Akkuyu’da bütün reaktörler 2028’e kadar devreye alınacak

7 Eylül 2024 Cumartesi 23:18

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yaptığı açıklamada, Mersin Akkuyu NGS’deki ilk reaktörün inşasının yüzde 90 seviyesinde olduğunu açıklayarak, “2028’e kadar bütün reaktörleri devreye almayı hedefliyoruz” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni (NGS) ziyaret etti.

Bayraktar’a, ziyaretinde Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile AKP İl Başkanı Adem Aldemir de eşlik etti. Nükleer Güç Santralindeki çalışmalar hakkında sunumların yapıldığı toplantıda bilgi alan Bayraktar ayrıca, inşaat sahasını gezerek gelinen aşama hakkında bilgiler aldı.

 

“DÜNYANIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRAL İNŞASI AKKUYU'DA YAPILIYOR”

Bakan Bayraktar incelemeleri ile ilgili yaptığı açıklamada, “Dünyanın en büyük nükleer santral inşası Akkuyu'da yapılıyor. Orada 4 reaktörü aynı anda inşa ediyoruz. 30 binin üzerinde insan şu anda sahada çalışıyor. Santral devreye girdiğinde Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak inşallah.

 

“2028'E KADAR BÜTÜN REAKTÖRLERİ DEVREYE ALMAYI HEDEFLİYORUZ”

Önümüzdeki süreç içerisinde 2028'e kadar bütün reaktörleri devreye almayı hedefliyoruz. Nükleer, Türkiye'nin 70 yıllık hayali, rüyası. Hemen hemen bizden önceki bütün iktidarlar döneminde aslında nükleer yapılmaya gayret edilmiş fakat bununla alakalı çok kayda değer bir ilerleme sağlanamamış. Çok şükür bizim iktidarlarımız döneminde Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde 2010'da hükümetler arası anlaşma kapsamında yola çıktığımız bu projede, şu anda ilk reaktörde yüzde 90'ın üzerinde inşaat bitmiş durumda. Diğer reaktörler de inşaatı devam ediyor."