“Yabancılar ülkede kontrolsüz geziyor’ iddiaları gerçeği yansıtmamakta”

29 Kasım 2022 Salı 19:10

Terör saldırılarının ardından ülkede yabancıların kontrolsüz girişi çıkış ve dolaşımı ile ilgili eleştiriler yeniden gündeme gelirken Mersin’de ilk kez basının karşısına çıkan İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday, “Yabancılar ülkede kontrolsüz geziyor’ iddiaları gerçeği yansıtmamakta” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’de Mersin ve İstanbul’da yaşanan terör saldırıları sonrası yeniden alevlenen, yabancıların kontrolsüz girişi çıkış ve dolaşımı ile ilgili tartışmalar sonrası Göç İdaresi basının karşısına çıktı. İçişleri Bakanlığına bağlı Mersin İl Göç İdaresi ilk kez basınla buluşarak, çalışmalarını anlattı.

Mersin İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday, Hayata Destek Personellerinin katılımıyla, Suphi Öner Öğretmen Evinde basınla buluştu.

Göç Yönetimi başlıklı bir sunum yapan İlday, bakanlığın göç yönetimi ile ilgili çalışmaları ve il özelinde yapılan çalışmaları anlatarak, önemli mesajlar verdi.  

 

DÜNYADAKİ GÖÇMEN SAYISI; 281 MİLYON

Dünyada, ülkemizde, düzenli, düzensiz göç, uluslar arası koruma, uyum ve iletişim alanlarında yapılan çalışmaları anlatan İlday, dünyada tüm göçmenlerin 281 milyon kişi olduğunu ve bunlardan 89,3 milyonun zorla yerinden edilenlerden oluştuğunu söyledi. “31 milyon ise diğer ülkelerde koruma altında bulanan yabancılardan oluşuyor” diyen İlday, “Göç rotalarına baktığımızda özellikle Afrika, Hindistan, Endonezya bölgelerinden yoğun göç akışı olduğunu görüyoruz. Kaynak ülkeler ve barındırdıkları yabancı sayısında ülkemizde toplamda 4 milyon yabancı şahıs var. Diğer ülkelerde Suriye’de 6,8 milyon insan yerinden edilmiş durumda.

 

TÜRKİYE’DE 5 MİLYON 254 BİN YABANCI VAR

Türkiye’de göçe baktığımızda ise 4 ana başlık altında düzenli göçte Türkiye’ye girişi, çıkış, vize ve iskan konularını barındırıyor. Düzensiz göç sınır önlemleri, engelleme ve yakalama ve sınır dışı işlemleri.

Uluslar arası koruma, insan ticaretini kapsarken uyum da bilgilendirme, eğitim ve iletişim faaliyetleri yapılıyor.

Asıl en büyük nokta Türkiye’de göçe baktığımızda 5 milyon 254 bin yabacı uyruklu şahıs kayıt altındadır.

Geçici koruma Suriyeliler, sarı kimlik sahibi olup geçici koruma altındadır. Yaklaşık 3,5 milyon. İkamet izniyle kalan sayısı bir milyon 300 bin. Yine ülkemizde uluslar arası koruma kapsamında ise 319 bin civarında kişi bulunmakta” dedi.

 

‘GERİ DÖNMEYECEKLER’ SERZENİŞİNDE BULUNULUYOR

Sunumunu düzensiz göçle mücadele çalışmaları ile ilgili sürdüren Hüseyin Kemal İlday, bu alanda sorunu kaynağında çözüp etkili sınır tedbirleri, ülke içinde etkili yakalama ve sınır dışı mekanizmalarla mücadele edildiğini aktardı.

“Uyum çalışmalarında ise ‘hep bu kadar yabancı geldi, artık ülkemizden çıkış yapmayacaklar, bizimle yaşayacaklar’ diye serzenişte bulunuyor vatandaşlar. Uyum faaliyetinin amacı; 3. bir şahıs yardımına ihtiyaç duymadan hayatlarını idame ettirmeyi kapsıyor.