50 yıldır asbestli borulardan su içiyoruz!

15 Ekim 2024 Salı 16:51

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşa edildiği Mersin’in Gülnar ilçesinde 50 yıldır asbestli borulardan su içmesine isyan edilerek çözüm istendi.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşa edildiği Mersin’in Gülnar ilçesi, altyapı eksiklikleri ile gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Ekim Ayı Olağan Toplantısı’nın 1. Birleşiminde konuyu gündeme getiren isim MHP’li Meclis Üyesi Yaşar Bahar oldu.

 

“AİLEMDEN İRÇOK KİŞİ KANSERDEN ÖLDÜ”

“Gülnar ilçemizde biz 50 yıldır asbestli borulardan su içiyoruz” diyen Bahar, “Benim ailemden birçok kişi bu sebeple yaşamını yitirdi ki şuan 2-3 tane daha kanser hastamız bulunmaktadır. Asbestli borudan su içmeye devam ediyoruz.

 

“SALGIN HASTALIK OLUYOR, SU BORULARI TEMİZLENSİN”

Bölgemizdeki su depolarımızın temizlenmesini istiyoruz. Çevreleri boyandı ama içerlerinde herhangi bir temizlik yapılmadı. İlçemizde su sorunu olduğu için su kesilip geri veriliyor. Su depoları içindeki organizmalar hareket ediyor, ilçemizde yazın çok fazla salgın hastalık görülüyor. Bu sadece bizim ilçemizde var, başka ilçede yok” dedi.

 

“TEMİZLİK, BAKIM, ÇİÇEKLENDİRME İSTİYORUZ”

İlçenin farklı konulardaki sorunlarına dair de açıklamalarda bulunan MHP’li Yaşar Bahar, “Yaklaşık 4/5 ay önce söylemiştim ama sonuç alamadık. Ulu önderimiz atamız Mustafa Kemal Atatürk’ün mesai arkadaşı olan eski milletvekili Şevki Göklevent’in mezarı ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Mezarı kötü halde ve evi yıkılıyor. Burayı restore ettirsek tarihimizi yaşatsak iyi olmaz mı?

İlçemizin güzel, temiz gözükmesi için çiçeklendirilmesini istiyoruz. Park Bahçeler Müdürlüğümüz yok bizim Gülnar olarak ama Büyükşehir’den mevsimlik çiçek verilmesini istiyoruz. Biz de bunları ektirelim, ilçemize gelindiğinde buranın şehir olduğu görülsün.

 

“DÜĞÜN SALONU HİZMETE AÇILSIN”

Ayrıca Gülnar ilçemizin Köseçobanlı bölgesinde 24 mahallemiz var. Bu bölgenin yaz aylarında 14 bin olan nüfusu kışın 5 bine düşmektedir. Bölgede Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında başlayan ve 2013 yılında yapımına başlanan düğün salonu inşaatı 10 yıldır öyle duruyor. İnsanlar yaz aylarında düğün veya benzeri etkinliklerini Pazar Yerinde yapıyorlar. Ama kış ayları geldiğinde ve havalar soğuduğunda sosyal faaliyetlerini düzenleyecekleri hiçbir alan bulamıyorlar. Buradaki insanlar mağdur oluyor. Bu binanın tamamlanmasını ve halka açılmasını istiyoruz” dedi.

 

MESKİ’DEN ‘ASBEST’ AÇIKLAMASI

Yaşar Bahar’a yanıt ise MESKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Yılmaz’dan geldi. “Su depolarını sürekli yeniliyoruz” diyen Yılmaz, “Suların kirliliği ile ilgili değerlendirmeler oldu. Halk sağlığı müdürlüklerimiz ve kurumumuz düzenli olarak ilgili mevzuat gereğince birçok analizler yapmaktadır. Gerek bakım onarım gerekse de arızalardan ve diğer alt üst yapı kurum kuruluşlarını çalışmalarından dolayı kesintiler oluyor, bundan sonra bazen bulanıklık problemi ile karşılaşıyoruz onda da kurumumuz gerekli önlemleri alıyor.
Ayrıca asbesti borular ile ilgili değerlendirmeler oldu. Asbestli borularla ilgili yenileme çalışmaları kurumumuz tarafından yapılmaktadır.

Gülnar’da içme suyu ve kanalizasyon arıtma ile atıksu ile ilgili çalışmalar kapsamında bölgede bir Ilısu Projesi devam etmektedir. 2017’de başlayan proje halen daha sonuçlanmamıştır. Köseçobanlı Mahallesine kadar projede belli bir noktaya gelinmiştir. Köseçobanlı ile Gülnar arasındaki 40 km ishale hattında ki 25 km hat tamamlanmış fakat denemesi yapılmamış, 15 km’nin ise ihalesi tamamlanmıştır. Gülnar’a içme suyunu kazandıracağız. Bu çalışmalar devam ediyor. Proje tamamlandıktan sonra içme suyu yenileme çalışmalarına imza atacağız.

Kanalizasyon, atıksu toplama, şebeke ihalesi ve atıksu arıtma tesisi ile ilgili İller Bankasından talebimiz mevcut olup güzergahlar ile ilgili sıkıntılarımız var, bunları çözmeye çalışıyoruz. Evet stratejik plan dahilinde proje ama sorunları çözeceğiz” diye konuştu.