Haydi Mersin Alata’da buluşalım!

28 Ağustos 2024 Çarşamba 13:29

Mersin’de SİT kapsamından çıkarılarak yapılaşmaya kurban edilmek istenen Alata Bahçe Kültürleri Enstitüsü’ne sahip çıkmak için Mersinliler yarın saat 13:00’de Erdemli’de ki tesis binasına giderek kapının önünde basın açıklaması yapacak.

HEDİYE EROĞLU

 

Rant tehdidi altında ki Mersin’in Erdemli içesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü için kent sakinleri birlik olup tesise sahip çıkma mücadelesini sürdürüyor.

Mersin'in en verimli tarım alanlarından biri olmasına rağmen yapılaşma ve turizm yatırımları tehlikesi altında olan Alata’nın, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nca sit alanı statüsünden çıkarılmasına yönelik girişimlere tepki olarak kent sakinleri eylem kararı aldı.  

TAGEM'in korunmasını önerdiği arazinin rant uğruna kurban edilmesine karşı Mersin kamuoyu, tesis önüne giderek basın açıklaması yaparak bu girişimi durdurmak için mücadele edecek. Alata Bahçe Kültürleri Enstitüsü’ne sahip çıkmak için Mersinliler yarın saat 13:00’de Erdemli’de ki tesis binasına giderek kapının önünde basın açıklaması yapacak.

Mersin Çevre Platformu öncülüğünde yapılacak eyleme katılmak isteyenler için saat 11:00’de Eski Mezitli Belediyesinin önünden araç kaldırılacak.

Mersin Çevre Platformu, kent sakinlerini eyleme destek vermeye çağırarak, Alata’nın korunması için mücadelede kararlı olduğunu açıkladı. 

 

GÖZLER HER DAİM ALATA’DA

Tarımsal araştırmalar için stratejik bir öneme sahip olmasına karşın yıllardır bazı çevrelerce turizm veya konut alanı olarak rant elde edilmek için göze kestirilen ve zaman zaman ele geçirilmek istenen Alata’nın sahip olduğu binlerce hektarlık yine tehdit altında.

Alata’nın tamamı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 09.10.2000 tarih ve 3877 sayılı kararı ile “Birinci Derece Doğal Sit Alanı” olarak ilan edildi.

Ancak; Birinci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmesi de Alata’yı koruyamadı. 06.01.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Alata’nın 83 bin 883,21 metrekarelik bir alanının “kesin korunacak hassas alan” ilan edildi, hemen kuzeyinde bulunan 327 bin 439 metrekarelik bir başka alanın ise Nitelikli Koruma Alanı olarak muhafaza edilmesine karar verildi.

Son olarak Çeşmeli Otobanın Taşucu’na kadar uzatılması kapsamında projenin Kızkalesi etabı kapsamında Alata’dan bağlantı yolu verilmesi nedeniyle çevresinde seyreltme yapılması yapılaşma ve imara açma girişimlerine cesaret verme endişesi yarattı.

Bu çalışmalar için Alata’nın sit statüsünde de kısıtlamaya gidilmesine yönelik çalışmalar Mersin kamuoyunu ayağa kaldırdı. Sit statüsündeki kısıtlamaların turizm adı altında imar ve yapılaşmayı beraberinde getireceğini savunan Mersinliler, yetkilileri Alata’nın amacı dışında kullanmasının önlenmesi için Duyarlı olmaya çağırdı.