Şişecam’ın Tarsus yatırımı sürüyor

25 Temmuz 2024 Perşembe 16:53

Bu yıl için biri Mersin Tarsus’ta üç yeni cam hattı için 114 milyon dolarlık yatırım planyan Şişecam, çalışmaları kesintisiz sürdürüyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Şişecam, Türkiye’de Mersin Tarsus ile İtalya ve Bulgaristan’da toplam kapasitesi 20 milyon metrekareye yaklaşan üç yeni kaplamalı cam hattı için toplam 114 milyon dolarlık yatırımlarını sürdürüyor.

Şirketin 2024 yılı ilk bilançosuna göre enflasyon muhasebeli mali tablolarda geçen yılın aynı dönemine göre satışları yüzde 16, FAVÖK’ü ise yüzde 64 daraldı. Net dönem kârında ise geçen yılın aynı dönemine göre, 4,5 milyar TL’lik net parasal pozisyon kazancına rağmen yüzde 56’lık bir daralma meydana geldi.

Yaklaşık yüzde 40 ihracat oranı olan ve özellikle ABD ve Avrupa tarafına ihracat gerçekleştiren Şişecam, faizlerin yüksek olmasından kaynaklı otomotiv ve inşaat sektöründeki daralmalardan yoğun şekilde etkilendi.

Aynı zamanda Brent Petrolün yükselmesiyle beraber Cam sanayisinde yüksek enerji maliyetlerinin olması marjları baskıladı.

ABD ve Avrupa tarafında yüksek faiz ortamı nedeniyle düşük talep ve enerji maliyetlerinin yüksek olmasıyla beraber Türkiye’nin Ocak-Şubat aylarında geçen yıla göre cam ihracatı miktarsal olarak önemli bir değişikliğe uğramamış olsa da parasal olarak önemli ölçüde düşüş meydana geldi. Tüm bunların sonucunda Şişecam’ın marjları güçlü bir şekilde daraldı.

Şirketin açıkladığı son bilanço sonrasında çarpanları endeks ortalamasının üzerine çıktı. F/K oranı güncel olarak 9,26 iken FD/FAVÖK oranı 13,57 seviyelerinde bulunuyor.

 

ŞİRKETİN YATIRIMLARI VE GELECEĞE BAKIŞ

Şirket, Mersin/Tarsus’ta kum hazırlama tesisinin kapasitesini 490 bin tona çıkartmayı planlıyor. Kalker ve dolomit işleme tesisinde ise ek 165 bin tonluk kapasite artışı planlıyor. Mali tablolara etkisinin 2024 yılında başlaması planlanıyor.

Şirketin, Tarsus’ta 26,6 milyon m2 enerji camı işleme hattı ve 288 bin ton buzlu cam fırını kapasiteli yatırımı bulunuyor. Yatırımın mali tablolara etkisinin 2025 yılında etki etmesi planlanıyor.

Şirket yine Tarsus’ta düzcam / TR-9 hat yatırımı ile Tarsus düzcam kapasitesinin 432 bin tona çıkmasını hedefliyor. Yatırımın 2025 yılında devreye alınması ve mali tablolara etki edilmesi planlanıyor.

Türkiye, İtalya ve Bulgaristan’da kaplamalı hat yatırımını 2025 yılında tamamlayarak 19,5 milyon m2 ilave kapasite artırmayı planlıyor.

Şirket Macaristan’da cam ambalaj yatırımı yaparak kapasitesini 396 bin tona çıkartmayı planlıyor.

Şirket, 2026 yılında Mersin’deki tesisinde soda külü kapasitesini 175 bin tona çıkarmayı planlıyor.

Şirket, 2027 yılında Stockton’da kapasitesini 5 milyona çıkartmayı hedefliyor.

Aynı zamanda Kırklareli’nde yaptığı düzcam yatırımı ile 2027 yılında 126 bin ek kapasite artışı planlıyor.

Şirket 2028 yılında ABD’de Pacific ve Atlantic madenleri ortaklık payına göre 3 milyon tonluk soda külü yatırımı bulunuyor.

Tüm bu yoğun kapasite artışları ve Avrupa, ABD tarafında politika faizlerinde düzeltme ile beraber şirketin hem marjlarında hem de bilançolarında yukarı yönlü ivmelenmeler görünebilir.