Kaçak yapılaşmaya karşı antik kentte şirin görünme etkinliği

21 Temmuz 2024 Pazar 17:13

Geçtiğimiz günlerde kaçak yapılaşma ile gündeme gelen Mersin’deki 2 bin yıllık Anemurium Antik Kenti’ndeki Odeon’da bu defa da festival yapıldı! MERÇED, tanıtım PR etkinliği olarak tanımladığı organizasyona karşı Anemurium’un ranta açılmasına ve betonlaştırılmasına dönük tüm faaliyetlerin takibinde olduğunu açıkladı.

HEDİYE EROĞLU

 

Bir süredir restorasyon ve çevre düzenlemesi gerekçesiyle ziyarete kapalı olan Mersin’in Anamur ilçesindeki Anemurium Antik Kenti’nin içine beton yapı inşa edilmesi skandalı yaşanırken bu defa da tarihi yapıda festival etkinliği düzenlendi.

 

ORİJİNAL DOKUSU BOZULDU

Bu duruma tepki göteren Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED, Yönetim Kurulu, Anamur Kültür ve Turizm Festivali etkinliklerinin bir bölümünün, Anemurium Antik Kenti'ndeki Odeon'da akşam saatlerinde yapılmış olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Bilinmelidir ki; arkeolojik kalıntıların üstüne çok katlı beton inşaat yapılıp sökülerek yaralanan ve yarası halâ kanayan Anemurium Antik Kenti'nin kendine has büyüsünden, gecenin lacivertinden ve ışıklardan faydalanılarak, restorasyon adı altında yapılan çalışmayla orijinal dokusu bozulmuş Odeon'da yaratılan ambiyans, kurul kararına aykırı olarak ağır iş makinalarıyla yapılan, yapılmasına göz yumulan ve tepkiler üzerine, yine ağır iş makinalarıyla alelacele yıkılan kaçak bina ile Ören Yeri'ndeki diğer betonlaştırma faaliyetlerinin ayıbını, hatta suçunu örtmeye yetmez!

 

“TAKİPTE KALACAĞIZ”

MERÇED olarak bunun bir tür PR çalışması olduğunun farkındayız ve bugüne kadar yapılan yanlış işler ile ileride yapılmak istenen, yani Anemurium'un ranta açılmasına ve betonlaştırılmasına dönük tüm faaliyetlerin takibinde kalacağız.

Odeon'da yapılan etkinliğe katılan insanların, yıkılan kaçak binanın temelinin ve yanına kazılan foseptik çukurunun olduğu inşaat alanına geçirtilmemesinden ve Jandarma güçleri tarafından alınan yoğun güvenlik tedbirlerinden anladığımız kadarıyla, bu yanlış işe izin veren kararlara imza atanlar ya da ses çıkarmayanlar da hatalarının farkındadırlar ve daha önce yarattıkları olumsuz durumun etkisini, böylesine popülist etkinliklerle ya da yasaklarla silmeyi istemektedirler.

 

ANTİK KENT DOKUSUNA UYGUN HALE GETİRİLMELİ

Diğer alanlarda sürdürülen inşaat faaliyetleri yerine, şimdi olduğu gibi daha önce de yine yanlış bir kararla yapılmış olan ve bize göre yıkılması gereken, ancak halkın, Antik Kent'in dokusuna uygun hale getirilmesi halinde, önündeki otopark olarak kullanılan alanla birlikte kafeterya olarak kullanılması, ziyaretçilerin tuvalet ihtiyacının burada giderilmesinin sağlanması yönündeki isteğinin yetkililerce göz önüne alınması gerekmektedir.

Bir süredir, kazı başkanı tarafından özel ofis olarak kullanıldığı iddia edilen restorasyonu tamamlanmış eski köy evinin de halka açılmasını, lüzumu halinde ve sürekli olmamak kaydıyla bazı önemli etkinliklerin bu yapı içerisinde yapılabileceğini, hatta uzmanların görüşleri doğrultusunda yörenin kültürel dokusunun ve geçmişten bugüne bölgede yaşayan halkın özelliklerinin tanıtıldığı bir tür ziyaret alanına dönüştürülmesi gerekmektedir.

Dünya mirası antik kentlerin ve içindeki her türlü yapının kazı başkanı dahi olsa, bir kişiye ya da kişilere özel kullanıma tahsis edilemeyeceğini düşünüyoruz.

 

“ANEMURİUM ANTİK KENTİ, UNUTULMAMALIDIR Kİ, 1. DERECEDE ARKEOLOJİK SİT ALANI OLARAK TESCİLLİ”

Unutulmamalıdır ki, 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescilli Anemurium Antik Kenti, geçtiğimiz günlerde alınan Cumhurbaşkanlığı kararıyla kıyısı doğal sit alanı olarak da ilan edilen, kumsalı deniz kaplumbağalarına tahsisli, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2009/10 sayılı genelgesi ile korunan, eşşiz bir ekosistem ve kültürel miras sahasıdır.

Böylesine özel bir sahadaki kumsalın plaj olarak kullanılması ve dahi turizm, yani insan baskısına maruz bırakılması mümkün değildir. Bu yönde alınmış ya da alınacak her türlü karar, iç hukuk mevzuatı dahil Bern, Lahey gibi uluslararası sözleşmelere aykırıdır.

 

KAZI ÇALIMALARI İLE İLGİLİ KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMELİ

Bu nedenle, tarafımızca henüz ulaşılmayan ve içeriği bilinmeyen, ancak Ören Yeri'nde başlatılan yasa dışı betonlaşma faaliyetlerine izin verdiğini düşündüğümüz kurul kararları ile ekindeki plan ve projelerin bir an önce iptalini; bugüne kadar Antik Kent'te sürdürülen inşaat ve kazı çalışmalarıyla ilgili olarak, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu başta olmak üzere suskunluğunu koruyan tüm yetkililerin halka ivedilikle açıklama yapmasını istiyoruz. Kazı çalışmaları sonucunda ulaşılan tarihi eserlerin neler olduğunun ve nerelerde korumaya alındığının, kazı sahasının halka neden kapatıldığının; ayrıca, uzun süredir depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle ziyarete kapalı olan Müze'nin halka açılması için binanın güçlendirme çalışmaların neden yapılmadığının ve müze binasında çalışan müdürlük personelinin hayatlarının, içerdeki arkeolojik eserlerle birlikte neden risk altında tutulduğunun detaylıca açıklanmasını, bu yöndeki tüm kararların yayınlanmasını ve kazı alanının bir an önce halka açılmasını talep ediyoruz.

Aksine durumda yukarıda bahsedilen ve sökülen binanın yapılmasına izin verenler, kaçak olduğunu bilerek göz yumanlar ile denetim ve kontrol görevini yerine getirmeyenlerle ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacağımızı ve Anemurium Antik Kenti'nde inşaat çalışmaları başlatılmasına yol açan kurul kararlarına ulaştığımızda, söz konusu kararlara karşı dava açacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi.