Kira artışı Eylül’de Mersin’de sabit kaldı

21 Ekim 2024 Pazartesi 19:11

Emlakjet, Eylül 2024 gayrimenkul piyasa raporuna göre Antalya’ da yüzde 3 oranında artan konut kiraları Mersin’ de sabit kaldı.

Emlakjet’in Eylül ayına ait raporuna göre, Türkiye genelinde konut piyasasında fiyat değişimleri sınırlı kaldı. İstanbul’da kiralık konut fiyatları sabit kalırken, satılık konut fiyatlarında yüzde 1 oranında artış gözlendi. Türkiye genelinde kiralık konut fiyatlarındaki en yüksek artış yüzde 6 ile Antalya’da görülürken, satılık konut fiyatlarındaki en büyük artış ise yüzde 5 ile Aydın ve Muğla’da gerçekleşti, Ankara'da satılık konut fiyatlarında yüzde 4 oranında artış kaydedilirken, İzmir'de bu oran yüzde 3 seviyesinde oldu.

Emlakjet kullanıcılarının platformda yaptığı aramalara bakıldığında, eylül ayında tüketicilerin yüzde 61’inin satılık konut, yüzde 35’inin ise kiralık konut arayışında olduğu görüldü. Günlük kiralık konut aramaları ise yüzde 4 oranında gerçekleşti.

 

TÜİK VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE GENELİNDE EYLÜL AYINDA 140 BİN 919 KONUT SATILDI

Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 21 bin 314 ile İstanbul, 13 bin 205 ile Ankara ve 7 bin 612 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 74 ile Hakkari, 82 ile Ardahan ve 106 ile Bayburt olarak gerçekleşti.

Emlakjet, Eylül 2024 gayrimenkul piyasa raporuna göre Antalya' da yüzde 3 oranında artan konut kiraları Mersin' de sabit kaldı.

 

YABANCILARA EYLÜL AYINDA SADECE 2 BİN 22 KONUT SATIŞI GERÇEKLEŞTİ

Yabancılara yapılan konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,0 oranında azalarak 2 bin 22 oldu. Eylül ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,4 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 783 ile İstanbul, 548 ile Antalya ve 210 ile Mersin oldu.

 

KULLANICILARIN YÜZDE 65’İ BARINMAYI EN YÜKSEK YAŞAM MALİYETİ OLARAK GÖRÜYOR

Emlakjet’in anket verilerine göre, kullanıcıların yüzde 36’sı konut arayışında en çok fiyat ve yatırım getirisine önem veriyor. Diğer önemli unsurlar arasında yüzde 21 ile konum ve çevre faktörleri, yüzde 11 ile ulaşım olanaklarına yakınlık, yüzde 6 ile fiziksel durum yer alıyor. Ankete katılanların yüzde 48’i satılık konut, yüzde 28’i kiralık konut, yüzde 12’si arsa veya tarla arayışında olduğunu belirtirken, yüzde 55’i artan kira ve konut fiyatları nedeniyle bulundukları şehir ya da semtten taşınmayı düşündüğünü ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 60’ı, yaşadıkları şehirde kriterlerine uygun konut ilanları bulabildiklerini belirtirken, yüzde 40’ı bu konuda zorluk yaşadığını söylüyor. "Bulunduğunuz şehirdeki en yüksek yaşam maliyeti nedir?" sorusuna ise yüzde 65 oranında barınma cevabı öne çıkıyor.

 

“FİYAT VE YATIRIM GETİRİSİ, KONUT SEÇİMİNDE BELİRLEYİCİ BİR FAKTÖR”

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, eylül ayı anket sonuçlarına dair şu değerlendirmede bulundu: “Gerçekleştirdiğimiz anket, kullanıcılarımızın konut arayışında öncelik verdikleri unsurları net bir şekilde ortaya koymaktadır. Fiyat ve yatırım getirisi, konut seçiminde belirleyici bir faktör olarak öne çıkmakta; bu durum, artan yaşam maliyetleriyle birleştiğinde kullanıcılarımızın hareketlerini yönlendiren önemli bir etken haline gelmektedir. Emlakjet olarak, bu veriler ışığında kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve onlara en uygun çözümleri sunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz."