DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, “Gelirde adalet, vergide adalet istiyoruz!” çağrısı yaptı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Mersin Şubesi, vergide ve gelirde adalet çağrısıyla sokağa indi.
Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen Genel İş Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, iktidara “Gelirde adalet, vergide adalet istiyoruz!” diyerek seslendi.
“DUYMAYAN KULAKLAR DUYSUN ARTIK. GEÇİNEMİYORUZ”
İşçiler adına bir basın açıklaması yapan Sendika Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Duymayan kulaklar duysun artık. Geçinemiyoruz!” diyerek, yaşadıkları zorluklara dikkat çekti. Bir yandan yüksek enflasyon, bir yandan artan vergi yükü ile ücretlerin eridiğini söyleyen Göksoy, “Tuzu kuru olanlar milyonların ekmek kavgasını görmüyor duymuyor ama bizim yaşadığımız gerçekler ortada.
“BÜYÜMEDEN PAY ALAMIYORUZ”
Türkiye Avrupa’da en düşük asgari ücrete sahip ikinci ülke. Asgari ücrete mahkûm olmak istemeyen işçiler baskılarla karşı karşıya kalıyor. Sendikal hakların önüne engeller çıkarılıyor, grevler yasaklanıyor. Türkiye işçi sınıfı asgari ücrete mahkûm edilmek isteniyor. ‘Büyüme rekorları kırdık’ deniyor, ama bizler büyümeden pay alamıyoruz. Biz üretiyoruz, biz çalışıyoruz, Türkiye büyüdü ise hakkımızı istiyoruz. Ama büyümeden pay almak bir yana enflasyon düşük gösterilince ücret artışları düşük kalıyor, alım gücümüz azalıyor. TÜİK’in resmi verilerinde dahi enflasyon yüzde 84. Resmi verilerle bile gıda enflasyonu yüzde 103 civarında. Bizim enflasyonumuz ise bundan çok daha fazla” dedi.
“VERGİ SİSTEMİ BAŞTAN SONA ADALETSİZ”
Yüksek enflasyon nedeniyle büyük alım gücü kaybı yaşayan işçilerin bir de vergi yükü altında ezildiğini söyleyen Başkan Göksoy, ücretler artsa bile önemli bir bölümünün vergiye gittiğine dikkat çekti. “Vergi sistemi baştan sona adaletsiz” diyen Kemal Göksoy, “İşçilerin gelirlerinden ödedikleri verginin patronlarıyla eşit oranda olması adaletsizliktir.
Vergi gelirleri içerisinde dolaylı vergilerin, yani tükettiklerimizden alınan vergilerin payı %70. Dolaylı vergilerde de en yoksul ve en zengin aynı oranda vergi verir. Böyle adalet olmaz! Zenginle yoksulun aynı oranda vergi vermesi adaletsizliktir.
Biz geçim mücadelesi veren işçiler, yıl içerisinde ilerleyen aylarda daha fazla vergi veriyoruz. Sanki zengin olmuşuz gibi yıl içerisinde daha fazla vergi ödememiz adaletsizliktir.
Vergi dilimleri düşük belirlendiği için yıl içerisinde üst vergi dilimine geçmemiz kabul edilemez.
“VERGİ DİLİMLERİ DÜŞÜK BELİRLENEREK İŞÇİ SINIFI DİLİM DİLİM SOYULUYOR!”
Vergi dilimleri düşük belirlenerek işçi sınıfı dilim dilim soyuluyor! Eğer vergi dilimleri hakkaniyetli biçimde yükseltilmezse 2023 yılında da bu soygun devam edecek. İşçiler erkenden üst vergi dilimine girecek. Verilen ücret artışları vergiye gidecek! Vergide adalet olmadan gelirde adalet olmaz! Vergide adaletin ilkesi ise dünyanın her yerinde aynıdır: Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak. Türkiye’de ise vergi yükü işçilerin, emekçilerin, ücretlilerin dar gelirlilerin sırtına yıkılıyor. Vergide adalet için yapılması gerekenler şunlardır:
İŞÇİ NE İSTİYOR?
Gelir vergisi oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmelidir.
Vergi tarife dilimleri en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır.
İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır.
Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.
Özetle, ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kârdan, faizden, ranttan vergi alınsın. İşçiden değil patrondan, yoksuldan değil zenginden daha çok vergi alınsın. Ücretliden değil faizle, rantla zenginleşenlerden daha çok vergi alınsın. Az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni kurulsun. Bu adaletsiz düzene karşı vergi adaleti mücadelemizi büyüteceğiz!
Asgari değil, insanca yaşam! Asgari ücret değil toplu sözleşme! Gelirde adalet vergide adalet! İnadına sendika, inadına DİSK!” şeklinde konuştu.