Mersin’in Aydıncık ilçesinde tepkilere rağmen yapımı sürmekte olan Yat Limanı projesi ile Büyükalan Plajının gözden çıkarılması endişesi yaşanıyor. İlçe halkı, Plaj gözden çıkarılmadı ise yeniden doğal haline gelmesi için hangi önlemler planlanmaktadır?” sorusunu gündeme taşıdı. AGİKDER ilçe halkını birlikte mücadeleye çağırdı.
HEDİYE EROĞLU
Roma mezarlarının bulunduğu sit alanına ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foklarının yaşam alanına yapılması planlanan Aydıncık Yat Limanı’nı yaşam savunucuları kabul etmiyor. Ancak bir yandan da devam eden inşaat bölgede hızla çevre tahribatına neden oluyor.
Yaklaşık 10 yıldır yapımı gündemde olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yapımı için 2013’de start verdiği 400 yat bağlama kapasiteli Aydıncık Yat Limanı projesinin 3 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanırken inşaat hala tamamlanamadı.
Proje için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na göre; Liman için yapıların karaya bağlantısını sağlamak, liman kıyı sahası ve beton saha oluşturmak maksadıyla 8 bin 292,85 metrekarelik alanda dolgu yapılması ise tepkilere neden olmaya devam ediyor.
Özellikle yöre halkı; sit alanı ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foklarının yaşam alanına liman yapılmasına tepkilerini sürdürüyor.
PLAJ KULLANILMAZ HALE GELDİ, SAHİLİ ÇAMUR KAPLADI
Bu kapsamda son olarak bir ses de ilçenin sorunlarına dair yaptığı çalışmalarla gündeme gelen Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nden (AGİKDER) geldi.
AGİKDER yönetimi, yapımı sürmekte olan Aydıncık Yat Limanı projesinin yarattığı endişere dikkat çekerek, “Proje ile Mersin’in en güzel sahillerinden birisi olan Büyükalan Plajı artık kullanılamayacak hale geldi. Yat limanı yapımında kullanılan dolgu malzemelerinin niteliği ile inşaat nedeniyle plajın batısının kapanması ve buna bağlı olarak deniz suyu sirkülasyonunun azalması; denizin çamur ve taş parçaları ile dolmasına neden olmuştur” denildi.
ÖNLEM ALINMAZSA PLAJ BATAKLIĞA DÖNÜŞECEK
Önlem alınmaması halinde yakın gelecekte plajın bataklık haline dönüşmesine yol açılacağı da anlaşıldığına dair uyarılarda bulunan AGİKDER, ilçe sakinlerini konunun takipçisi olmak adına çözüm aramaya ve birlikte hareket etmeye çağırdı. Bu kapsamda, “Sorunun anlaşılması ve olası çözümlerini tartışmaya başlanılmasından önce cevaplanması bazı sorularımız vardır? Bu soruların cevaplarını devletin ilgili kurumlarından isteyeceğiz. Sizlerden de “Yat Limanı Tahribatının Önlenmesine” yönelik yol gösterici öneriler yapılmasını talep etmekteyiz.
TAHRİBAT ÖNGÖRÜLDÜ MÜ?
Yat limanı yapımına ilişkin sorularımız: Yat Limanı ihalesi öncesinde hazırlandığı iddia edilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporunda; yat Limanı yerinin Büyükalan Plajını kullanılamayacak hale getirme riski değerlendirilmiş ve mevcutta oluşan tahribat öngörülmüş müdür?
ÇED raporunda bu tahribat öngörüldü ise; Aydıncık Büyükalan Plajının gözden çıkarılmasına mı karar verilmiştir? Gözden çıkarılmadı ise yeniden doğal haline gelmesi için hangi önlemler planlanmaktadır?
ÇÖZÜMLER İÇİNDE YAT LİMANININ SONLANDIRILMASI VAR MI?
ÇED Raporunda bu tahribat öngörülmedi ise; oluşan tahribat yetkililerce tespit edilip kayıt altına alındı mı? Tahribatın önlenmesi için hangi çözümler planlanmaktadır? Çözümler içinde yat limanının sonlandırılması var mıdır? Sorumlular hakkında herhangi bir işlem başlatıldı mı?
Proje sahibi, ‘ÇED Olumlu’ kararını aldıktan sonra yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarını bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlara yaptırmış mıdır? Eğer yapıldı ise Bakanlığa sunulmuş raporlarda artık kullanılamayacak hale gelmiş bulunan Büyükalan plajı kayıt altına alınmış mı? Ne gibi çözümler sunulmuştur? Bakanlık, İzleme Raporuna ilişkin hangi değerlendirme ve kararları almıştır?
İLÇE HALKI MÜCADELE İÇİN YOL HARİTASI OLUŞTURMA PEŞİNDE
ÇED Raporu ile İzleme Raporlarının bir suretinin kentin bir paydaşı olan AGİKDER’e de verilmesi talebimize olumlu yaklaşılarak bu raporlar verilecek midir?
Soruna ilişkin yol haritamızı bu bilgi ve belgeler ile sizlerden gelen görüşlere göre değerlendirip oluşturacağız. Sonrasında, sizlerle birlikte oluşturulacak yol haritasına göre hareket etmeyi planlıyoruz” denildi.