Dünyaca ünlü ‘Carmen’ operası Mersin’de

15 Ekim 2024 Salı 13:13

Haber Merkezi

 

Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin (MDOB) sahneleyeceği “Carmen” Operası, 19 Ekim 2024 Cumartesi saat 20:00’da Opera Sahnesi’nde prömiyer yapacak.

Dünyanın en seçkin opera eserlerinden olan ve dünya genelinde en çok sahnelenen operaların başında gelen, bestesi Fransız besteci Georges Bizet’e ait olan “Carmen”in librettosu Prosper Mérimée’nin aynı isimli kısa romanından yola çıkılarak Ludovic Halévy ve Henri Meilhac tarafından kaleme alınmıştır. İlk kez 1875 yılında Paris’de sahnelendiğinde sert eleştirilere maruz kalan Carmen operası, ne yazık ki Bizet’in ölümünden sonra, muhteşem başarısını yakalamış ve dünya çapında ün kazanmıştır. İspanya'nın Sevilla kentinde bir tütün fabrikasında çalışan Carmen, güzelliği ile tüm erkekleri etkilemekte; kural tanımaz tavırlarıyla öne çıkmaktadır... Aşk ve sevda konularında savunmasız ve tecrübesiz asker Don Jose, kurallara bağlı biri olarak, nişanlısı Micaela ile evlenerek mutlu olmak hayaliyle yaşarken, Carmen’ in cazibesine kayıtsız kalamaz, ona tutulur; kuralları hiçe sayarak sevgilisi uğruna her türlü yasa dışı davranışı sergilemekten kaçınmaz. Ancak Carmen kısa sürede Don Jose'den sıkılır; boğa güreşçisi Escamillo'yu sevmektedir artık... Bu durum onun ölümünü hazırlamakta olduğu halde, davranışlarını inadına pervasızca sürdürür…

Rejisör Haldun Özörten’in sahneye koyduğu Carmen operasında Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı Andrea Francesco Solinas yönetecek. Dekor tasarımı Çağla Çitkaya’ya, kostüm tasarımı Sevtaç Demirer’e, ışık tasarımı Tarı Deniz’e, koreografisi Özlem Şenormanlılar ve Ender Üçdemir’e  ait olan eserin koro şefliğini Anıl Aydın üstleniyor. Çocuk korosu şefi ise Reyhan Bezdüz olacak.

Temsillerde; “Carmen” rolünde Nihan Çetin Aydın, Ezgi Karakaya ; “Don José” rolünde Oğuz Çimen,Özer Öndeş; “Escamillo” rolünde M.Ali Tutar, Murat Güney; “Micaëla”rolünde Ceren Göğüş,Avşin Dilara Kaymak, Serin Saybaşılı; “Zuniga” Yusuf ziya Büyükaslan,Kazım Erdem Özdemir, Serkan Sevinç; “Moralès”rolünde Mehmet Erkoç; “Frasquita” rolünde Aysel Cankatan, Şahika Oral; “Mercédès” rolünde Özlem Pamuk, Dilara Yanar; “Le Dancaïre”: rolünde Hüsamettin Özçelik, “Le Remendado”rolünde Mustafa Özer ve Kerem Yaman dönüşümlü olarak rol alacaklar.

22 Ekim 2024 Salı akşamı saat 20:00’de ikinci gösterimi gerçekleşecek olan “Carmen” operasının biletleri Opera Gişesinden, https://www.biletinial.com adresinden ve Sanatcepte uygulamasından temin edilebilir.