MEÜ film festivallerine ışık tuttu

26 Eylül 2022 Pazartesi 18:36

Mersin Üniversitesi (MEÜ) İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Hakan Erkılıç’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen TÜBİTAK Projesi kapsamında 2. Film Festivalleri Sempozyumu başarıyla tamamlandı.

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Hakan Erkılıç’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen TÜBİTAK Projesi kapsamında 2. Film Festivalleri Sempozyumu başarıyla tamamlandı.

Proje kapsamında 29. Adana Altın Koza Film Festivali içinde Festival yönetiminin destekleriyle 2.  Film Festivalleri Sempozyumu gerçekleştirildi. 15-16 Eylül 2022 tarihleri arasında Adana Grand Sheraton otelde düzenlenen sempozyuma akademisyenler, sinema profesyonelleri ve festival yöneticileri katıldı.

Proje kapsamında her yıl bir başka film festivali içinde düzenlenecek olan sempozyumun Düzenleme Kurulu, aynı zamanda proje araştırmacıları olan Prof. Senem Duruel Erkılıç (Mersin Üniversitesi), Prof. Dr. Emine Uçar İlbuğa (Akdeniz Üniversitesi), Doç. Dr. Serhat Serter (Anadolu Üniversitesi), Doç. Dr. Ali Karadoğan (Munzur Üniversitesi), Doç. Dr. Aydın Çam (Çukurova Üniversitesi) ve proje yürütücüsü Doç. Hakan Erkılıç’tan (Mersin Üniversitesi) oluşmaktadır. Sempozyum sekretaryasını proje bursiyerleri Dr. Selver Dikkol, Arş. Gör. Servet Can Dönmez, Arş. Gör. Onur Aytaç, Nil Yüce ve Yunus Erdoğan yürütüyor.

FİLM FESTİVALLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ELE ALINDI

Verimli akademik ve sektörel tartışmaların gerçekleştiği bu seneki Sempozyumun teması Film Festivallerini Dönüştürmek: Film Festivallerinin Sürdürülebilirliği olarak belirlendi. Almanya Konrad Wolf Film University of Babelsberg’den Prof. Skadi Loist, Belçika Antwerp Üniversitesi’nden Prof. Philippe Meers ve Belçika Ghent Üniversitesi’nden Daniel Biltereyst ile İsviçre Locarno Film Festivali yönetiminden Raphael Brunschwig’in davetli konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda 29 katılımcı, 25 bildiri sundu. Türkiye’deki 16 üniversiteden ve yurtdışındaki 4 üniversiteden akademisyenlerin bildirileriyle katıldıkları sempozyumda Film Festivali Direktörlerinin katıldıkları oturumlar da yapıldı.

2. Film Festivali Sempozyumu, düzenleme kurulu adına Doç. Dr. Hakan Erkılıç ile Adana Altın Koza Film Festivali direktörü İsmail Timuçin’in açılış konuşmalarıyla başladı. Görsel-işitsel medya endüstrileri alanında çalışan ve “Film Circulation on the International Film Festival Network and the Impact on Global Film Culture” (2017-2022) projesi başta olmak üzere film festivalleri üzerine birçok proje ile kitap çalışmasına imza atan, FFRN (Film Festival Araştırma Ağı) kurucusu ve NECSUS: European Journal of Media Studies Yayın Kurulu üyesi Prof. Skadi Loist, film festivallerini sürdürülebilirlik çerçevesinde ele aldı.

Locarno Film Festivali yönetiminden Raphael Brunschwig sempozyuma çevrim içi olarak katılarak, Locarno Film Festivali için yapılan sürdürülebilirlik konusundaki çalışmaları aktardı. Brunschwig ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik konusunda bir çerçeve çizerek film festivallerinin geleceği üzerine yeni perspektifler sundu. Oturumun moderatörlüğünü Doç. Dr. Melis Behlil (Kadir Has Üniversitesi) yaptı.

Sempozyumun ikinci gününde Antwerp Üniversitesi Film ve Medya Çalışmaları Bölümü’nde dersler veren ve film endüstrisi, sinemalar, programlama, seyirci çalışmaları alanındaki yayınlarıyla tanınan Prof. Philippe Meers ile Ghent Üniversitesi Film ve Medya Çalışmaları Bölümü’nde dersler veren ve Yeni Sinema Tarihi çerçevesinde seyirci çalışmaları alanının önde gelen kuramcılarından Profesör Daniel Biltereyst sunumlarını gerçekleştirdi.  Prof. Meers ve Prof. Biltereyst, Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. İlke Şanlıer ve Doç. Dr. Aydın Çam tarafından yürütülen Adana Sinema Mirası projesini odağa alarak yeni sinema tarihi perspektifinden film festivalleri üzerine konuşmalarını yaptılar.  

Akademisyenlerin sundukları bildirilerin yanı sıra sempozyum kapsamında film festivalleri yönetmenlerinin katılımıyla iki ayrı oturum gerçekleştirildi. Sempozyumun ilk günü düzenlenen oturuma İstanbul Film Festivali yönetmeni Kerem Ayan, Ankara Film Festivali yönetmeni İnci Demirkol ve Adana Altın Koza Film Festivali yönetmeni İsmail Timuçin katıldı. İkinci gün düzenlenen oturuma Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali yönetmeni Petra Holzer, Uluslararası Canlandıranlar Film Festivali yönetmeni Berat İlk ve İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali yönetmeni Yusuf Saygı katıldı.

Sempozyum - TÜBİTAK 121K234 Türkiye'de Film Festivalleri: Yapısı, Ekonomisi, İşleyişi, Seyirci Profili (Antalya, Adana, İstanbul, Ankara Film Festivalleri Örneği) projesi ekibinin değerlendirmesiyle tamamlandı.

Proje ekibi, 29. Adana Altın Koza Film Festivali saha çalışması kapsamında film yönetmenleriyle, görüntü yönetmenleriyle, yapımcılarla, oyuncularla, sinema yazarlarıyla ve festival organizasyon ekibiyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca sahada seyirci anketleri ve derinlemesine görüşmeler yapıldı.