Kültür hazinesi farelere yuva oldu!

21 Temmuz 2024 Pazar 17:14

Millet Bahçesi’nin devamı olacak nitelikte düzenlenerek kente yeşil alan olarak kazandırılması beklenen içerisinde tarihi kültür varlığı olan 100’e yakın ağacın bulunduğu 120 yıllık geçmişe sahip Eski Kışla Arazisini fareler bastı!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in merkez Akdeniz ilçesi sınırları içindeki ender yeşil alanlardan biri olan kentin en değerli arazilerinden olan Eski Kışla Alanı’nın içler acısı hali yürek yakıyor.

Yaklaşık 40 yıl Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) mülkiyetinde kaderine terk edilen ve sık sık imara açılmak istenerek ranta kurban edileceği endişesiyle gündeme gelen 120 yıllık geçmişe sahip yaklaşık 30 bin metrekarelik Eski Kışla Arazisi TOKİ’ye devredilmesine rağmen akıbeti belirsizliğini koruyor.

 

1995’DE KÜLTÜR VARLIĞI OLARAK KORUMA ALTINA ALINDI

Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca,1995’de eski Kışla Arazisinin bütünüyle kültürel varlık olarak korunmasına ve alan içerisinde yer alan ağaç varlığı dikkate alınarak Tarihi ve Doğal Sit Alanı ilan edilmesine karar verildi.

Aynı Koruma Kurulu, 26.10.1995 tarihinde aldığı bir başka karar ile Tarihi ve Doğal Sit alanı olarak tescil edilen eski askeri kışla alanının doğal sit derecesini '2'nci Derece Doğal Sit Alanı' olarak belirlendi.

 

OYAK İMARA AÇMAK İSTEDİ

Ancak mülk sahibi OYAK, 2015’te Kışla Arazisinin 2. Derece sit alanı statüsünün iptali için Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna başvurdu. Adana’dan ret cevabı alınca karara itiraz ederek konuyu Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kuruluna götürdü.

Yüksek Kurulun, oy birliği ile itirazı yerinde bularak, Adana Koruma Kurulu’nun tarihi sit alanı ilan ettiği kararı iptal etti ve arazinin imara açılmasının önündeki en büyük engel kaldırıldı.

Ancak Mersinliler karara tepki göstererek, durdurulması için yargı mücadelesi başlattı. Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Mersin Şubesi konuyu dava açarak düzenlemenin iptalini istedi.

 

MİLLET BAHÇESİNE DAHİL EDİLDİ

Ancak bu süreçte Tevfik Sırrı Gür Stadyumu alanın TOKİ’ye devredilmesi ile bölgenin kaderinde önemli bir değişim yaşandı.

Stadyum alanının Millet Bahçesine dönüştürülmesine karar verilirken eski Kışla Arazisinin de bu projeye dahil edilmesi istendi. Mersinlilerin yoğun lobisi sonucunda OYAK’ın imara açarak ranta kuran etmek istediği Eski Kışla Arazisi, Millet Bahçesi projesine dahil edilmek üzere TOKİ’ye devredildi.  

 

3 YILDIR ÇİVİ ÇAKILMADI

Eski Kışla Arazisinin Millet Bahçesi Projesine dahil edilmesi kentte memnuniyet yaratsa da kaderine terk edilen araziyi bu adımda kurtaramadı. Millet Bahçesi 2021 yılında hizmete açılırken devamı niteliğindeki Eski Kışla Arazisi için aradan geçen 3 yılda çivi dahi çakılmadı.

 

CHP- AKP KAVGASINDA OLAN ESKİ KIŞLA ARAZİSİNE OLDU

Arazinin Millet Bahçesine dahil edilmesi adına OYAK’tan alınarak TOKİ’ye devredilmesinde önemli rol oynayan önceki dönem Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, bölge için Çamlıbel semtini yeniden ayağa kaldıracak dönüyüm ve yenileme projesini hayata geçirmek istedi. Ancak Gültak’ın iktidar partisine mensup olması, CHP’li Büyükşehir Belediyesi yönetimiyle karşı karşıya gelmesine neden oldu ve proje engellemeler sonucu hayata geçemedi. Böylece Eski Kışla Arazisinin kente yeşil alan olarak kazandırılması yine başka bahara kaldı.

 

120 YILDIR KADERİNE TERK EDİLEN ARAZİYİ TARLA FARELERİ BASTI

Çamlıbel’de; Eski Kışla Alanı, eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumunun bulunduğu alandaki Millet Bahçesi, açık futbol sahası, kapalı salon, Vakıf Teras Tesisleri, Ordu Evi ve Atatürk Parkı bir kompleks yeşil alan olarak kente kazandırılmayı beklerken harekete geçilmemesi bölgede doğal tahribatın artmasına neden oldu.  

120 yıldır kaderine terk edilen içerisinde 100’e yakın tescilli kültür varlığı niteliğinde ağaç ve tarihi karakolun bulunduğu Eski Kışla Alanı’nı tarla fareleri bastı.

 

“TARLA FARELERİNİN BARINAĞI HALİNE GELDİ”

Eski Kışla Alanında yürek burkan görüntüleri kentin tanınmış isimlerinden Abdulvahap Kokulu, kamuoyuyla paylaştı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Belediyesi başta olmak üzere yetkilileri ve ilgilileri alana sahip çıkmaya, gerekli düzenlemeleri yapmaya çağıran Kokulu, “Mersin 'de kent içi yeşil alan olarak belli başlı birkaç yer ayakta duruyor. Bunlar tarihi Akbelen Şehir Mezarlığı, Yumuktepe ve Eski Kışla Alanı.

Mersin Çamlıbel’in batısında Askerlik Şubesi doğusunda yer alan ve içinde Askeri Lojmanlar ve Deniz Harp Okulu Anıtı bulunan tarihi yeşil alan, yıllardır kaderine terkedilmiş durumdadır.

Her biri resmen koruma altında kültür varlığı olduğu bilinen ağaçlar budanmamakta, sulanmamakta ve bu metruk alanda çevrede yaşayan Mersin halkının sağlığına zarar verecek zararlı canlıların mesela tarla farelerinin barınağı haline gelmiştir.

 

“YADİGAR KÜLTÜR HAZİNESİDİR. TARLA FARELERİ, KÖSTEBEK VE YILANLARIN BARINAĞI DEĞİLDİR”

Mülk sahibinin bu alanın temiz tutulması ile ilgili kasıtlı kasıtsız bir ihmalinin olduğunu asla sanmıyoruz. Zaten orada lojmanlarda ikamet eden Askerlik Şubesinde görev yapan ordu mensupları vardır.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Belediyesinin ortaklaşa hukuki veya idari girişimleri ile bu yeşil alanın temizliğinin sağlamalarını o mahallede yaşayan halkımız olarak rica ve temenni ediyoruz. Tarihi kışla alanı Mersin'in bağrında bir yadigar kültür hazinesidir. Tarla fareleri, köstebek ve yılanların barınağı değildir” diye konuştu.