Abonmana yüzde 500 zamma liselilerden tepki

31 Temmuz 2024 Çarşamba 15:19

Mersin’de CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin 50 TL olan öğrenci otobüs abonman ücretini yüzde 500 zam ile 300 TL yapmasına Solcu Liseliler’den tepki geldi. Öğrenciler ulaşımın ücretsiz olmasını istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de ulaşıma zam üstüne zam gelirken yaklaşık bir ay önce Büyükşehir Belediyesi’nin öğrenci abonman ücretlerine yaptığı zamma tepkiler artarak devam ediyor.

Eğitim masraflarındaki artış nedeniyle hem öğrenciler hem aileleri zorlu dönemlerden geçerken Büyükşehir Belediyesi'nce hayata geçirilen abonman kart ile 1 TL’ye seyahat edebilme projesi dev zam ile tersine döndü.

Her fırsatta Mersin’i öğrenci şehri yapma çalışmaları ile övünen CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 60 TL olan otobüslerdeki öğrenci abonman ücretini 300 TL’ye çıkardı. Kentte 160 binden fazla öğrencinin kullandığı abonman karta dev zam, öğrencilerin ve ailelerinin sosyal medyada eleştiri oklarının hedefi oldu. Sosyal medyada Seçer’e tepki yağarken yurttaşlar zammın geri çekilmesini istedi.

 

VAHAP SEÇER’E ÖĞRENCİ KENTİ MERSİN TEPKİSİ

Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) lise çalışması olan Solcu Liseliler yazılı bir açıklama yaparak zammın geri alınmasını istedi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Öğrenci şehri Mersin! Seçimlerden önce tüm adaylar böyle söylüyordu. Eski ve yeni büyükşehir belediye başkanı Vahap Seçer de her fırsatta öğrencilerin belediye otobüslerini 1 TL'ye kullandığını, belediyenin öğrenci dostu olduğunu vurgulamıştı.

 

“ULAŞIM ÜCRETSİZ OLMALIDIR”

Haziran ayında alınan kararla öğrenci abonman ücreti 60 TL'den 300 TL'ye çıkarılarak yüzde 500 oranında dev zam yapılmıştır. Birkaç yıldır yapılmayan artışın acısı çıkarılmış, temel bir hak olan ulaşım kâr kapısı halini almıştır.

Emekçiler ve emekçi çocukları için ulaşım büyük bir yük haline gelmiştir. Kentte 160 binden fazla öğrencinin kullandığı abonman karta yapılan zammı kabul etmiyoruz. Ulaşımın bir kamu hizmeti olarak görülüp ücretsiz verilmesi hayal değildir. Bizler bu hayali gerçek yapmak için mücadele edeceğiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne çağrımızdır:

Yapılan yüzde 500 zam geri alınmalıdır.

Nitelikli ve erişilebilir ulaşım her yurttaşın temel hakkıdır.

Ulaşım ücretsiz olmalıdır” denildi.