MEÜ’ye desteğin kente dönüşü var mı?

22 Ocak 2023 Pazar 17:12

Cumhurbaşkanlığı 2023 Yılı Yatırım Programı’nda Mersin merkezi hükümete verdiği katkının karşılığını alamazken, kente gelen kaynağın önemli bir bölümünün Mersin Üniversitesi’nin (MEÜ) aktarıldığı görüldü. Bu destekler ile MEÜ’nün yıllardır kente yeterince katkı sağlamamasına yönelik eleştiriler yeniden gündeme geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Cumhurbaşkanlığı 2023 Yılı Yatırım Programı'nın Kabulü ve Uygulanmasına Dair Karar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ancak yıllardır Türkiye ekonomisine aldığından fazlasını veren Mersin'de, tablo yine değişmedi. 2023 Yılı Yatırım Programı'nın Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararında görüldü ki Mersin yine verdiğini alamadı.

Mersin’de yıllardır en çok eleştiri konusu olan başlıca yatırımların bitirilmemesi için gereken ödenekler 2023’te de gelmedi.

 

MEÜ’YE DESTEĞİN KENTE DÖNÜŞÜ VAR MI?

Ancak yatırım programında dikkat çeken bir başka nokta ise yine uzun yıllardır kente katkısı sorgulanan Mersin Üniversitesi’ne (MEÜ) ayrılan kaynak oldu.

Kente gelen kaynağın önemli bir bölümünün Mersin Üniversitesi’nin (MEÜ) aktarıldığı görüldü. Bu destekler ile MEÜ’nün yıllardır kente yeterince katkı sağlamamasına yönelik eleştiriler yeniden gündeme geldi.

 

MERKEZİ BİRİMLERE DEV DESTEK

Yatırım programında MEÜ’ye gelen belli başlı desteklerin başında özellikle fiziki yapının geliştirilmesine yönelik önemli paralar aktarılmasının planlandığı görüldü.

Üniversitenin 1994’den bugüne devam eden ve 2023’de bitirilmesi öngörülen derslik ve merkezi birimler yatırımları için 175 milyon 240 bin TL gerekirken şuana kadar 153 milyon 240 bin TL harcanırken, bu yıl için ise projelerin tamamlanması için 22 milyon TL ayrıldı.

 

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ’NDE İNŞAAT YILLARDIR BİTMİYOR

MEÜ’nün 2017’den buyana devam eden Diş Hekimliği Fakültesi için 149 milyon 90 bin TL yatırım gerekirken şuana kadar 142 milyon 90 bin TL harcama yapıldı. Projenin bu yıl tamamlanması için ayrılan ödenek miktarı ise 12 milyon TL oldu.

Yine MEÜ’nün 2021- 2023 yılları arasını kapsayan Deney Hayvanları Laboratuarı için 5 milyon TL’lik toplam proje tutarının tamamı 2023 yılında karşılandı. Ödeneğin tamamının verilmesi ile projenin bu yıl tamamlanması sağlanacak.

MEÜ’nün kampus altyapısı için gereken 21 milyon 150 bin TL’lik bütçeden şuana kadar 11 milyon 150 bin TL gelirken, 2023 yılı için ayrılan ödenek 10 milyon TL oldu.

MEÜ’nün muhtelif bakım onarım işleri için gereken 17 milyon 500 bin TL de, 2023 yılı yatırım bütçesinde yer aldı.

 

PROELERE DE DESTEK GELDİ

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı 2023 Yılı Yatırım Programı ile MEÜ’’nün projelerine de destek geldi. Mersin Üniversitesi’nin toplam tutarı 198 milyon 240 bin 80 TL olan 5 projesi için 153 milyon 240 bin TL harcanırken, 2023 yılı için 22 milyon TL bütçe ayrıldı.

Yeni projeler kapsamında da yayın alımı için 5 milyon TL gerekirken, 2023 yılı için ayrılan ödenek 5 milyon TL oldu.

MEÜ’nün 2 sağlık projesi ise 81 milyon 135 bin TL yatırım gerekirken 2023 yılı için 67 milyon 400 bin TL ayrıldı. Bu kapsamda bakım onarım ve teçhizat alımı gibi muhtelif işler için 2023’te kullanılmak üzere 62 milyon 400 bin TL ile döner sermaye için 2 milyon 400 bin TL destek geldi. 2023’ten sonraya kalan işler için ise 5 milyon TL bütçe verildi.

Mersin Üniversitesi’ne dijital hastane için 18 milyon 735 bin TL bütçe gerekirken 2023 yılı destek rakamı 5 milyon TL oldu.

 

ELEŞTİRİLERİN FARKINDA Kİ YENİ REKTÖRÜN NE YAPACAĞI MERAK KONUSU

Ancak MEÜ’ye gelen destekler üniversitenin kente katkısının da sorgulanmasına neden oldu. Toplam 3 bin 424 kişilik kadroya ve 35 bini aşkın öğrenciye sahip MEÜ’ye geçtiğimiz günlerde rektör olarak atanan Prof. Dr. Erol Yaşar da, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada kentteki bu eleştirilere cevap niteliğinde açıklamalar yapmıştı. Önceki dönem rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’nın ekibinden olması nedeniyle son 8 yılda soruşturmalara konu olan iddiaları aydınlatılmasına katkı sağlamasına dair endişe duyulan Yaşar, “Rektörlük görevimin sorumluluklarının farkındayım ve bu sorumluluk bilinci ile kararlar alacağımdan hiçbirinizin şüphesi olmasın. Özellikle bir rektör olarak üniversite personelimizi ve öğrencilerimizi önemseyen, görevlendirme, atama ve yükseltmelerde ve özlük hakları konusunda hakkaniyet ve liyakat kuralları içerisinde işleyen, kolaylaştıran ve ötekileştirmeyen bir yönetim sistemi geliştirmek en büyük hedefim olacaktır.

Üniversiteyi dar bir alana hapsetmek hem üniversiteye hem de bulunduğu şehre zarar vermektir. Bu nedenle üniversitemizi faydasız tartışmaların odağından çıkarıp bilimsel ve evrensel normlar çerçevesinde ülkemiz ve bütün insanlık için faydalı bilim üreten bir kurum haline getirmek hepimizin görevidir. Rektörlük görevimi icra edeceğim süre boyunca liyakati esas almayı, üreteni desteklemeyi, bilimde önceliği ilke edineceğim” demişti.