Hasta ilaç bulamıyor, bulsa da alamıyor!

22 Ekim 2024 Salı 16:18

Yurt dışından ithal edilen ilaçların tedariğinde yaşanan problemlerin giderek artması nedeniyle vatandaş ilaç bulamıyor! Bulan ise geçim zorluğu nedeniyle ilaç almakta zorlanıyor! Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, “Kentimizde yüzde 20 civarında bir ilaç yokluğu yaşanmaktadır” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye'de ithal ilaçların temininde, sabit kur uygulaması ve döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle zorluk yaşanıyor. Bu da hastaların ilaçlarına ulaşamamalarına neden oluyor. Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, ithal ilaç problemi ve çözümlerine yönelik gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

 

ECZACIYA BİR DOKUN BİN AH İŞİT

İlk olarak, “İthal ilaç problemi artıyor mu?” sorumuza yanıt veren Aydın, “İthal ilaçlarda yeni bir sisteme geçiliyor. Ülkemizde bazı ilaçlar için karekod sistemi geçerli ama ithal ilaçlarda sistem değişikliği yaşandığı için sıkıntı yaşıyoruz.

Ayrıca ilaçtaki Euro kuru ile ilgili günceldeki kur ile arasında fiyat farkı olması ve bu makasın giderek artması ithal edilerek eczanelerde satılan ilaçlardaki yokluğu çok ciddi oranda arttırıyor. Yurtdışından ithal edilen ilaçların tedariği giderek artıyor. Çünkü en son 19 Aralık 2023 tarihinde ilaç kuru ile ilgili düzenleme yapılmıştı. O gün dahi yeterli olmayan bir zam yapıldı. Ancak üzerinden geçen her gün sıkıntı artıyor. Ağustos ayından buyana ilaca zam bekleniyor. Aradan geçen 2 aya rağmen hale zammın olmaması, ilaçtaki sıkıntıyı büyütüyor. Ama tabi ilaç zammı dışında daha pek çok faktör var sektörü etkileyen” dedi.

 

HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK ZORUNDA KALIYOR

Piyasada ilaç yokluğu giderek artarken, depolarda veya firmalarda ilaç bulunmaması nedeniyle hastalar eczane eczane gezmek zorunda kalırken, eczanelerin de mağdur olduğunu dile getiren Başkan Aliye Akgül Aydın, “Mersin’deki meslektaşlarımızın eczaneleri ile ilgili yaptığımız görüşmelerde görüyoruz ki yüzde 20 civarında bir ilaç yokluğu var.

 

“MİLLİ GELİRDEN İLACA AYRILAN PAY GİDEREK AZALIYOR”

İlaç yokluğunun ana sebeplerinden biri sabit kur uygulaması evet ama bu uygulama dışarıdan görünen kısım. İlaçta beklenen zam 2 aydır yapılmadı. Zam beklentisi nedeniyle yokluktan bahsediliyor ama aslında sorununun kökenine inildiği zaman yokluğun asıl sebebi gayri safi milli hasılada ilaca ayrılan pay. GSMH’da ilaca ayrılan pay 1.6’lardan şuanda 0,7 -  0,8 oranlarına kadar düştü. İlaca ayrılan pay sınırlı olduğu için doğal olarak ilaç üreticileri ve tedarikçileri bu ilaçların Türkiye’ye girmesi veya burada üretilmesinde sıkıntı yaşıyorlar. Üretim olmadığı için de doğal olarak eczaneler ilaç temin edip, hastalara ulaştıramıyorlar” diye konuştu.

 

SAĞLIK HARCAMALARININ ARTTIĞINI TÜİK BİLE KABUL ETTİ

Geçim zorluğunun ilaca erişimi zorlaştırması ile ilgili eleştirilere de destek veren Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “TÜİK’in de yaptığı son değerlendirmeye göre hastaların sağlık için harcadığı ücret yüzde 16’lardan yüzde 20’lere çıktı. Yani vatandaşın cebinden ödediği sağlık harcaması gittikçe artıyor. Devletin ödediği kısım düştükçe hastanın ödediği kısım artıyor.

 

ÇOCUK ATAŞ DÜŞÜRÜCÜ ŞURUP 90 LİRA

Örneğin şuanda üst solunum yolları enfeksiyonları ile ilgili özellikle hem viral hem de bakteriyel salgınlar var. Doğal olarak çocukların ateşlerinin yükselmesinden dolayı en çok satılan ateş düşürücü bir şurup şuanda en çok aranan kalemlerden biri. 6 yaş altındaki çocuklar için en çok kullanılan ateş düşürücü bu şurup için şuan tek başına reçete yazılması 90 liraya dayanmış durumda. Bu tek bir kalem ilaç. Ve bunun 50 lirasını sigorta karşılamadan fiyat farkı olarak hasta ödüyor. Ödeyeceği diğer katılım payları ve reçete ücretleri dahil değil. Onlarda eklenince daha yüksek bir tutar karşımıza çıkıyor. Bu da demek oluyor ki hastanın ödediği tutarlar gittikçe artıyor. Zaten ekonomik sıkıntılardan dolayı hane halkı çok zor durumda. Bir de sağlık için ödedikleri ücret bu şekilde artınca çok sıkıntı yaşıyorlar diyebiliriz.

 

“KOOPERATİFİN KATKISI BÜYÜK”

Kentimizde 750 civarı eczanemiz ve Mersin Eczacı Odamızın da bin 200 kişi civarında üyesi bulunmakta. Mersin’de ilaç üretimi söz konusu değil. Eczanelerimize ilaç tedarik eden ecza depolarının bölge merkezleri burada. Bir de Ecza Güney Kooperatifimiz ilimizde bulunmaktadır. Ki ilacın dağıtımındaki adalet bakımından kooperatifimizin bulunması ilimiz için önemli katkılar sunmaktadır.”