Mersin’de İşçi Filmleri Festivali başlıyor

16 Ekim 2024 Çarşamba 16:04

Bu yıl Filistin halkının mücadelesi ve Emperyalizme karşı mücadele temalarıyla şekillenen 19’ncu Uluslararası İşçi Filimler Festivali, 17 Ekim’de Mersin’de başlıyor. Festival kapsamında 48 yerli 28 yabancı filim ücretsiz olarak gösterime sunulacak.

Haber Merkezi

 

Halkevleri, Mersin Tabip Odası, Mersin 68’liler Derneği, Sözyüzü Dergisi ve Mersin Sinefil Sinema Derneği’nin düzenleyicisi olduğu Mersin 19’ncu İşçi Filmleri Festivali (İFF), 17-20 Ekim tarihleri arasında Mersin’de seyirciyle buluşacak. Filistin halkının mücadelesi temasıyla gerçekleştirilen festival kapsamında, 353 film arasından seçilen 48 yerli, 28 yabancı film gösterime sunulacak.  19’ncu Uluslararası İşçi Filmleri Festivalinin Mersin ayağının açılışı, 17 Ekim’de 18.30’da Yenişehir Akademi Salonunda yapılacak. Festivalin açışı, Filistin’li yönetmen Ehab Tarabieh’in Toprak ve Ekmek adlı filmiyle yapılacak. Halkevleri Müzik Topluluğu da açılış etkinliğinde müzik dinletisi etkinliği gerçekleştirecek.

 

‘FESTİVAL FİLİSTİN HALKININ MEŞRU MÜCADELESİNİ YANSITIYOR’

Festivali düzenleyici kurumlar adına açıklama yapan Figen Kandemir, İFF’nin bu yıl Filistin işgaline karşı Filistin halkının meşru mücadelesini yansıttığını söyledi. Festivalin; sömürüye, emperyalist işgale, kadın düşmanlığına, homofobiye ve faşizme karşı direnenlerin sesi olmaya devam ettiğini belirten Kandemir, şunları kaydetti: “19 yıldır ücretsiz, sponsorsuz ve yarışmasız bir biçimde, gönüllülerin emeğiyle örgütlenmekteyiz. Kentimizde 2 özel gösterim filmi olmak üzere toplam 48 film Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Tarsus ve Silifke ilçelerinde seyircilerle buluşacak.”

 

SÖYLEŞİLER, FİLMLER, BELGESELLER: FESTİVAL PROGRAMI

Kandemir, festivalin açılışın ardından 18 Ekim’de saat 18.00’de Silifke Kültür Merkezinde ve Tarsus Bağlarbaşı Köyünde açık hava gösterimiyle devam edeceğini söyledi.Aynı tarihte Haçova Kültür Derneğinde de 18.30’da Gazeteci Diren Keser’in “Haberin Ardındakiler” adlı belgesel filmi gösteriminin yapılacağını ifade eden Kandemir, hemen ardından Keser ile birlikte “Şiddet Sarmalında Gazetecilik” söyleşisinin yapılacağını dile getirdi. Kandemir sözlerini şöyle sürdürdü:  “19 Ekim saat 13:00 de Toroslar Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi, Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu, Mersin Tabip Odasında, saat 19:30 da Haçova Kültür Derneği’nde film gösterimleri başlayacaktır.  Yine aynı tarihte Yunus Emre Kültür Merkezi’nde saat 17:00’de yönetmen Kazım Öz’ün “Bir Varmış Bir Yokmuş” filminin ardından filme dair kısa bir söyleşi yapılacak. Ardından ise saat 17:30 da yönetmen Kazım Öz ve Akademisyen Sonay Ban ile “Sinemada Sansür” söyleşisi gerçekleştireceğiz. 20 Ekim Pazar günü yine aynı salonlarda ve saatlerde film gösterimlerimiz devam edecek. Akdeniz Belediyesi Konferans Salonunda ise saat 17:00 de Enerji Sen genel başkanı Süleyman Keskin ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası genel başkanı Eren Edebali’nin konuk olduğu “Emek Mücadelesinin Bugünü” başlıklı söyleşi yapılacaktır.”

 

‘FESTİVALDE BULUŞALIM’

Detaylı bilgi için iff.org sitesinin ziyaret edilebileceğini vurgulayan Kandemir, “4 gün boyunca Festivalimiz bu program çerçevesinde Mersin halkı ile buluşacak. Herkesi Festivalde buluşmaya, önümüzdeki yıl ise Festival sürecinde gönüllü bir şekilde emek vermeye davet ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.