluluğu, ihtiyari olarak değiştirilmiştir. Bu ruhsat kullananlara kimliklerini gizleme konusunda fayda sağlamakta ve haksız rekabete neden olmaktadır. Haksız rekabetle mücadeleye sekte vurmaktadır. Bu uygulamanın değiştirilmesi, levha zorunluluğunun tekrar hayata geçirilerek düzenlenmesi gerekmektedir.

 

“BAKANLIKLAR ARASINDA ENTEGRASYON SAĞLANMALI”

Mücbir sebep uygulamalarında, meslek mensuplarımızın hasta, yanlış ve eksik yazılan raporların peşinde koşmamaları için Sağlık Bakanlığı ile Maliye bakanlığı arasında entegrasyon sağlanmalıdır. Kurumlarda mali hizmet birimlerinde çalışan personelin mali müşavirlerden oluşması ve hizmet içi yükselmelerde ruhsat geçerliliğimizin sağlanması konusunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Vergi dairelerinde, iş ve işlemlerin hızlı bir şekilde yapılabilmesi, tüm ergi dairelerinde, uygulamaların aynı şekilde tamamlanması için, ergi daireleri işlemleri uygulama birliği yönergesi çıkartılmalıdır.

Ödemelerin çoğunun elektronik ortamda yapılıyor olması meslek mensuplarımıza ağır bir iş yükü ve yüksek maliyetler getirmiştir. Mali müşavirlerin ek yüklerinin, program ve yazılım bedellerinin devletçe karşılanması sağlanmalıdır.

 

MEVZUAT SADELEŞTİRİLMELİ

Maliye ekonomi politikalarında ve beraberinde vergi kanunlarında sanan yoğun değişimlerin önlenmesi sık sık yapılan değişiklikler ile bazı kanun uygulamasına son verilmesi vergi mevzuatımız sadeleştirilmesi gerekmektedir.

Müşavirlik Ücret tarifesi yayınlanma yetkisi meslek örgütüne bırakılmalıdır.

Meslek mensupları uluslar arası muhasebe standartlarını sempozyumlara toplantılara katılma

ve işleri gereği sık sık Avrupa uygulamakta ve mevzuatını sürekli izlemekte uluslar arası kongre ve Avrupa Birliği ülkelerine seyahat etmeleri gerekliliğinden, meslek mensuplarına Yeşil pasaport hakkı verilmelidir.

Hizmet akdi ile çalışan meslek mensuplarımıza da ücret tarifesi çıkartılmalı düşük ücretle meslek mensubu istihdamının önü serbest meslek kazancında gider konusunda tereddütler giderilmeli ve gider çeşitleri genişletilmelidir.

 

MALİ MÜŞAVİRLER KDV İNDİRİMİ İSTİYOR

Mali müşavirlerin yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8 oranına indirilmelidir. Vergi uygulamalarında ve politikalarında bütçenin belirlenmesinde Mali Müşavirler Odalar Birliği'nin de fikri alınmalı ve gerekli ekonomi asalarında yer almaları sağlanmalıdır.

Büyük vergi kayıp kaçağına neden olduğundan ruhsatsız muhasebe mali müşavirlik işi yapanların tespiti konusunda vergi idareleri ve Mali Müşavirler Odaları birlikte çalışma yapmalı her türlü bilgi ve belgelere ulaşımları sağlanabilmelidir.

Cari, işçi ve işveren uyuşmazlıklarının çözümü mali müşavirlerin uzmanlık alanına girmektedir. Bu konularda arabuluculuk müessesesi mali müşavirler olmadan amacına ulaşamaz önünde engel teşkil eder hukuk fakültesi mezunu olma şartını son olarak Yunanistan ve Danimarka bile kaldırmış olmasına karşın bizde bu şart halen devam etmektedir. Bu şartın kaldırılarak mali müşavirlere arabuluculuk hakkı verilmesi sağlanmalıdır.

Meslek kazançlarında KDV tahsilat esasına bağlanmalıdır. Müşavirlerde KOSGEB desteklerinden faydalanmalıdır” dedi.