Çevrecileri aktif deprem fay hattı üzerinde olduğunu ileri sürerek lisans iptal davası Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşa edildiği Mersin’in Gülnar ilçesinde haftasonu küçük çaplı deremler meydana gelesi endişeleri yeniden gündeme getirdi.
HEDİYE EROĞLU
Son günlerde Türkiye'nin fay hatlarında yaşanan hareketliliğin sürmesi endişeleri arttırıyor. Deprem riski en düşük iller arasında gösterilen Mersin’de de ardı arkası kesilmeyen küçük çaplı sarsıntılar gözleri Akkuyu Nükleer Güç Santraline çevirdi.
SİVAS’TAKİ DEPREM MERSİN’E UZANAN FAY HATTINDA OLDU
Son olarak 15 Ekim’de AFAD verilerine göre, Sivas'ın Gürün ilçesi merkezli 4 büyüklüğünde deprem oldu. AFAD internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 14.17'de merkez üssü Gürün olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 11,8 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Deprem uzmanı Pof. Dr. Naci Görür, bu deprem ile ilgili yaptığı açıklamada, fay hattının Mersin’e uzandığına dikkat çekerek, “Eskikarahisar-Ulaş/Sivas’ta 4,3 deprem oldu. Deprem Ecemiş Fayında. Bu fay Erzincan bölgesinde KAF’dan ayrılır, Kayseri üzerinden Mersin yakınlarına kadar uzanır. 730 km uzunluğundadır. Aktif bir faydır, çok sık deprem üretmez. Son zamanlarda 5 ve 4 mertebelerinde deprem üretmiş” ifadelerine yer verdi.
AKKUYU YAKINLARINDA PEŞ PEŞE DEPREMLER YAŞANDI
Bu gelişmenin ardından 26 Ekim Cumartesi günü Gülnar'a bağlı Kuskan'da saat 16.40’ta peş peşe gelen 2,4 ve 2,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından Pazar günü sabaha karşı 02:36’da 2,7 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
Gülnar ile Akkuyu Nükleer Güç Santralin bulunduğu Büyükeceli Mahallesinin arası kuş uçuşu 24 kilometre olurken, gözler bölgeye çevrildi.
AKKUYU’DAN TEK CÜMLE AÇIKLAMA
Türkiye’nin ilk nükleer güç santralini inşa eden Rus Rosatom Şirketi bünyesindeki Akkuyu Nükleer AŞ ise sosyal medyadan endişeleri giderme yönelik tek bir cümle paylaşarak, Akkuyu NGS inşaat sahasındaki çalışmaların olağan şekilde devam ettiği ve Türkiye'nin ilk Nükleer Güç Santrali'nin 9 şiddetinde depremlere karşı dayanıklı olduğu bilgisini verdi.
Ancak bu açıklamalar endişeleri gidermeye yetmedi. Özellikle sosyal medyada çok sayıda Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin faylardan ve deprem riskinden uzak olduğu tezine karşı görüş ve endişeler dile getirildi.
“AKKUYU DURDURULMALI”
Öte yandan Doğu Akdeniz Çevre Platformu (DAÇE), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem fay hatlarından etkilenecek mesafede bulunan Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımının durdurulmasını talep etmişti.
Platform gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, "Akkuyu Nükleer Santrali nereden tutsak elimizde kalıyor, pul pul dökülüyor. Santrali inşa eden Rosatom şirketinin Çernobil nükleer faciasının sorumlusu olması, 28 °C'yi aşmaması gereken soğutma-deniz suyu sıcaklığının bölgede ağustos ayında 30,5 °C'yi bulmasının ardından, 6 Şubat felaketiyle deprem riski görünür oldu. 2009'dan bu yana açtığımız tüm davalarda bölgenin depremselliği 1 numaralı hukuki ve bilimsel argümanımız” demişti.
“AKKUYU NÜKLEER SANTRAL, AKTİF BİR FAY HATTI OLAN KUZEY ANADOLU ECEMİŞ FAY HATTI UZANTISINDA”
Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nin aktif bir fay hattı üzerinde olduğunu kaydeden Atal, bu depremin Akkuyu’ya doğru gelen büyük bir depremin habercisi olduğunu kaydederek, şu bilimsel verilere dikkat çekmişti: “Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliğinden Prof. Dr. Hasan Çetin‘in 2001 TÜBİTAK kongresinde sunduğu bilimsel çalışmadaki Akkuyu Nükleer Santral sahasının aktif bir fay hattı olan Kuzey Anadolu Ecemiş Fay Hattı uzantısında olduğu; ilki 38 bin yıl önce, ikincisi 28 bin yıl önce ve üçüncüsü 17 bin yıl önce olmak üzere her 10 bin yılda bir 7 şiddetinden büyük yıkıcı deprem olduğunu, ancak son 17 bin yıldır deprem olmadığı için tekrarlama periyodu 10 bin yılda bir olan bölgede, enerji birikiminin olduğu ve bölgede her an 7 şiddetinden büyük bir deprem olabileceğine ilişkin verileri açmış olduğumuz tüm davalarda belirtmiştik.”
Ancak tüm bu açıklamalara rağmen Mersin‘in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi Akkuyu Mevkiinde inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatına ise hala devam ediliyor.