Ziraat Odası’na ağır suçlamalar!

1 Mart 2023 Çarşamba 14:19

Son 4 yılda 3 defa yönetimin değiştiği Akdeniz Ziraat Odası’nda mevcut başkan Musa Yılmaz yeniden seçilirken, genel kurula başkan adaylarından Onur Ünlü’nün zehir zemberek açıklamalara damga vurdu.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Ziraat Odası Başkanlığı’nın 29’uncu dönem yönetim seçimi tartışmalar gölgesinde yapıldı. Depremler nedeniyle katılımın düşük kaldığı odada yapılan seçimlerde Divan Başkanlığını Ali Galip Özkan yaptı.

 

ODANIN BÜTÇESİ 2 MİLYON TL’Yİ AŞTI

Genel kurulda geçtiğimiz 4 yıla ait gelir gider bütçesi de oylandı. Odanın 2019’da gelirinin bir milyon 228 bin TL, gider ise bir milyon 69 TL, 2020’de gelirin bir milyon 439 bin TL, giderin ise bir milyon 245 bin TL, 2023’de gelirin bir milyon 651 bin TL, giderin ise bir milyon 247 bin TL, 2022’de gelirin 2 milyon 119 bin 143 bin TL, giderin ise 2 milyon 182 bin TL olduğu bildirildi. Bütçe oy birliğiyle kabul edildi.

 

4 YILDA 3 KEZ YÖNETİM DEĞİŞTİ
Oda meclis ve yönetim kurulunun ibrasında ise odanın içinde bulunduğu çalkantılı yönetim bir kez daha gözler önüne serildi. Odada 15 Şubat 2019 yılı ile 2020 yılları arasında Mahmut Sakallı başkanlığında yönetim oluşturulurken, 29 Mayıs ile 3 Şubat 2021 yılları arasında Turgut Demir başkanlığında yönetim oluştuğu, 3 Şubat 2021 – 5 Şubat 2023 yılları arasında ise Musa Yılmaz başkanlığında yönetim oluşturulduğu bildirildi.

 

“ÇÖZÜM İÇİN MESAFE KAT EDEMİYORUZ”

Seçimlerde yarışan adayların konuşması ile devam eden genel kurulda başkanlığa yeniden aday olan mevcut başkan Musa Yılmaz, 2 yılda üyeleri ile sık sık bir araya geldiğini söyleyerek, Üretimde yaşanan sıkıntıları, üretim maliyetlerini yüksekliğini, üreticimizin çok büyük sıkıntılar çektiğini biliyor ve bunu ilgili tarım kurumlarıyla, iktidar temsilcilerine iletiyoruz. Ziraat Odası tarımı, çiftçiyi temsil eden anayasal tek kuruluştur ama bir yaptırım gücü yoktur. Bu sorunları her gün dile getiriyor ama mesafe kat edemiyoruz. Meysu’nun üretim maliyetinin yarı fiyatına ürün aldığını dile getiriyoruz ama maalesef sesimiz duyulmuyor” dedi.

 

“GİTTİĞİMİZ HER MAHALLEDE ZİRAAT ODASI’NIN EKSİKLİĞİNİ GÖRDÜK”

Başkan adaylarından Ergün Ünlü de, oda yönetiminin eksikliklerini eleştirerek, “Gittiğimiz her mahallede Ziraat Odası’nın eksikliğini gördük. Bir çok şey anlatıldı ama sahada eksiklikler çok. Ziraat Odası’nın yapacağı çok şey var oysa. Zamanında binalar, okullar yapmış geçmiş dönem yönetimler. Ama şuan geldiğimiz noktada Ziraat Odası’nın eksikliği çok. Başkan bir şeyler yapmaya çalışmış, emek vermiş herkese teşekkür ediyorum. Bizim yapacağımız ilk şey hangimiz kazanırsa Mersin’in 12 milletvekilini masaya oturtup, hep birlikte bir şey istemeliyiz. Süleyman Demirel, ‘Gaziantep milletvekilleri gelirse korkun, Mersin milletvekilleri gelirse heye deyip gönderin’ dermiş. ‘Neden’ diye sorduklarında; ‘Gaziantep milletvekillerinin 10’u gelir tek bir şey ister, Mersin milletvekillerinin hepsi ayrı bir şey ister’ dermiş. Siyaset yapmadan, siyaseti bırakarak, siyasi kimliğimizi bırakarak, devletimizin kapısına gittiğimizde 12 milletvekilimizle çiftçi için elinizi taşın altına koyun, gerekirse yalvaracağız demeliyiz. Elimizden ne geliyorsa çiftçi için çalışmalıyız.

Seçilirsem Mersin’e sert çekirdekliler için kurutma tesisi kuracağım. Ayrıca narenciye ve şeftalide taban fiyat uygulanmalı. Taban fiyat uygulanırsa bizi ne Meysu boğabilir ne de tüccar gelip zora sokabilir” diye konuştu.

 

KASADA MAAŞ ÖDEYECEK PARA YOK

Başkan adaylarından Onur Ünlü ise ağır eleştirilerde bulundu. Zehir Zemberek açıklamalar yapan ünlü, “2022 yılı çiftçi kayıt sisteminin kapandığı 12’inci aydan itibaren odanın kasasında sadece 20 bin TL par var. Sistem açılana kadar Ziraat Odası’nın bir ek geliri de yok. Yani 2023 yılı sonuna kadar ödeyecek maaş parası yok bu odanın. Hiç kimse kurusa bakmasın, burada bir dertleneceğiz. Gerekirse kavga edeceğiz. Dertlerimizi sıkıntılarımızı anlatacağız kazan kim olursa olsun bu salondan kol kola çıkacağız. Ama ben buraya tarih dinlemeye gelmedim. Aday olma sebebim de bu.

 

NE OLDU DA 4 YILDA 3 BAŞKANDEĞŞİTİ?

Ne oldu da 4 yılda 3 tane başkan değişti? 3 kişi ayrı ayrı başkanlık yaptı. Bu delegasyonun iradesi miydi? İşte bu yüzden yıl sonuna kadar maaş ödeyemeyecek duruma gelen odanın faaliyet raporu bu şekilde olur. Yıllarca bir çok yerde görev aldım, bir çok faaliyet raporu gördüm. Hangi çiftçimizin talebi yerine geldi? Raporda bu var mı? Bu odada kaç tane ziraat mühendisi var? Sadece 1 tane ziraat mühendisi var, adı ziraat odası buranın. Ben aday olduğumda sadece bir tane oyum vardı, o da kendi oyumdu. İçinizden bir tane arkadaşıma delege seçilmek için ricada bulunmadım. Ama odanın bu yapısını gördüğümde odayı bu hale getiren zihniyet hiç kusura bakmasın Musa Yılmaz değil. Bu odanın içerisinde burayı hiç kimsenin arka bahçesi haline getirmek ne sizin ne de başka birilerinin görevi. Size görevmiş gibi dayatanların görevi de olamaz. Ve ben buradaki kaliteli topluluktan şunu biliyorum, birilerinin uzaktan kumandası ile bugün Ahmet olsun yarın Mehmet olsun diye aday çekerek, 4 yıl iç inde 3 tane başkan değiştirerek, ‘bunu ben yaptırdım’ diye sizlerin oylarının hüküm vermeye çalışanlara ders vereceğiniz en güzel gün bugün. 27 bin kayıtlı çiftçi var burada. 27 bin çiftçinin önce tüm vebali sizin omzunuzda, sata 5’ten sonrada seçilen başkanın üzerinde. Bu mali tabloda sadece bu sene ödenecek olan personel maaşı, sigortası 1,5 milyon TL tutuyor. Bu mali tablo ile yalan söylemeye gerek yok, şu bardağı kaldırıp şuraya koyamam bu çiftçi için.

 

ODA KAPANSIN DİYEN ÇİFTÇİ VAR

Önce odanın gelirinin ayağa kaldırılması gerekiyor. Ama odanın geliri ayağa kalkarken bu odanın çok üzülerek söylüyorum gezdiğim her yerde ‘ziraat odasının ne faydası var, kapansın’ şikayetini duydum. Salim amcanın şuanda kemikleri sızlıyordur.

Faaliyet raporuna bakıyorum çakılan tek bir tane çivi yok. Odaların gelirleri, mülkiyetleri ile ilgili de yok. Kanunen eksiklik değil ama cenaze aracı satılıp, normal araç alınmış. Çiftçiye dokunulan hiçbir şey yok. Önce bu odanın birilerinin arka bahçesi olmaktan çıkması gerekiyor. Burada bir zihniyet devrimi gerekiyor. Odanın kapısından içine girdiğinizde nizamından, itibarından, düzeninden her şeye düzenleme gelmeli. Ben bu iş ile dertleniyorum. Odamız bünyesindeki laboratuarı çalıştıramamış, kiraya vermişiz. Odanın üzerinden geçmişiz. Odanın; Kalkınma Ajansı’ndan, TKDK’dan, AB’den bir tane projesi var mı?

 

“HAPİS CEZASI ALDI, YARGILANMIYOR”

Bu odada başkanlık, yöneticilik yapmış hangi kişiler mahkeme kararı ile hapis cezası aldı ve ertelendi? Biliyor mu bu delegasyon? Kimileri neden yargılanamıyor şuanda, dokunulmazlık zırhı altında olduğu için.

Hepimizin bir oyu var. Birilerinin yönlendirmesi ile değil. Hepinizin adaletli olmasını istiyorum. 27 bin çiftçinin sorumluluğu var. Birilerinin yönlendirmesi ile oy vermeyin. Aksi takdirde bir şeyler değişmez.

Evet odanın belki kanuni olarak yaptırımı olmayabilir ama bu odanın yönetimi, delegasyonu, çiftçisi ile arka arkaya geldiğinde siyasi görüşü ne olursa olsun Büyükşehir belediye başkanı da, ilçe belediye başkanları da, il müdürleri de kim seçilirse seçilsin birlik beraberlik içinde olacak bir Mersin Ziraat Odası başkanlığını dinlemeyecek,. Muhatap almayacak hiç kimseyi tanımıyorum. Mersin çiftsi arkamda olduğunda o siyasetçinin de bürokratın da alnını karışlarım. Ama odaya siyaset bulaştırır sadece birilerinin siyasi emelleri için bu odayı kullanırsanız, A partili iseniz B partisi buna karşı çıkar. Odanın itibarını ayağa kaldırmamız lazım. Bu birlik beraberlik ile olur” diye konuştu.