Mersin’de görme yetersizliğinden etkilenen bireylerin akran destekli rehber modeliyle çevresel sürdürülebilirlik, doğa ve bilim faaliyetlerine erişimlerini sağlamak için TÜBİTAK destekli "Gören Gözüm Akran Çevrem Projesi" gerçekleştirildi.
Haber Merkezi
Mersin Mezitli Bilim ve Sanat Merkezi Rehber Öğretmeni Uzm. Psk. Dan. Rukiye Göymen yürütücülüğünde ve Mersin Üniversitesi’nin de paydaşı olduğu “Gören Gözüm Akran Çevrem” projesi, TÜBİTAK 4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Programı kapsamında 30 Eylül - 4 Ekim 2024 tarihleri arasında Gençlik Akademisi'nde gerçekleştirildi.
Görme yetersizliğinden etkilenen bireylerin (görmeyen veya az gören) akran destekli rehber modeliyle çevresel sürdürülebilirlik, doğa ve bilim faaliyetlerine erişimlerini sağlamak olarak hedefiyle hayata geçirilen proje çerçevesinde, görme yetersizliği olan öğrencilere rehberle yürüme becerileri kazandırılırken, olağan gelişim gösteren öğrenciler de akran aracılığıyla öğretim uygulamaları öğrendi. Ayrıca, çevresel sürdürülebilirlik temelinde interaktif doğa ve bilim uygulamaları yapıldı. Proje, daha yeşil, daha mavi, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir toplum anlayışını yaygınlaştırmayı amaçladı.
Projede, görme yetersizliğinden etkilenen 16 öğrenciye, olağan gelişim gösteren 16 öğrenci eşlik etti. Toplamda 32 öğrenci projeye katılım sağladı. Ekipte 1 yürütücü, 3 proje uzmanı, 20 proje eğitmeni, 8 proje rehberi ve 1 sağlık personeli yer aldı.
MEÜ’den Prof. Dr. Mehmet Tahir Alp projede uzman, Prof. Dr. Mehmet Ali Mazmancı, Prof. Dr. Toğroul Ganioğlu, Prof. Dr. Hikmet Sürmeli, Doç. Can Küçüktepınar, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Serhat Uçar, Dr. Öğr. Üyesi Erkan Gülgösteren, Öğr. Gör. Dr. Özgür Özbay ve Arş. Gör. Dr. Fatma Deniz eğitmen, Dr. Süleyman Yelken ise sağlık personeli olarak projede görev aldı.
Öğrencilere, “İklimimiz Değişiyor”, “Sularda Kirliliği Tanıyorum”, “Sürdürülebilirlik Terimleri Yarışması”, “Plastik Atıklar ve Çevre Duyarlılığı” ve “Atıkları Ayrıştırıyorum Çevremi Koruyorum” gibi çeşitli eğitimler verildi.
Proje, Mersin Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı ve Gençlik Bilim Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edildi. Katılımcıların ulaşım ve yiyecek ihtiyaçları üniversite tarafından sağlanırken, Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyelerince düzenlenen konser, görme engelli öğrenciler tarafından icra edildi.
Proje kapsamında düzenlenen kapanış ve sertifika töreni, Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürü Hasan Topal, Mezitli İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Çetin Çınğı, Mezitli Bilim ve Sanat Merkezi Kurum Müdürü Hasan Başkurt, Merkez İlçe Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.