Havalimanında Mersin taksicilerine haksızlık yapıldı!

27 Ağustos 2024 Salı 11:13

Mersin’e 40 ve Adana’ya 35 km uzaklıktaki Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanının işletmecisi Kozuva Grubu’nun, taksi çalıştırma izninde ev sahibi olduğu şehre haksızlık yaptığı ortaya çıktı!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in binlerce hektar verimli tarım arazisini uğruna feda ettiği ve 14 yılda ancak kavuşabildiği Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda işletmeci Kozuva Şirketi tarafından kentin 33 plakalı taksilerinin dışlandığı ortaya çıktı.

Mersin’in Tarsus ilçesinde yapımı 14 yıl sonra nihayet tamamlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı 10 Ağustos’ta törenle açıldı. İnşasında bölgenin sembollerini ve mimari özelliklerini kullanmaya ihtimam gösterilen yılda 9 milyon yolcu kapasiteli havalimanı; yaklaşık 110 bin metrekare kapalı alanlı terminal binası, 8 adet hareketli köprü, 3 bin 500 metre uzunluğunda pist, 60 metre gövde genişliği 3 bin 500 metre uzunluğunda emergency (yedek) pist, 48 uçak kapasiteli yaklaşık 279 bin metrekare apronu, 21 uçak kapasiteli yaklaşık 56 bin metrekare genel Havacılık Aprona sahip.

Kamu-özel işbirliğiyle inşa edilen havalimanının toplam yatırım miktarı 608 milyon 500 bin avro olurken devletin tesisten 25 yılda 297 milyon 100 bin avro kira bedeli elde edilecek.

 

MERSİN’E 40, ADANA’YA 35 KM UZAKLIKTA

Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın Adana'ya mesafesi 35 kilometre, Mersin'e mesafesi ise 40 kilometre. D400 yolu üzerinden ulaşım imkanına sahip havalimanına ayrıca ve Mersin- Tarsus –Adana otoyolundan da ulaşılabiliyor.

Havalimanına konforlu, güvenli ve hızlı erişim sağlamak amacıyla 15,9 kilometrelik yolu, bölünmüş yol standardında tamamlanırken, proje kapsamında toplam 258 metre uzunluğunda 8 adet tek köprü, 90 metre uzunluğunda 2 adet çift köprü ve 127 metre uzunluğunda farklı seviyeli kavşak inşa edildi. Yol sayesinde, vakitten 494 milyon lira, akaryakıttan 84 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 578 milyon lira tasarruf edilmesi planlandı.

 

HIZLI TREN İLE DE ULAŞIM SAĞLANACAK

Havalimanına ulaşım kara yolu bağlantılarıyla sınırlı kalmayacak. Çukurova Havalimanı Mersin, Adana, Gaziantep hızlı tren hattına entegre edilecek.

Hat tamamlandığında saatte 200 kilometre hıza ulaşabilecek hızlı trenlerle Mersin ile Adana arası seyahat süresi 35 dakikaya inecek. Adana veya Mersin'den trene binenler 23 dakikada havalimanına varacak.

 

HAVALİMANINDA MERSİN TAKSİCİLERİNE HAKSIZLIK YAPILDI

Ancak gerek yapımındaki gecikme ve gerekse ihale sürecindeki mali finansmanları sık sık skandallara konu olan Mersin’deki Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda işletmeci şirket Kozuva Grubuna yönelik tepkilere her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

Son olarak Kozuva Grubu’nun havalimanı içerisindeki taksi kullanımında Mersin’e haksızlık yaptığı iddialarına eleştiriler artarak sürüyor.

 

TARSUS MUHATTAP BULAMADI

Bu konuda ilk tepkiyi Haziran ayı sonunda veren isim Tarsus Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Duran Şen oldu.

Tarsus yerelinde büyük hayallerle kurulan Çukurova Havalimanının ulaştırma esnafının beklentilerini karşılamadığını ifade etti.

“Çukurova Uluslararası Havaalanı Tarsuslular olarak bizim elbette gururumuz” diyen Şen, “Taşımacı esnaflarımız için uluslararası standartların araştırması noktasında İstanbul’daki Uluslararası Havalimanında gerek nakliye ve taksi, gerekse minibüs ve otobüs ulaşımı hakkında bilgi alışverişi ve istişarelerde bulunduk. İstanbul’da ne hizmet varsa Tarsus’ta da bu hizmetleri üretelim fikri ile ilgili çalışmalarda bulunduk. Havalimanında taşımacılık alanında neler yapabiliriz? Nasıl daha iyi olabiliriz? Nasıl katkı sağlayabiliriz? sorularının cevabını Tarsus Şoförler ve Otomobilciler Esnaf odası olarak araştırma faaliyetlerimize havalimanı bulunan illerimizin Esnaf odaları ile irtibata geçerek bilgi alışverişinde bulunduk. Çukurova Havalimanında taşımacılık faaliyetleri ile ilgili ne üzücü bir durumdur ki muhatap olarak kimseyi göremedik.

 

“1,5 MİLYON HAVA PARASI İSTEDİLER”

Yaptık oldu mantığıyla nereden nasıl kurulduğu bilmediğimiz, bilemediğimiz bir taşıma kooperatifi geçtiğimiz aylarda taksi kooperatifi hizmeti için Tarsus’taki esnaflarımızdan 1.5 milyon hava parası istediler Gerçeklikten çok uzak sıra ücreti ve ekstra araç standartları bu kadarına da pes dedirtti. Bizler bu durum hakkında taksici esnaflarımıza bilgilendirmelerde bulunduk. Bu ekonomik durgunlukta bu kadar parayı bir araya getirmeyi bırakın bu kadar parayı bir arada gören taksiciyi bulmak mümkün değil ülkemizin en önemli yapı taşı olan yüzyıllardır ahi evran kültürünü nesilden nesle ulaştıran esnaf ve sanatkarlar olarak üyelerimizle birlikte, Havalimanımızın işleyişiyle ilgili üzerimize düşen ne varsa Nakliye, taksi, minibüs, otobüs kargo  gibi taşıma rent A Car faaliyetleri hususunda elimizi taşın altına koymaya hazırız ama maalesef bizleri muhatap alacak kimseyi bulamadık” dedi.

 

“YÜZDE 50 EŞİTLİK OLMALIYDI”

Son olarak geçtiğimiz günlerde AKP Mersin Milletvekili Ali Kıratlı’nın, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni (Mersin ESOB) ziyaret ederek, Birlik Başkanı Veysel Sarı ve oda başkanları ile bir araya geldiği toplantıda gündem olan sorun büyüyor.

Başkan Sarı toplantıda geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Çukurova Bölgesel Hava Limanında taksi hizmeti verilmesinde adaletsizlik yapıldığını dile getirerek, “Hava limanında işletici firma kurulan taksi durağında Adana’dan 90 taksiciye durakta çalışma hakkı verirken, Mersin’den ise sadece 13 taksici kiralık olarak çalıştırılmaktadır. Bu adaletsizliğini giderilmesini, duraktaki taksi sayının Adana ve Mersin’e 50/50 eşit olarak dağıtılmasını talep etmekteyiz” diye konuştu.

 

HAVALİMANI MERSİN SINIRLARI İÇİNDE

Adana’daki Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılması ile açılan Çukurova Havalimanı’nda Mersin plakalı taksi sayısının düşük olmasına yönelik sosyal medyadan sürekli eleştiri ve tepkiler yapılmaya devam ediliyor.

Uluslararası Çukurova Bölgesel havalimanı, Mersin ili sınırları içinde olmasına karşın havalimanı içerisinde hizmet veren taksilerin çoğunluğunun 01 plakalı olması Mersin esnafının tesisten dışlandığı şeklinde yorumlanıyor.