İlaç krizinde 3 ilaçtan 1’ine yok diyen ve artık vatandaş ile karşı karşıya gelmemek için nöbetçi olmak istemeyen eczacılar, “Halk sağlığı adına oldukça önemli bir sorun ile karşı karşıya kalıyoruz” uyarısı yaptı.
HEDİYE EROĞLU
Eczacılar ve hekimler, antibiyotik, ateş düşürücü ve tansiyon gibi pek çok ilaçta tedarik sıkıntısı yaşarken iktidar nihayet durumu kabullendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Piyasada eksikliği hissedilen ilaçlar olduğunu inkar etmek gibi bir düşüncem yok. Ancak ilaç etken maddelerinin tedariki ile ilgili küresel arz sorunu var” diyerek topu atmaya çalışsa da uzmanlar iktidarı göreve çağırıyor.
Bulunamayan ilaç sayısı giderek artarken artık ticari bir mesele değil, halk sağlığını tehdit eder bir konu haline gelen ilaç krizi için yetkiler göreve davet edildi.
“YETKİLİLER KULAKLARININ ÜZERİNE YATTILAR”
25. Bölge Mersin Eczacı Odası Başkanı uzman eczacı Özgün Sağır, uzun süredir devam eden sorunun, yetkililerin kulaklarının üstüne yatmış olması nedeniyle, her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi.
“Bugün ülkemizde geçmişte konuştuğumuz, sadece ithal yada pahalı ilaçlar değil, her fiyattan her kullanım grubundan ilaçlarda yokluk var” diyerek durumun vahametini ortaya koyan Başkan Sağır, ilaç gibi olmazsa olmaz olan bir ürüne, “ekmek bulamıyorlarsa, pasta yesinler” diyerek yaklaşan mantığa sahip olanlar ile soruna çözüm bulunamayacağını bildirdi.
“İLAÇ HARİÇ HERŞEYİN FİYATI GÜNCELLENİYOR”
“Bu sorunu çözmenin en önemli adımı, yetkililerin bu sorunu kabul etmesiyle başlayacak” diyen Özgün Sağır Bakan Fahrettin Koca’nın son açıklaması ile bunun gerçekleştiğini söyleyerek, “Bugün eczanelerde, her 3 ilaçtan 1’ine yok diyoruz, ve halk sağlığı adına oldukça önemli bir sorun ile karşı karşıya kalıyoruz.
Ülkenin içinde bulunduğu yüksek enflasyonist ortamda, her ürün yada her hizmet bu rakamlar ölçeğinde güncellenirken, iş ilaca ve eczacılığa gelince sabit fiyat ile yönetiliyoruz. İlaçta sabit kur uygulaması doğru ise, aynı mantıkta gıda da, kira da, yakıt da, elektrikte ve diğerlerinde de sabit kur uygulansın.
Öte yandan ilaç etken madde maliyetleri kadar artık ülkemizde kağıt, şişe gibi ambalaj maliyetleri de ilacın bulunabilirliği konusunda bir kıstas oldu.
Bunun yanında, yılın bitiyor olması nedeniyle hedefledikleri satış rakamını yakalayan firmaların üretimlerini durdurması/azaltması da ayrı bir etken.
“ARTIK ECZACILAR NÖBET TUTMAK İSTEMİYOR”
Kısacası, hangi açıdan bakarsak bakalım, ülkemizde ki ilaçta otorite olan sağlık bakanlığının artık bu sorunu görmesi, ve gerçekten de radikal kararlar alması gerekiyor. Diğer türlü tedavisine başlanamayan ya da eksik kalan hastaların ölüm haberleri bir sonraki manşet konusu olacak.
Artık eczacılar nöbet tutmak istemiyor, çünkü acil durumu nedeniyle acil servise başvuran hastanın tedavisi için gerekli olan ilacı temin edemiyor. ve bu işin korkutan ayrı bir boyutu ise, ilacını bulamayan hasta ile ilaçların yokluğu konusunda hiçbir günahı olmayan eczacı arasında yaşanabilecek şiddet olayları” diye konuştu.