Adliyede avukata hakim –mübaşir şiddeti tepkisi!

9 Haziran 2024 Pazar 17:27

Mersin Adliyesinde hakimin duruşma salonunda avukat Sıla düzgün Ersü’ye duruşma esnasında sözlü saldırı ve mübaşirin de fiziki saldırıda bulunduğu iddia edildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Toplumsal şiddet hayatın her alanında her geçen gün daha çok hissedilirken son durak Mersin Adliyesi oldu. İddiaya göre Mersin Adliyesi 5. Aile Mahkemesi hakimi, 6 Haziran 2024 tarihinde Avukat Sıla Düzgün Ersü'ya karşı duruşma esnasında beyanda bulunurken, "Siz kimsiniz ki, kesin çenenizi, daha önceden sizi bu dosyada görmedim kim oluyorsunuz ‘’ söylemlerinde bulunarak müdahale etti. Yaşanan olaylar sebebiyle Mersin Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Av. Volkan Berk Polat mahkemeye giderek, mahkeme hakimiyle görüşme talebini iletti. Hakimin görüşmemekte diretmesi ve ‘duruşma salonumdan çıkın’, ‘terbiyesizsiniz siz’ beyanı üzerine, Volkan Berk Polat ile hakim arasında yaşanan tartışma esnasında mahkeme mübaşiri, Volkan Berk Polat'ın üzerine yürüyerek hemen yanında duran kapıya yumruk attı ve ‘sen kimsin lan’, ‘çık lan dışarı’ söylemleriyle birlikte saldırmaya teşebbüs etti.

 

“HAKİMLERİN DURUŞMA SALONUNUN KAPISINI KAPATTIRARAK AVUKATLARI YA DA VATANDAŞLARI DIŞARI ÇIKARTMA HAKLARI YOK”

Yaşananlara tepki veren Mersin Barosu kına mesajı yayınlayarak, “Avukatların adliye koridorlarında dahi şiddetle karşı karşıya geldiği ve kimi hakimlerin, avukatlara karşı söylemlerini tartmaktan imtina ettiği günleri yaşıyoruz.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; mahkeme salonları yargının temsilcileri olan avukatların, savcıların ve hakimlerin ortak çalışma alanı olup, kimsenin şahsi alanı yahut mülkü değildir. Bu sebeple de, hakimlerin duruşma salonunun kapısını kapattırarak avukatları ya da vatandaşları dışarı çıkartma hakları yoktur. Ayrıca hakimin, duruşma sırasında mesleğini ifa eden avukatı susturmaya teşebbüs etmesi ve bunu da avukata hakaret ederek yapmaya çalışmasını da asla kabul etmiyoruz.

Baromuz üyesi Av. Sıla Düzgün Ersü'ye ve Avukat Hakları Merkezi Başkanımız Av. Volkan Berk Polat'a karşı yapılan sözlü ve fiziksel saldırıları kınadığımızı, konuya ilişkin Baromuz tarafından sürecin hassasiyetle takip edileceğini ve yasal yollara müracaat edileceğini kamuoyunun bilgisine sunuyor, saldırıya uğrayan her iki meslektaşımıza da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” denildi.