Mersin’de bu yıl 6’ıncısı ‘Gelenekten Geleceğe: Gıda Mirasımızın Korunması’ temasıyla düzenlenen “Geleneksel Gıdalar Sempozyumu” başladı.
Haber Merkezi
Mersin’de, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası iş birliğinde düzenlenen ‘6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’ başladı. Geleneksel gıdaları yaşatmak, korumak ve geleceğe taşımak amacıyla düzenlenen sempozyum, bu yıl ‘Gelenekten Geleceğe: Gıda Mirasımızın Korunması’ temasıyla düzenleniyor.
Geleneksel gıdaların korunması, geliştirilmesi, ticarileştirilmesi, geçmişten alınan bilgi ve deneyimlerle geleneksel gıdaların kendine has özelliklerini koruyarak güncel teknolojilerle harmanlanıp daha rekabetçi hale getirilmesi ve sürdürülebilir uygulamalarla birleştirilmesi konularında bilgi alışverişi ve işbirliği fırsatları sunmayı hedefleyen ‘6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’na; Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı SelçukŞahutoğlu, Mersin İl Tarım Orman Müdürü Erdem Karadağ, STK ve Oda temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Sempozyum kapsamında katılımcılarla; geleneksel gıdalara dair bilimsel araştırmalar, sürdürülebilirlik örnekleri ve kültürel mirasın korunması gibi çeşitli konularda bilgi ve deneyim paylaşımı yapılıyor. Geleneksel gıdaların geleceği, inovasyon ve teknoloji ile entegrasyonu, sürdürülebilir gıda üretim yöntemleri, coğrafi işaretli ürünler, geleneksel gıdaların kültürel öneminin yanı sıra, ekonomik değerini artırma ve global pazarlarda rekabet edebilirliğini sağlamakgibi birçok konuda bilimsel sunumların ve panellerin yer alacağı sempozyum,3 gün boyunca devam edecek.
“GELENEKSEL GIDALAR, KÜLTÜRÜMÜZÜ AKTARMADA CİDDİ ÖNEME SAHİP KÖPRÜLERDİR”
Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ; son yıllarda vatandaşların geleneksel gıdaya önem verdiğini, fakat genç neslin geleneksel gıdaya bakış açısının biraz dar kaldığını ifade etti. Karadağ, “Geleneksel gıdaları, kültürümüzü aktarmada ciddi öneme sahip köprüler olarak görüyorum. Geleneksel gıdaları biz yaşatacağız, üreteceğiz ama diğer şekilde de insan sağlığına zarar verebilecek bazı unsurları da yine ortadan kaldırmamız lazım. Gençlerimizin geleneksel gıda tüketimini artıracak bazı eğilimlerin olması gerekir diye düşünüyorum” dedi.
“GELENEKSEL GIDALARIN BÖLGESEL KALKINMAYA VE KIRSAL EKONOMİYE DE KATKILARI BULUNMAKTADIR”
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü; geleneksel gıdaların kültürel mirasın en önemli parçalarından biri olduğunu, bunun sadece kültürel bir değer değil, aynı zamanda yöre ve ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli bir değer olduğunu ifade ederek, “Geleneksel gıdalaryerel üreticiler için istihdam kaynağı sağlarken, bölgesel kalkınmaya ve kırsal ekonomiye de katkıları bulunmaktadır. Geleneksel üretim yöntemleriyle üretilen gıdaların,beslenmeye de olumlu etkileri olduğunu bilmekteyiz.Geleneksel gıdalar alanında ilerlemek için hepimize sorumluluklar düşüyor. Geleneksel tariflerin ve üretim yöntemlerinin korunması, hijyen ve kalite standartlarının sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirilmesi ve en önemlisi bu bilgilerin gelecek nesillere aktarılması bizlerin görevleridir. Bu sempozyum, bu görevleri yerine getirebilmek adına son derece önem taşıyor” diye konuştu.
“GIDA MİRASIMIZI KORUMAK İSTİYORSAK, BİRLİKTE HAREKET ETMEK ZORUNDAYIZ”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, gıda üretim alanlarının ciddi tehdit altında olduğunu, gıda denetimlerinin ve tarım politikalarının yetersiz, çiftçi desteklerinin de çok az olduğunu belirterek, “Üretim olmadan tüketim olmaz.Gıda olmazsa yaşam da olmaz. Geleneksel gıdalar olmazsa olmazımız. Gıda mirasımızı korumak istiyorsak; meslek odaları, üniversiteler, bakanlıklar, belediyeler, kısacası hepimiz bu ülkenin tarımını, gıdasını, geleneksel gıdasını korumayı amaç edinen kurumlar olduğumuz bilinciyle birbirimize destek olarak, birbirimizle bugünkü bu ortamda olduğu gibi farklı kurumlarla yan yana gelebilme kültürünü geliştirerek, bu konuda da gereken her türlü olumlu adımların atılacağına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.
“SEMPOZYUMUMUZDA TOPLAM 78 AKADEMİK ÇALIŞMA SUNULACAK”
Sempozyum Başkanı Toros Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kamuran Öztop; geleneksel gıdaların, kültürün en köklü mirası olduğunu, bunun sürdürülebilir olmasının herkesin görevi olduğunu belirterek, “3 gün devam edecek olan sempozyumumuzda; bilim insanları tarafından 48 sözlü, 30 poster bildiri olmak üzere, toplam 78 akademik çalışma sunulacaktır.Sektör profesyonellerinin ve üreticilerin bilgi ve deneyimlerini paylaşacakları 2 panel oturumumuz gerçekleşecektir. Gelecek için izler bırakacak fikirler ortaya çıkaracağımıza olan inancım tamdır” dedi.