Uydu vericisi takılan kaplumbağalar denize bırakıldı

13 Haziran 2024 Perşembe 16:56

Uydu vericisi takılan kaplumbağalar denize bırakıldı

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde uydu vericisi takılan 2 yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia Mydas) Millet Bahçesi sahilinde denize bırakıldı. 'Kızkalesi' ve 'Mersin Üniversitesi' adı verilen yeşil deniz kaplumbağaları yaklaşık 2 yıl boyunca gittikleri yerlerle ilgili veri akışı sağlayacak.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, düzenlenen törende, heyecan verici bir gün yaşadıklarını söyledi. 'Deniz Kaplumbağalarının Uydu ile İzlenmesi' projesinin sadece Türkiye için değil, dünya için de çok önemli verilerin alınmasını sağlayacak bir proje olduğunu belirten Ergene, cihazların monte edildiği kaplumbağaları denize gönderme zamanının geldiğini ifade etti. Yeşil deniz kaplumbağalarına uydu vericisi monte etmenin çok zorlu bir süreç olduğuna işaret eden Ergene, "Çünkü anaç kaplumbağayı ancak üreme zamanı alıkoyabilirsiniz. Yumurtasını bıraktıktan sonra alabilirsiniz ve hızlı bir şekilde de tekrar denize bırakmanız gerekir. Bu süreç oldukça uzun ve yorucu bir süreçtir. Canlıya zarar vermemeniz gerekir. Çünkü nesli tehlike altında olan bir türden bahsediyoruz" dedi.

Mersin'in yeşil deniz kaplumbağası için önemli bir bölge olduğuna dikkat çeken Ergene, "Mersin'de 5 üreme alanı var. Bu 5 üreme alanının 2'si Alata ve Davultepe kumsalları olmak üzere ben ve ekibim tarafından ilan edilmiştir. 25 yıldır çalışmalarımız bu alanlarda devam ediyor. Çok emek verdik. O emeğin meyveleri bilgilerle donanıyor. Dolayısıyla uydu cihazıyla alacağımız veriler de bunu destekleyecek" diye konuştu.