Okulda temizlik 3 gün milli eğitimden 2 gün veliden mi?

7 Eylül 2024 Cumartesi 23:15

Okulların açılması ile tasarruf tedbirlerinden dolayı temizlik sorunu gündeme geldi. TYP’den vazgeçen iktidarın İşgücü Uyum Programı (İUP) ile okulda temizlik hizmetleri için 3 gün istihdam sağlaması kalan, 2 günlük temizliğin veliden beklenmesine neden oldu.

Haber Merkezi

 

Kamuda tasarruf adı altında başlatılan İşgücü Uyum Programı (İUP) ile yeni eğitim öğretim yılında okullarda temizlik görevlisi yalnızca 3 gün çalıştırılacak. Bu duruma tepki gösteren eğitimciler okullarda hijyen sorununun artacağını savundu.

 

TYP GİTTİ İUP GELDİ

Okullardaki temizlik personeli ihtiyacı önceki yıllarda İŞKUR tarafından Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışan personellerle gideriliyordu. Görevlendirilen personeller 9 ay boyunca haftada 5 gün çalışıyordu. Ancak bu yıl kamuda "tasarruf" adı altında başlatılan İşgücü Uyum Programı (İUP) ile okullarda temizlik görevlisi çalıştırılmayacak.

İUP ile görevlendirilecek olan personel toplam yıl boyunca toplamda 140 gün çalışacak. İlk ay haftada 5 gün günde 7,5 saat çalışacak olan temizlik personelleri, söz konusu aydan sonra haftada 3 gün günde 7,5 saat çalışacak. Haftanın geri kalan 2 günü temizlik personellerinin okulda olmayacağı için yaşanacak hijyen sorunları tartışmalara yol açtı. Öte yandan İUP kapsamında okullarda çalışacak temizlik personellerine günlük 566 TL verilecek olması da maaş tartışmalarını beraberinde getirdi.

 

“SİYASİ RANTA ÇEVRİLEN TYP ARTIK İŞLEVSİZ HALE GELDİ”

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, yıllardır büyük bir hizmet gibi sunulan, bir dönem de okulların temizlik hizmetleri açığını da kapatan devletin ucuz iş gücü olan İŞKUR çalışanlarının artık işlevini yitirdiğini söyledi. “Bakanlık, ilk yıllarda yeterli sayıda İŞKUR çalışanı görevlendirirken, ekonomik sorunları gerekçe göstererek yetersiz sayıda personel alımıyla okulları zor durumda bırakıyordu”  diyen Tekin, “Toplum Yararına Çalışanlar Programı (TYP) ile işçi alımlarını iktidar partisi üzerinden siyasi ranta çevirip projeyi işlemez hale getiren anlayış okulları mağdur ettiğini nihayet anladı.

 

“AMAÇ OKULLARIN TEMİZLİĞİ DEĞİL, İSTİHDAM YARATMAK”

Hatalarından ders almadığı ve her işe alımı parti üzerinden yürüten anlayış, fiyaskoyla sonuçlanan TYP yerine yeni bir çalışma yöntemi bulunmuş. İUP (İşgücü Uyum Programı) adındaki bu programın amacı, okullardaki temizlik ve güvenlik sorununu çözmekten ziyade daha çok istihdam yaratmak.

Part-tame çalışma uygulamasıyla çalışan sayısını arttırıp okullara verilecek hizmeti 3 güne sığdırmayı hedefliyorlar. Ekonomik sorunlar altında ezilen vatandaşın bütçesine yüklenen anlayış 3 gün bizden geri kalanı vatandaştan diyerek programı yürütmeyi planlıyor.

 

“TUVALETLERİ VE SINIFLARI 2 GÜN KİM TEMİZLEYECEK”

Haftada 3 gün çalışan İŞKUR çalışanlarının olmadığı 2 gün tuvaletleri ve sınıfları kim temizleyecek? Part-time çalışma saatleriyle 10 yerine 20 işçi alıp, devlet bütçesinden fazladan maaş ödemesi yapmayı planlayan bakanlık, okulları yine kendi kaderine mahkum edecek.

Pazartesi, okulların açıldığı ilk gün hatta ilk hafta yaşanacak mağduriyetlerin sorumlusu Milli Eğitim Bakanlığıdır. Bakanlığın her zaman olduğu gibi son güne bıraktığı program değişikliğiyle okul yönetimleri çaresiz, veliler ve çocuklarımız ilk güne sıkıntılarla başlayacak. Maalesef bu sıkıntı, yıllar boyunca devam edecek gibi görünüyor” diye konuştu.