Anamur sahiline Avrupa incelemesi!

3 Temmuz 2024 Çarşamba 15:24

Mersin’in Anamur ilçesinde önceki dönem belediye başkanının koruma altındaki kumsalı mesire yeri yapmak amacıyla yasaları hiçe sayarak tahrip etmesi ile ilgili çevrecilerin şikayeti üzerine Avrupa’dan inceleme heyeti geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’nin Akdeniz sahillerindeki 25 nokta, caretta caretta ve diğer deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma alanı olarak tescilli olurken bu alanlardan 5’ine ev sahipliği yapan Mersin, Akdeniz’deki kaplumbağa popülasyonu açısından oldukça önemli bir konumda bulunmaya devam ediyor.

Bern sözleşmesi olarak bilinen, ‘Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Alanlarının Koruması’ sözleşmesi bu alanları koruma altına alıp, bağlayıcı hükümler içerirken Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2009’da yayınladığı bir genelgede sahilin bütünlüğünün ve doğal dokusunun bozulması, sahilden kum alınması, kumul yapının bozulması, üreme döneminde sahillere araçlara girilmesi yasaklanıyor.

 

AVRUPA’DAN ANAMUR SAHİLİNE İNCELEME

Ancak Mersin’de gerek Bern gerekse de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün genelgelerini hiçe sayarak söz konusu tescilli yumurta bırakma alanlarına yönelik doğa tahribatı dur durak bilmiyor.

Tahribatın öne çıktığı bölgelerden olan Anamur’da çevrecilerin mücadelesi sürüyor. Bu kapsamda; Anamur’un önceki dönem belediye başkanı MHP’li Hidayet Kılınç’ın sahilde doğa katliamı niteliğindeki mesire alanı düzenlemesine karşı yürütülen mücadelede sonuç alınamaması üzerine Avrupa’ya şikayette bulunulmasının ardından Bern heyeti ilçeye gelerek incelemelerde bulundu.

 

TAHBİRAT GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ

Bern Heyetini ağırlayan Mersin Çevre Platformu paydaşları, Anamur’da koruma altındaki kumsalda başlatılan kıyı tahribatı ile ilgili sunumlar yaparak, yerinde gezilerle tespitlerde bulunulmasını sağladı.

İnceleme gezisinde Türkiye'nin en önemli su kaplumbağaları üreme alanlarından biri olan Anamur kumsalında piknik yeri yapmak için yapılan düzenlemeler sonucu oluşan tahribatı gözler önüne serildi.

 

“SUÇ İŞLENDİ”

MHP'li Hidayet Kılınç, girişimin yasaları ihlal ederek yaptığı düzenlemeler ile suç işlendiğin savunan çevreciler ve yöre halkı, kumsala tonlarca toprak dökülerek kamyonlar ve iş makineleri ile alanda çalışma yapılmasına tepki gösterdi. Kıyı tahribatı yapılan bölge ile ilgili suç duyurusunda bulunduklarını da anımsatan yöre sakinleri, sahilin koruma altına alınmasını istedi.

 

“AMACIMIZ ANAMUR SAHİLLERİNİN KORUMA ALTINA ALINMASI”

Mersin Çevre Platformu paydaşlarından Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Geçen dönem Anamur Belediyesi sahilde kaplumbağa yumurtlama alanlarını tahrip ettiği için uluslararası Bern sözleşmesine şikayet etmiştik. Bern şikayetimizi kabul etti ve Bern den temsilciler geldi. Temsilciler konu ile ilgili Anamur’daki resmî kurum temsilcileriyle öğleden sonrada Biz ve diğer STK’larla toplantı yaptı. Amacımız Anamur sahillerinin koruma altına alınması ve koruma altındaki kumsalın gelecek nesillere kalabilmesi, ev sahibi hayvanların huzurlu bir şekilde yaşamlarına devam edebilmesidir” diye konuştu.