Mersin’de sağlığa erişime akademik inceleme

30 Temmuz 2024 Salı 13:57

Tarsus Üniversitesi’nden Dr. Doğancan Çavmak, TÜBİTAK desteğiyle, Mersin’de sosyo-kültürel yapının ve ülke ekonomik koşullarının, sağlık hizmetlerine finansal erişim konusuna etkisinin aydınlatması ve bu alandaki bilimsel birikimi desteklemesi için araştırma projesi hazırlayacak.

Haber Merkezi

 

Tarsus Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü öğrenim üyesi Dr. Doğancan Çavmak’a TÜBİTAK 1002-A proje desteği geldi.  

“Sağlık Hizmetlerinde İnformal Ödemelerin Topluma Olan Etkileri Çerçevesinde Analiz Edilmesi ve İyileştirme Politikalarının Geliştirilmesi: Mersin Örneği” adlı proje için destek almaya hak kazanan Çavmak, araştırmacılar: Dr. Öğr. Üyesi Sait Söyler ve Doç. Dr. Gülpembe Oğuzhan ile birlikte çalışacak.

Süresi 7 ay olan proje ile ilgili Çavmak, “Türkiye sağlık sistemi fiziki ve finansal erişilebilirlik düzeyini arttırmak üzere geçmiş yirmi yılda önemli reformlar yaşamıştır. Cepten ödeme yükünü düşürmek ve hizmet sunucu ile alıcı arasındaki para alışverişini yok etmek bu reform çabalarının önemli bir bileşeni olmuştur. Ancak informal ödemeler olgusu, kayıt dışı gerçekleşmesi ve farklı formatlarda görülebiliyor olması sebebi ile yakından incelenmeye muhtaç bir alan halindedir. Projede hem hane halkları hem de sağlık sistemleri üzerinde olumsuz etkileri olan bu olgu; görülme yaygınlığı, gerçekleşme sebepleri ve yolları, hangi hizmetler için gerçekleştiği ve hane halkları üzerindeki finansal etkileri gibi geniş bir perspektifte incelenecek ve böylece iyileştirme önerileri geliştirilecektir. Çalışma Mersin ili ve ilçelerinde yürütülecektir. Araştırma sonuçlarının, bölgedeki sosyo-kültürel yapının ve ülke ekonomik koşullarının, sağlık hizmetlerine finansal erişim konusuna etkisini aydınlatması ve bu alandaki bilimsel birikimi desteklemesi beklenmektedir” dedi.