PİYASA ZORDA!

5 Ocak 2023 Perşembe 16:10

Yüksek girdiği maliyetleri nedeniyle üreticinin de, esnafın da, ticaret erbabının da üretmekte, hizmet vermekte zorlandığını söyleyen Mersin SMMMO Başkanı Emin Levent Türkili, vatandaşın da kaçınılmaz olarak bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyleyerek, “Piyasa zorda” dedi.

Piyasa zorda!

 

Yüksek girdiği maliyetleri nedeniyle üreticinin de, esnafın da, ticaret erbabının da üretmekte, hizmet vermekte zorlandığını söyleyen Mersin SMMMO Başkanı Emin Levent Türkili, vatandaşın da kaçınılmaz olarak bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyleyerek, “Piyasa zorda” dedi.

 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de 2 bini aşkın üyesi bulunan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (SMMMO) Mayıs ayında yapılan 24. genel kurulunda göreve gelen yeni yönetimi, sahadaki etkinliğini her geçen gün arttırıyor.

Bu kapsamda Mersin SMMMO Başkanı Emin Levent Türkili, Oda Sekreteri Ersin Özer ve Koordinatör üye Savaş Takak ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek, önemli açıklamalarda bulundu.

 

ESNAF, TİCARET ERBABI ZORDA

Esnafın içinde bulunduğu zor durumdan dolayı 5-6 ay önce “Esnaf kepenk kapatıyor” açıklaması yaptıklarını anımsatan Türkili, “Şuan bu kadar fahiş fiyat artışları içinde, enflasyon oranları ortadayken, dün aldığımız malı ertesi gün yerine koyamazken ticaret erbabı da çok zor durumda. İşçilik maliyetleri çok arttı. Bir işçinin maliyeti 12 bin TL dolayında. 2-3 işçi çalışan bir iş yeri sadece işçi maliyetinde dahi altından kalkılamayacak yüklerin altına irmiş durumda. Dolayısıyla bunun yansımasına tüketici de maruz kalıyor. Böyle gittiği takdirde yapmış olduğunuz maaş artışının, zammın hiçbir esprisi kalmıyor.

 

“MERSİN SICAK PARANIN OLDUĞU ŞEHİRLERDEN BİRİ OLARAK GÖZÜKÜYOR AMA ÖYLE DEĞİL”

Mersin sıcak paranın olduğu şehirlerden biri olarak gözüküyor ama öyle değil. Özellikle tarımsal üretim alanında çok büyük zorluklar yaşanıyor. Çünkü burada da girdi maliyetleri çok yüksek. Tarım yapmak çok zorlaştı. Üstüne birde üretici afetlerle mücadele etmek zorunda kalıyor ki bu da üreticinin elindeki alıp götürüyor. Kenarda bir paranız yoksa veya devlet teşvik vermediği müddetçe tarımda kötüye doğru gidiyor. Üretim olmadığı takdirde piyasada fiyat fraklılıkları ortaya çıkıyor.

Bir diğer sorun da tarım alanlarının verimli, doğru kullanılmaması sorunu. Örneğin Mersin’de tarım alanları çok diyoruz ama önemli olan çok olması değil. Önemli olan akıllı tarım yapmak. Örneğin bugün topraksız tarım öne çıkıyor” diye konuştu.

 

KENT BETONLAŞIYOR

Ancak bu piyasa koşullarına rağmen bir yandan da bol bol binalar yapıldığını aktaran Başkan Türkili, “Kentte ciddi bir betonlaşma yaşanıyor. Sahil tarafları rant uğruna 20-30 katlı binalarla çevriliyor. Böylelikle Toroslar’da kalan tüm binaların rüzgarı kesilerek sahil bandına seç çekiliyor. Arkada kalan insanların nefes alma özgürlüğü yok ediliyor. Belediyelerin artık belli bir şeyler yapılmış ama bu saten sonra verecekleri inşaat ruhsatlarında bunlara dikkat etmesi gerekiyor.

Avrupa’da çok katlı bina göremiyorsunuz, hala eski yapılarını koruyup, kullanıyorlar. Ama biz nerede eski bina var ise burayı yıkıp gelirimizi nasıl attırırız hesabındayız.
Ama diğer yandan da fiyatlara dair de piyasada enteresan bir şişkinlik var” uyarısı yaptı.

 

SOSYAL MUHASEBEYİ İHMAL ETMİYOR

Üyeleri ve mükellefleri için çalışırken toplum için sosyal muhasebe yapmayı da ihmal etmediklerini ifade eden Emin Levent Türkili, açıklamasını şöyle tamamladı: “Biz SMMMO olarak her platformda meslek mensuplarımızın sorunlarını dile getirmeye, ilgili kurumlara iletmeye çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz.

Sosyal muhasebe de yapıyoruz. Bu ülkede yaşıyorsak kentin sorunlarını da kamuoyuna taşımalıyız diyoruz. Kentin sorunlarını ilgili de keza aynı şekilde sorumluluğumuzun bilincinde olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda kurumsal kimliğimizi güçlendirdik. Basınla ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Sizler çok büyük bir kamu göreve yapıyorsunuz sizinle fikir alışverişi içerisinde çalışmaya önem veriyoruz. 

Ayrıca son olarak ayrıca 33 yıldır Vergi Dairesi evimiz olmasına rağmen odamız yoktu, bir çalışma birimini hizmete açarak bu sorunu da giderdik.”