Büyükşehir‘den ‘limana biz ruhsat vermedik’ savunması

15 Ekim 2024 Salı 13:21

Mersin’de liman genişletme projesi ile Atatürk Parkını ele geçirmek isteyen MIP şirketine karşı tepkiler artarken Büyükşehir Belediyesi’nden, “Ruhsatı biz vermedik, tüm çalışmalar bakanlıklar nezdinde sürdürülüyor” savunması geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Ekim Ayı Olağan Toplantısı’nın 2. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yine katılmadığı meclisi CHP’li Ali Uyan yönetti.  Toplantıda Mersin Limanı’nda genişleme çalışmalarını tepkilere karşın sürdüren MIP Şirketine yönelik eleştiriler gündeme geldi.

Konuyla ilgili ilk konuşan isim olan Şehir Plancısı ve CHP’li Meclis üyesi Uğur İnce, limanın 2007’de özelleştirildiğini anımsatan İnce, “Bir firma tarafından işletilen liman, Türkiye Cumhuriyetine aittir. Burada bir genişleme projesi yapılmak istendi. Buna karşı Büyükşehir Belediyesi, TMMOB ve çevre dernekleri olarak 3 yıldır hukuksal süreç başlattık. Ama bin bir hukuksuzlukla limanın genişlemesi için gerekli imar planı bakanlıkça onaylandı. Son günlerde bu plana bağlı olarak çalışmalar başladı. Bu genişlemenin tüm ruhsatlandırması ve çevre etkilerine dair denetim yetkisi Çevre Bakanlığındadır. Burada birçok çevre örgütü, meslek odaları bir takım girişimlerde bulundu ve her seferinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, söz konusu alandaki çalışmalarda bir sorun olmadığını dile getirdi. Ama kentimizde bazı çevreler genişleme alanı ruhsatının sanki Büyükşehir Belediyesi vermiş gibi bir algı oluşturmaya çalışıyor. Biz 3 yıldır bu hukuksuzluk süreciyle mücadele ediyoruz. Ama günü geldiğinde sahte bilirkişi raporları ve buraya gelmeden verilen beyanatlarla bu işin yapıldığı açığa çıkacak. Bu limanın genişleme sürecinin tüm yetkisi Ulaştırma ve Çevre Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup, kurumumuzun herhangi bir ruhsat yoktur” dedi.

 

AKP’DEN ‘ARTAN POTANSİYEL’ SAVUNMASI

AKP’li Meclis Üyesi Muhammed Emin Tunçaz ise limanın eleştirilerine tepki göstererek, Mersin’e öz verilen Konteyner Limanı’nın Adana’ya kaydırılmasına karşı hükümete verilen tepkileri anımsattı. Tunçaz, “Bu hususta çekince ne ki mevcut limanın genişletilmesi, Mersin’e yeni bir potansiyel sağlamasına yönelik çalışmalara yönelik iyin üstlenilmemesi gayretine girildi? Bunu anlamakta zorlandık” dedi.

 

“GENİŞLEME PROJESİ İLE ŞİRKET DAHA FAZLA PARA KAZANACAK”

CHP’li Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız ise AKP’yi hedef alarak, liman ile ilgili sert eleştirilerini sürdürdü. “AKP; elma ile armudu birbirine karıştırdı. Limanın genişletilmesi ile ilgili meseleyi kişisel olarak başında beri takip ediyorum. Tunçaz’ın bahsettiği veya bizim limanın büyütülmesine ilişkin talebimiz bu genişleme çalışmalarını kapsamıyor. İkisini birbirine karıştırmamak lazım. Biz burada yüzde 100 sermayesi yabancılara ait olan ve kazandığı her delikli kuruşu veya Cent’i, yurtdışına çıkaran bir şirketten bahsediyoruz. Mersin Oteli hizasından tüm parkı yok etmesinin yanı sıra limanın içerisinden geçen bir büyüklük sağlamasının yanında Mersinli tüccarlara da zarar veriliyor. Orası genişletilerek, büyük çoğunluğu Toroslar ilçemiz sınırlarında bulunan gümrüklü antrepoların aslında canına ot tıkamak isteniyor. Yani şehrin çok ciddi bir gelir kaynağı olan ve on binlerce insanımızın çalıştığı elleçleme işinin Mersin’de konuşlu, Türkiye’ye vergi ödeyen ve kentin kalkınmasına katkı sağlayan şirketlerden alınarak her delikli Cent’i yurtdışına taşıyacak olan bir şirkete bu işleri vermeye çalışıyoruz. On binlerce insanın ekmek yediği, yüzlerce şirketin çalıştığı, vergi ödediği bir yerden, her türlü muafiyete sahip, tek kuruş vergi ödemeyen bir şirkete yeni alanlar açmaya çalışıyoruz. Yani biz limanı genişletmiyoruz, limanın dışında yapılan ve bundan sonra yapılması gereken işleri limanın içine taşıyarak, yabancı şirkete ek gelir sağlıyoruz. Yoksa burada limancılıktan kaynaklı bir genişleme meselesi değildir.

 

“YÜZLERCE GÜMRÜKLÜ ANTREPONUN İFLASINA, BİNLERCE İNSANIN İŞSİZ KALMASINA NEDEN OLACAK”

Ayrıca genişleme meselesi hepimizin tek tek anısı olan Atatürk Parkının da ortadan kaldırılmasına sebebiyet veriyor. Israrla Atatürk Parkı’nın tahsisi büyükşehir belediyesine verilmiyor. Bakım onarım, sulama işlerini belediye yapıyor ama 3 yıldır tahsis verilmiyor. Bu park genişletilip güzelleştirilecekken belediye bunu yapamıyor neden çünkü burası liman genişleme sahasının içine katılmak isteniyor. Bu sözde liman genişletme işi; kentin belleğini, güzelliğini, tarihini yok etmeye yöneliktir. Genişledikten sonra firmanın daha fazla para kazanmasını sağlamaktan başka herhangi bir işe yaramayacak bu mesele. Kapasitesinin çok üzerinde çalışacak liman siyasi saiklerle çalıştırılmıyor. Bunun da nedeni kurumların siyasallaştırılması. Mersin Limanı’nın Atatürk Parkına doğru genişletilmesi Mersin’in çıkarına değildir. Yüzlerce gümrüklü antreponun iflasına, binlerce insanın işsiz kalmasına neden olacaktır” diye konuştu.

 

AKP’DEN “LİMANI İŞLETEN MIP VERGİ VERİYOR” SAVUNMASI

AKP’li Mustafa Turan ise Başkan Yıldız’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını, limanı işleten firma MIP’in Türkiye’ye vergi ödediğini söyleyerek, “Oradaki tüm hizmetleri bizim insanımız yapıyor ve yaptığının da karşılığın alıyor. Aynı şekilde yüzlerce esnafımız oradan fayda görüyor. Bunu kimse görmezden gelemez. Özelleştirmeyi eleştireceğiz diye bu ifadeleri doğru bulmuyorum.

Ayrıca liman, balık çiftlikleri gibi konularda belediyemizin ilgili daire başkanlarımız, muhataplar hangi kurumlar ise onların bu konulara dair cevaplarını bize iletebilir. Bunun hazırlığın yapıp bir sonraki toplantıda bize bilgi geri dönüşü sağlayabilirler. Bu önemli bir konu çünkü bizim görevimiz çözüm üretmek” dedi.