Kapıdan kovulan şirket bacadan girme çabasında!

30 Kasım 2022 Çarşamba 19:11

Anamur’un Korucuk Köyü’nde mermer ocağı açmak isteyen Lion Madencilik Şirketi vazgeçmiyor. Mersin Valiliği’nin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı köy halkı ile birlikte MERÇED’in açıp kazandığı dava henüz kesinleşmediği halde, söz konusu firma bu kez “ÇED Olumlu” kararı almak için hareket geçti.

HEDİYE EROĞLU

 

Cennetten bir köşe olan Mersin’in Anamur ilçesinde mermer ocağı kabusu artarak sürüyor. Geçen yıl Anamur’un Korucuk Köyü’nde açılmak istenen mermer ocaklarıyla ilgili olarak Mersin Valiliği’nce verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararlarına karşı firma projeden vazgeçmiyor.

Yöre halkının, Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile yürüttüğü mücadele çerçevesinde mermer ocağına karşı açılan dava ile ‘ÇED gerekli Değildir’ kararı iptal edilirken, firma bu kez de ÇED Olumlu” kararı almak için hareket geçti.

Firmanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurusu kapsamında; yaşam alanlarını, suyu, ormanları yok edeceği savunulan proje için 8 Aralık 2022 tarihinde saat 14.00’de mermer ocağının faydalarını anlatmak için Halkın Katılımı Toplantısı düzenlenecek.

 

“MERMER OCAĞI İSTEMEDİĞİMİZİ ANLATALIM”

Korucuk’ta geçtiğimiz yıl tescil edilen arkeolojik kalıntılara yaklaşık 500 metre mesafedeki ruhsat sahasında ısrarla mermer ocağı açmak isteyen bu şirketin talebi üzerine yapılacak olan Halkın Katılımı Toplantısına ‘halk’ olarak katılım için çağrı yapan Anamur Çevre Platformu, “Herkesi mermer ocağı istemediğimizi hem bakanlığa, hem de kez daha anlatmaya davet ediyoruz” çağrısı yaptı.

 

NEREDESYE KORUCUK KÖYÜNÜN İÇİ

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Korucuk köyünde açılmasın planlanan mermer ocağı ruhsat alanının 97,74 hektarlık kısmının 24,21 hektarlık alanında üretim gerçekleşecek. Üretim yapılacak yer Mersin il merkezinin kuş uçumu 187 kilometre güneybatısında, Anamur İlçesi’nin 10,70 kilometre kuzeybatısında, Korucuk Mahallesi’nin 900 metre kuzeybatısında bulunuyor. Proje alanına en yakın konutun uzaklığı  250 metre. ÇED alanında yılda 500 bin ton blok mermer, moloz ve pasa malzemesi üretimi gerçekleştirilecek. Mermer Ocağı projesi için yatırım bedeli 2 milyon 400 bin TL olarak belirlendi.