Toroslar Belediyesi’nin 2025 yılı atıksu altyapı ve evsel katı atık bertaraf ücretleri belli oldu. Buna göre meskenlere ait evsel katı atık ücreti aylık KDV dahil 40,86 TL, kırsal meskenlerde ise aylık ücret 30,48 TL oldu.
HEDİYE EROĞLU
Toroslar Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı Olağan Toplantısının 3’üncü Birleşimi, Yunus Emre Kültür Merkezimizin Konferans Salonunda yapıldı.
Toplantıda 2025 yılı bütçesi ile 2026 ve 2027 yılları tahmini bütçeleri oy birliğiyle kabul edildi. Meclis; belediyenin 2025 mali yılı vergi, harç ve ücret tarifesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonunun Ortak Raporunun da oy birliğiyle kabul edilmesi ile sürdü.
EVSEL ATIK ÜCRETİ ZAMLANDI
Son olarak mecliste; 2025 yılı atıksu altyapı ve evsel katı atık bertaraf tesisleri tarifelerinin belirlenmesi ile ilgili teklif ele alındı. MESKİ’nin su faturalarına yansıtarak topladığı ve ilçe belediyelerine verdiği atık ücretleri ile ilgili teklif, Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonunun Ortak Raporu doğrultusunda zamlı olarak kabul edildi. Buna göre meskenlere ait evsel katı atık ücreti aylık KDV dahil 40,86 TL, kırsal meskenlerde ise aylık ücret 30,48 TL oldu.
Kamu kurumlarına ait evsel katı atık ücret 111,55 TL olurken, mesken dışı olarak anılan işletmelere yönelik evsel katı atık ücreti ise aylık KDV dahil 130, 71 TL oldu.
“YÜKSEK SU FATURALARI DAHA DA KABARACAK”
AKP’li Meclis Üyesi Muhammet Emin Tunçaz ise teklifle ilgili yaptığı konuşmada, yüksek su faturalarından dert yanarak, atık ücretlerinin alınmasının iptal edilerek halka destek olunabileceğini dile getirdi.
Tunçaz, “İdaremizin hazırladığı taslak üzerinden arkadaşlar komisyonda çalışmışlar. Çünkü bu konu birtakım hesaplalar gerektiren bir husus. Mevzuata uygun olarak bir tarife belirlenmiş. Kırsal konutlar için 30,48 TL, kentsel konutlar için 40,86 TL her ay su faturalarına eklenerek tahsil edilecek.
“MERSİN’DE SU FİYATLARI TÜRKİYE GENELİNE GÖRE YÜKSEK”
Ben bu konuyu MESKİ genel kurulunda da gündeme getirmiştim; malum Mersin su fiyatlarının Türkiye’nin diğer yerlerine göre yüksek olduğu bir şehrimiz. Evsel katı atık toplama meselesi belediyelerimizin temel hizmetlerinden biri olarak değerlendiriyorum aslında. Nasıl oyları asfaltlıyor, kaldırımları düzenliyorsak çöp toplama meselesi de temel belediyecilik hizmetlerinin başında gelen bir mesele, evet bir mevzuat oluşturulmuş ancak hatırladığımı kadarıyla zaten son birkaç senedir bu tahsilat su faturalarına aksettirilerek yapılıyor. Yanlış hatırlamıyorsam son 3 senedir faturalara yansıyor. Daha öncesinde mevzuat mümkün olduğu halde bu tahsilat yapılmıyordu. Mevzuata buna izin vermekle birlikte zaten fahiş su faturaları ödemek zorunda kalan Toroslar halkımızı, su abonelerimizi ayda belediyemiz namına ödeyecekleri kırsalda 30,5 lira, kentsel konutlarda ise 41 TL’lik ödemeden kurtarıp, fahiş su faturalarına bir nebze katkıda bulunabilir miyiz?” dedi
“MEVZUAT KİRLETEN ÖDESİN DİYOR”
Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız ise Tunçaz’a verdiği yanıtta, kamu kurumlarının da yaptıkları tüm hizmetler için vergi topladığını anımsattı.
“Türkiye’de yapılan işlerin, alınan harçların, vergilerdin önemli bir kısmı, tamamı belediyelerin ve diğer kamu kurumlarının halka hizmet vermesi için, yol yapmak da, elektir getirmekte de bunu içindedir” diyen Yıldız, “Ama mesela kamunun bütçesiyle yapılan yoldan, sonra insanları parayla geçirebiliyoruz. Bunu ondan farkı yok ki bu daha elzem. Mevzuat kirleten ödesin diyor. Aslında birçok Avrupa ülkesinde insanlar çöplerini verdikleri zaman bunun çok üzerinde para ödüyorlar. Biz mevzuatın tarif ettiğinin çok daha altında belediye işlerini sürdürebilmek için yaptığımız bir iş ve işlem.
Evet ilçemizde son üç yıldır var bu uygulama. Sayıştay’ın 3 yıl önce yaptığı denetimlerden yola çıkarak, ‘neden bu çalışmayı yapmıyorsunuz’ telkininden sonra realize edilmiş bir yöntem. Belediyenin Temizlik İşleri Müdürlüğünün bir yıllık giderleri toplanıyor ve bu giderler toplam hane halkına yani su abonesi sayısına bölünüyor. Ama bizim aldığımız ücretler Toroslar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünün bütçesinin çok altında.
“BÜYÜK İŞYERİNDEN ÇOK, KÜÇÜK İŞYERİNDEN AZ KATKI ALINABİLİRDİ”
Öte yandan düzenleme daha hakkaniyetli yapılabilir miydi, olabilirdi. Daha büyük veya küçük iş yerlerine daha fraklı tarife çıkartılabilirdi, Komisyon tek başlık altında çıkartmış teklifi. Ama şuan b haliyle bu maddeye benim de bir itirazım yok ama keşke daha adil olsaydı. Bu mevzuata aykırı bir durum değil. Türkiye’de belediyeler temizlik hizmetini vermek zorunda ki en çok kafa yorduğumuz işlerden biri bu. Mevzuata bunu küçük bir kısmını yurttaşlardan alınmasını öngörüyor. Kamunun yaptığı birçok hizmette de durum aynı şekilde seyrediyor” diye konuştu.
ASLINDA ALINMASI GEREKEN RAKAM AYLIK 61 TL
CHP’li Meclis üyesi Erdoğan Ay ise evsel katı atık ücret ortalamasının aslında belediyeye maliyetinin 61 TL olduğunu ancak komisyonların 40,8 TL ücret belirlediğini söyleyerek, “Bu rakamın çok yüksek olacağını değerlendirdik ve taban maliyetin bir tık üstü olarak 40,8 TL olarak belirledik. Büyük küçük işyeri ayrımına gidilmemesi meselesinde aslında önerimiz bu yönde oldu ama başlıklar böyle belirlendiği için yapamadık” dedi.
KIRSAL MAHALLE STATÜSÜNDEN ÇIKARILAN KÖYLER NE OLACAK?
AKP’li Meclis Üyesi Çelal Ata ise uygulamanın kırsal mahalle kısmına dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde Toroslar’daki 41 köyün kırsal mahalle statüsünden çıkarıldığını anımsatan Ata, bu mahallelerin ödeyeceği atık ücretinin artıp artmayacağına dair bilgilendirme isteyerek, mağduriyet yaratılmaması için yeni kırsal mahallelerin belirlenmesi sürecinin hızlandırılması gerektiğini bildirdi.
Ata, “Aslında küçük büyük iş yerlerinin ayrılması ile ilgili çekincemizi biz hepimiz net bir şekilde ifade ettik. Ama yönetmeliklerde, kanunlardaki başlıkların dışına çıkılamıyor. Yetki bize verilmediği için bununla ilgili bir revizyon yapamadık. Aslında bu giderlerin büyük kısmını belediyemiz süspanse ediyor. Gönül ister ki hiç para almayalım.
Özellikle kırsal abone ile ilgili kısmın tanımının ilgini yasadan geldiği ifa edildi. Kırsal abone ile normal mesken abonesi arasındaki sayıyı biz biliyoruz. Bu ayrım eğer daha önce iptal ettiğimiz, ‘kırsal mahalle tanımlamasındaki’ bölgeleri kapsayacaksa bu mağduriyet yaratabilir. Konuyla ilgili bilgisi olan bizi bilgilendirirse iyi olur. Çünkü o zaman bir an önce kırsal mahalleler ile ilgili düzenlememizi yeniden yapmalıyız” diye konuştu.