Akdeniz’in arazileri ’borç’ için satılıyor!

6 Eylül 2024 Cuma 16:19

Mersin’in merkez Akdeniz ilçesinin DEM Partili yönetiminin, borç yükü savunmasıyla biri limanın karşısında bulunan değeri çok yüksek 2 arsa satışı için yetki alması tartışmaya konu oldu.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisi’nin Eylül ayı meclis ayı toplantısının ikinci birleşimi belediye konferans salonunda yapıldı. Meclise DEM Partili belediye yönetiminin, borç yükü savunmasıyla biri limanın karşısında bulunan değeri çok yüksek 2 arsa satışı için yetki alması tartışmaya konu oldu.

 

ARAÇ KİRALAMADA TASARRUFA GİDİLDİ

Mecliste araç kiralama ihalesi ile ilgili muhalefetin tasarruf tedbirlerine uyulup uyulmadığını sorması üzerine belediye yetkilileri çevre temizlik hizmetleri için 67, destek hizmetleri için ise 66 araç kiralanacağını bildirdi.

Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız da, fuzuli harcamaların, lüks tüketimlerin ve kamu yararına olmayan tasarrufların karşısında olacaklarını söylediklerini anımsatarak, “Fazla bulunan araçların sayısının minimum seviyeler düşürülmesi için görüşmelerimiz oldu ve bu sayılar da buna göre belirlendi ki bunda tasarruf tedbirleri etkili oldu” dedi.

 

DEM’E MUHALEFETTEN ARSA SATIŞI TEPKİSİ

Akdeniz Belediyesi’nin DEM Partili yönetiminin 2 adet arsa satış talebiyle ilgili görüşmelerde ise muhalefetin tepkileri sürdü.

Özellikle limanın karşısında Nusratiye Mahallesi’nde ki 61 ada, 206 parselde kayıtlı 9 bin 789,97metrekare yüzölçümündeki kentin en değerli arazilerinden biri olan tarla niteliğindeki taşınmazın satışına ilişkin görüşmelerde satış gerekçesi; “Belediyemizin ağır borç yükü altında olması, ekonomik, mali olanaklarının sınırlı olması, yol, meydan, otopark, çocuk parkı ve benzeri hizmetler ile kamulaştırma bedellerinin ödenememesi, diğer kamu kurumlarının alacaklarından kaynaklı haciz tahdidi altında olmamız nedeniyle hizmet ve ödemelerde sıkıntı yaşamaktayız” denildi.

Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız da, konunun tüm komisyonlara gönderildiğini söyledi.

 

AKP: “AKDENİZ’İN EMEĞİ, MALLARI SATILMAMALI”

Konuyla ilgili ilk söz alan AKP’li Murat Özkaya AKP grubu adına söz alarak, “Geçen hafta meclisten sonra bizim de kamuoyunda yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde çok ciddi anlamda bir tepkide var, Akdeniz’de kentin mallarının satılması ile ilgili. Biz de tepki gösterdik ama meclise geldi. Akdeniz’in geleceği ile ilgili bir satıştan bahsediyoruz. Gelecekte çok ciddi anlamda ihtiyaç olacak olan arsaların şuanda satılıyor olması çok manidar. Belediye bütçesi mülklerin satışı üzerinden yönetilemez, bütçe bu şekilde denkleştirilemez. Yeni ekonomik modelin geliştirilmesi gerekiyor. Bu konu istişare edilmeli. Bu satışı kabul etmediğimizi, Akdeniz’in geleceğinin, emeğinin bu şekilde satılmaması gerekiyor. Bu konu tekrar müzakere için ertelenmeli. Hızlı bir şekilde yarın çok pişman olacağımız bir sürece girilmemeli” dedi.

 

DEM’Lİ SARIYILDIZ: “SATIŞ ZARURİ”

Diğer AKP’li meclis üyelerinin de söz istemesi üzerine Sarıyıldız ise konunu uzamasını çok doğru bulmadıklarını söyleyerek, “Burada mesele ipe un sermek olmamalı. Mesele meramımızı anlatmak olmalı. Meclis üyeleri grup adına söz alacakların grup olmanın gereği olarak diğer meclis üyelerinin de fikirlerini almış, konularla ilgili parti gruplarının tartışmalarını yapmış olması önemli. Netleşmiş kısa net öz cümleler meramlar anlatılmalı. Ama aynı konuda grupta farklı kişiler söz alabiliyor. Uzamamalı. Büyükşehir Belediye meclisinde süre sınırlaması koyuluyor. Biz süre sınırlaması koymaya gerek koymadan bu işi götürdük. Ama her gruptan her arkadaş söz alırsa konu uzar. Zaten tüm komisyonlar toplandı, bir önceki mecliste de bu konuşuldu. Kaldı ki bunun keyfiyetten olmadığı zaruri bir durum olduğu, önceki dönemden kalma borçların ödenmesinden dolayı bu işi yaptığımızı belirtmiştik. Önceki konuları tekrar edecek olursak kendimiz ile çelişmiş olacağız” dedi ve konuyu oylamaya sundu.

AKP’nin tekrar söz istemesine onay vermeyen Sarıyıldız, ifade özgürlüğüne inandığını ancak konunun daha önce de konuşulduğunu, komisyonlarda konunun görüşüldüğünü, grup adına da konuşma yapıldığını savundu. “Amacımız süreç sürüncemede kalmasın, vaktimiz, enerjimiz gidiyor” diyen Sarı Yıldız, Yalınayak Mahallesindeki arazi satışı ile ilgili direk oylamaya geçti. Teklif oy çokluğuyla kabul edildi.

 

“SATIŞTAN ÖNCE BAŞKA ÇÖZÜMLER ARANMALIYDI”

Limanın karşısındaki arazinin satışı ile ilgili söz alan AKP’li Mehmet Murat Şıhanlıoğlu da, “Burası tam limanın karşısında bir yer. 10 dönüme yakın değerli bir yer. İçinde de fen işleri ekiplerimiz faaliyet gösteriyor. Buranın satışı en son aşama olmalı. Önce çözüm yolları aranmalı. En son aşamada satış olabilir ama bu kadar değerli yere en son gelinir. Bunun bütçeye bir maliyeti olacak. Fen işleri oradan çıkıp başka yere taşınacak, bunun için gerekli binaları yapmanız lazım. Bunların da bütçeye ekstra maliyeti olacak. Biz bu satışa karşıyız. Önceki dönemlerde de borç vardı. HDP zamanında da vardı. Ama AK Parti satışları erteledi. Çözüm yollarını denedi. En son aşamada bir tek SGK, vergi borcu nedeniyle bir takas usulüyle satış yaptı. Ama DEM Parti tarafından bu konu aylarca gündemde tutuldu. Burada bir çelişki var. AK Parti zamanında da şirket hesaplarına bloke konmuştu” diye konuştu.

 

“SATIŞA BİZ DE KARŞIYIZ AMA BORÇ NEDENİYLE AKDENİZ’E HİZMET GELMİYOR”

DEM Parti’den Hikmet Bakırhan da, “Arkadaşlar çözüm yolları aranmalı diyorlar. Daha önce çözüm yolu bulunduysa neden bu kadar bize bu kadar borç kaldı? Akdeniz’e hizmet gelmesini istiyorsak o zaman çözüm yolu bulunmalı, tıkanmamalı. 2021’de 22 tane taşınmazı satmışlar. SGK’ya 14 taşınmazın takasla verilmesi gündeme gelmiş. Farklı çözüm yolları varsa kendileri komisyonda sunabilirdi. Bu borçlarla Akdeniz’e hizmet gelmiyor. Bu satışa konulan yerler değerli deniliyor evet çünkü bırakılan borçlarda değerli. Değerli borca karşılık, değerli yerlerin satılması lazım. Biz de satışlara karşıyız. En son yapılması gereken satış olmalı. Şuanda sadece yetki veriyoruz. Farklı bir çözüm getirilirse yine satmayız” dedi.

Söz konusu arazinin satışı için önceki dönemin de hazırlık yaptığını aktaran Eş Başkan Nuriye Aslan da, “Bu borcu ödeyebilecek bir kaynak bulabilirsek bu satışı durdururuz. Yüklü bir borç olmasından kaynaklı böyle bir duruma gidilmek zorunda kalındı” dedi.

AKP’li Aydın Eğin ise imar planlarının tamamlanması ile Akdeniz Belediyesi’nin kasasına çok büyük paralar geleceğini söyleyerek, “Satmak kolaycılıktır. Sizlere bu yolu öneriyoruz” dedi.  

 

“AKDENİZ BELEDİYESİ’NİN ELİNDE HİÇBİR TAŞINMAZ KALMIYOR, TÜM TAŞINMAZLAR SATILIYOR GİBİ ALGI YARATMAK DOĞRU DEĞİL”

Seçimlerden sonra belediyeye milyonlarca lira fatura girişi olduğunu söyleyen Sarıyıldız, “Biz suni gündem üzerinden konuşmuyoruz, suni polemikler olsun diye uğraşmıyoruz. Fakat meclis üyelerimiz Akdeniz Belediyesi yönetimi arazi satışlarından memnunmuş gibi bir algı yaratılmak isteniyor. 857 milyon liralık bir borçla yüzleşmek hepimiz için üzücü bir şey. Biz isterdik ki kasamızda 857 milyon TL’lik yatırım yapacak paramız olsun. Bizim başka taşınmazlarımızda var. Sanki Akdeniz Belediyesi’nin elinde hiçbir taşınmaz kalmıyor, tüm taşınmazlar satılıyor gibi algı yaratmak doğru değil. Biz şuan sadece yetki alıyoruz, yarın satış yapmayacağız. Farklı yollar bulunursa bunlar satılmayabilir. Ama Akdeniz halkının hizmet almasının önündeki kuru ısrara karşıyız” dedi.

Yeniden söz alan Hikmet Bakırhan da, daha önce satışı yapılan alanları sayarak, “Bugün tartıştığımızın 4 katı satış yapılmış” dedi.

 

CHP: “GEÇMİŞTE DE SATIŞA EVET DEDİK”

CHP’li Mahmut Dönmez de, “Belediye taşınmazlarının satılmaması gerektiğini biz de düşünüyoruz. Ama belediyemizin acil ertelenmiş borcu 70 milyon TL. 33 milyon mevcut vergi dairesine, 416 milyon bütçe emanetleri olmak üzere siz toplamda 652 milyon olup, acil ödenmesi gereken rakam 350 -400 milyon TL. Belediye bütçesiyle bunun ödenmesi mümkün değil. Ya bununla ilgili mevcut hükümetin bir düzenleme çıkartması lazım. Belediyeye icra gönderenlerde var. Satış elzemse, başka bir çıkış noktası yoksa yapacak başka bir şey yok. Geçmişte de aynı irade bize vergi borcu varken o zamanda evet dedik. Halkımız sıkıntı yaşamasın” dedi.

Görüşmelerin ardından söz konusu satış yetkisi de, DEM Parti ve CHP’nin onay vermesi sonucu oy çokluğuyla kabul edildi.