Sanatçıların kadrosu ellerinden alındı

22 Temmuz 2024 Pazartesi 16:48

Türkiye’deki 6 Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünden birine ev sahipliği yapan Mersin’de Kültür Sanat Sen Şubesi, figüran sözleşmesiyle çalışan sanatçılara yerel mahkeme kararlarıyla verilen kadro hakkının, istinaf mahkemeleri tarafından bozulması ile kadro haklarının yeniden ellerinden alınmasına tepki gösterdi.

Haber Merkezi

 

Devlet Opera ve Balesi'ndeki figüran sözleşmeli sanatçıların hak kayıpları devam ederken Kültür Sanat Sen Mersin Şubesi, bu duruma tepki gösterdi.

Türkiye’deki 6 Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünden birine ev sahipliği yapan Mersin’de Kültür Sanat Sen Şubesi, figüran sözleşmesiyle çalışan sanatçılara yerel mahkeme kararlarıyla verilen kadro hakkının, istinaf mahkemeleri tarafından bozulması ile kadro haklarının yeniden ellerinden alınmasını eleştirdi.

 

FİGÜRAN SÖZLEŞMELİ SANATÇILARIN HAK KAYIPLARI DEVAM EDİYOR

Yazılı bir açıklama yaparak TBMM Genel Kurulu’nda 2023 yılında kabul edilen 657 Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikle, kamuda sözleşmeli çalışan personele kadro hakkı tanındığını anımsatan Sendika Şubesi, “Fakat Devlet Opera ve Balesi’nde bahse konu kanunun 4 b, ek 8. Madde uyarınca figüran sözleşmeli çalışan sanatçılar, kapsam dışında tutulmuştu.

Anayasanın eşitlik ilkesinin ihlal edilmesinden dolayı Kültür Sanat Sendikası Mersin Şubesi, yerel mahkemelere açtığı davalarda, mahkemeler, figüran sözleşmeli sanatçıların diğer sanatçılarla aynı işi yaptığını, bu doğrultuda mahrum kalınan para ve özlük haklarının verilmesine hükmetmiş ve sanatçılar mahkeme kararıyla hak ettikleri kadrolara alınarak mağduriyetleri ortadan kaldırılmıştı.

Fakat istinaf mahkemeleri, yerel mahkemelerin bu kararını temyiz yolu kapalı olarak bozmuş, sanatçıların kadrolarını elinden almıştır. Bu haksız kararla diğer sanatçılarla aynı işi yapan sanatçılar, anayasanın eşitlik ilkesinden de mahrum edilmiştir.

Kültür Sanat Sendikası, sanatçılarımızın haklarını savunmaya ve bu adaletsizliğe karşı durmaya devam edecektir. Figüran sözleşmeli sanatçıların, hak ettikleri kadrolara geri dönmeleri için Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere tüm yasal yollar kullanılacak ve kamuoyu desteğiyle bu haklı mücadele sürecektir.

 

EŞİT İŞ, EŞİT ÖZLÜK HAKLARI

Mevcut kadrolu sanatçılarla aynı işleri yapan figüran sözleşmeli sanatçılar, aynı zamanda aynı sorumlulukları taşımaktadır. Bu nedenle, eşit işe eşit hak talebinden vazgeçilemez.  Sanatçıların emeklerinin karşılığını almaları, sadece bireysel bir hak olmayıp, aynı zamanda sanatın ve kültürün gelişimi için de gereklidir.

 

KAMUOYUNA DESTEK ÇAĞRISI

Kamuoyuna destek ve dayanışma çağrımızı yeniliyoruz. Bu süreçte, tüm sanatçılarımızı, sendika üyelerimizi ve kamuoyunu, sanatçılarımızın haklarının iadesi için dayanışmaya ve desteğe davet ediyoruz. Birlikte, adaletsizliğe karşı duracak ve sanatın gücünü savunacağız.

Ülkemizin gözde üniversitelerinden mezun olan bu genç sanatçıları sen de yalnız bırakma” ifadelerine yer verildi.