VATANDAŞ SORULARINA CEVAP ARIYOR

21 Şubat 2023 Salı 19:11

Depremlerden şiddetli şekilde etkilenen Mersinliler, “Biz artık evlerimize giremeyecek miyiz? Olası bir depremde biz ne yapacağız?” sorusuna yanıt ararken İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Gülçin Barbaros Ak’tan, “Yapıların depreme dayanıklı olup olmadığını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordineli olarak yaptığımız deprem sonrası hasar tespitlerinde çok öngöremiyoruz” itirafı geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin şiddetli sarsıntılarının hissedildiği Mersin’de iç açıcı olmayan tablo nedeniyle endişe içindeki vatandaşlar sorularına cevap arıyor.

 

HASAR TESPİT, DEPREM DAYANIKLILIK ÇALIŞMASI DEĞİL

TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Mersin Şube Başkanı Gülçin Barbaros Ak, Mersin’de öngörülen deprem şiddetinin Kahramanmaraş depremleri ile endişeyle yaşandığını söyleyerek, “Ne kadar etkilenebileceğimizi az çok gördük. Hep beraber korkuyla o anları yaşadık. Bu nedenle vatandaşlarımız çok tedirginler. ‘Biz artık evlerimize giremeyecek miyiz? Olası bir depremde biz ne yapacağız?’diyorlar. Akıllarda soru işareti var. Binalarında bu süreçte nasıl ilerleyeceğine dair sorular geliyor. Şuan beklenen depremle alakalı yapılarla olarak vatandaşlarımızın en çok merak ettiği depreme dayanıklı olup olmadığı. Yapıların depreme dayanıklı olup olmadığını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordineli olarak yaptığımız deprem sonrası hasar tespitlerinde çok öngöremiyoruz. Çünkü şuan Pazarcık depreminden etkilenip etkilenilmediğine dair hasar tespitleri yapıyoruz. Yani bu aslında Mersin’deki mevcut yapıların depreme dayanıklı olup olmadığını tespit eden bir şey değil” diye konuştu.

 

DEPREM ANALİZİNİ, İNŞAAT MÜHENDİSİNE YAPTIRIN

Bunun için Mersin’deki yapıların deprem performans analizlerinin yapılması gerektiğinin altını çizen Ak, bu analizlerin inşaat mühendislerince yapıldığını söyleyerek, “İnşaat Mühendisleri Odası’nın web sayfasında bunları yapabilecek firmaların listesi mevcut ki biz de zaten oda onaylı firmalarca bu işlemin yaptırılmasını tavsiye ediyoruz.

Ama biz vatandaşların isteği üzerine Deprem Performans Analiz Raporu düzenlediğimiz zaman şöyle bir sonuç çıkıyor; ya bu bina depreme dayanıklıdır ya da değildir. Depreme dayanıklı ise ne mutlu ama depreme dayanıklı değilse ya güçlendirilmesi gerekiyor ya da yıkılması gerekir.

 

“DEPREME DAYANIKLI YAPILARIN MAALESEF BEKLEDİĞİMİZ ORANDA OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ”

Özellikle Mersin’de bu yapıların çok fazla olduğunu biliyoruz. Depreme dayanıklı yapıların maalesef beklediğimiz oranda olmadığını görüyoruz. Öyle de tahmin ediyoruz. Bununla alakalı hep kentsel dönüşümü konuşuyoruz. Tabiî ki kentsel dönüşüm çok önemli bir şey ama bunun hem yık-yap anlayışı ile olmaması gerekiyor hem de dönüşümün bir diğer aşama olan güçlendirme ile takviyesi gerekiyor.

Yapının deprem analizi sonucunda güçlendirmeye yatkın bir yapı ise kesinlikle güçlendirilmesini öneriyoruz. Mevcut inşaat maliyetlerinin  yüksek seyirde devam ettiğini hepimiz biliyoruz. Kentsel dönüşüm süreçleri de maliyetli süreçlerdir. Ve de zaman alan süreçlerdir. Mersin genelinde kentsel dönüşüme girdiğimizde bu oldukça zaman alacak. Bu yapıları öngördüğümüz deprem esnasına kadar yetiştirip yetiştiremeyeceğimiz aslında birkaç aşamalı. O yüzden bizim bu analizleri zamanında yapıp gereken yerlere acilen güçlendirme yapılması gerekiyor. Evet kentsel dönüşüm doğru, kentimizin de ihtiyacı olan bir şey. Ama daha hızlı ve ekonomik çözüm olan güçlendirme de iyi bir alternatiftir. Bunu yadsımamalıyız. Mevcut yapı maliyetleri ve zaman süreci gözetildiğinde güçlendirme iyi bir alternatiftir” dedi.