Felaket kapımızda: Mersin’e uyarı!

5 Ağustos 2024 Pazartesi 15:03

Kıbrıs’ta yaşanan olay, Türkiye’deki Hatay, Adana, Mersin ve Antalya gibi kıyı şeritlerine sahip iller için de önemli bir uyarı niteliği taşıyor. Deniz kirliliği, sadece kaplumbağaları değil, tüm deniz canlılarını ve dolayısıyla deniz ekosistemini tehdit ediyor.

Haber Merkezi

 

Kıbrıs'ta yaşanan dramatik bir olay, deniz ekosisteminin ne kadar büyük bir tehlike altında olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Girne açıklarında balıkçı tarafından kurtarılan bir yeşil deniz kaplumbağasının midesinde, tam 27 farklı plastik parça bulundu. Bu durum, hem Kıbrıs hem de çevre ülkeler için ciddi bir çevresel alarm zili olarak çalıyor.

 

KÜÇÜK BİR CANLININ BÜYÜK FERYADI

8-10 yaşlarında olduğu tahmin edilen kaplumbağa, denizde nefes alamaz halde bulunarak Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi. Yapılan incelemede, kaplumbağanın midesinde büyük miktarda plastik atık tespit edildi. Bu durum, deniz canlılarının plastik kirliliği nedeniyle ne kadar büyük bir tehlike altında olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

 

PLASTİK KİRLİLİĞİNİN YIKICI ETKİLERİ

Plastik atıklar, deniz ekosistemini birçok yönden olumsuz etkiliyor. Deniz canlıları, plastik parçacıklarını besin sanarak tüketiyor ve bu durum sindirim sistemlerinde tıkanmalara, zehirlenmelere ve hatta ölümlere neden oluyor. Ayrıca, plastik parçacıklar denizde parçalanarak mikro plastiklere dönüşüyor ve deniz canlılarının yanı sıra insan sağlığını da tehdit ediyor.

 

ÇÖZÜM İÇİN TOPLUMSAL BİR DUYARLILIK GEREKLİ

Rehabilitasyon merkezinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Deniz kaplumbağalarının yaşam alanları giderek kısıtlanıyor ve karşı karşıya olduğu tehlikeler gün geçtikçe artıyorken atıklarımızı doğadan uzak tutarak bile onların yaşam şartlarını iyileştirebiliriz. Toplum olarak çevre bilincimizi yükselterek birçok problemi çözebilme, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma umudundayız."