Mersinli doçent AB projesinde araştırmacı oldu

13 Eylül 2024 Cuma 17:48

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Fakültesi Akademisyenlerinden Prof. Dr. Faheem Shahzad Baloch Avrupa Birliği (ERANET, COST, HORİZON) ile TÜBİTAK Projelerinin yürütücüsü ve araştırmacısı oldu.

Üniversite Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Faheem Shehzad Baloch TÜBİTAK tarafından desteklenen “Yerel Kavun Genotiplerinin Yaprakbiti (Aphis gossypii glover) ve Kabak Sarı Mozaik Virüs (Zymv)'üne Karşı Dayanıklılığının Belirlenmesi, Dayanıklı Hat Geliştirilmesi” başlıklı 1003 projenin yürütücülüğünü yapıyor. Bu projenin TAGEM tarafındaki yürütücülüğünü ise Dr. Yıldız Doğan yapıyor.

TAGEM ve TÜBİTAK ikili iş birliği çerçevesinde desteklenen bu projede Türk yerel kavun ıslahı programında tespit edilecek moleküler markörler etkin kullanarak marköre dayalı seleksiyon yoluyla yaprakbiti ve kabak mozaik virüsüne karşı dayanıklı yerel kavun çeşitleri geliştirilecek. 

Bununla birlikte Prof. Dr. Baloch, Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Günümüzdeki ve Gelecekteki İklim Değişikliği Sorunları İçin C4 Bitkilerinde Direncin Güçlendirilmesi ve Geliştirilmesi" başlıklı ERANET-SUSCROP projesinin de yürütücülüğünü yapıyor. Proje, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden üniversiteye transfer edildi.

Bu proje kapsamında ikilim değişikliği neticesinde gıda güvenliği kısıtlı su ve kısıtlı azot koşullarında oluşan iklim değişikliğine dayanıklı sorghum bitkisinin geliştirilmesi için yeni nesil sekanslama yaklaşımıyla gen/QTL bölgeleri belirlenecek. ERANET-SUSCROP projesinin diğer partnerleri İtalya, Belçika, Almanya, Danimarka ve Fransa olurken Prof. Baloch, ERANET-SUSCROP konsorsiyumunu geliştirmek için aktif rol oynuyor.

Üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde ise ZEAGEN firması ile birlikte “Development of Leafy Maize Varieties Using Using Genomic Approach” başlıklı TÜBİTAK-TEYDEB Projesi desteklenmeye hak kazandı. Bu projede Prof. Baloch danışman olarak WATER4ALL (Horizon), COST, 4 adet 1001 ve 1 adet 1007 projelerinde ise araştırıcı olarak yer alıyor.