AKP bitecek dedi vatandaş inanmadı!

23 Temmuz 2024 Salı 17:09

Mersin’de çile yolu olarak bilinen Çeşmeli-Taşucu Otobanına ilişkin çalışmaların sürdüğü görselleri paylaşıp projenin yakında tamamlanacağı bilgisini veren AKP, vatandaşı inandıramadı!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de özellikle yaz döneminde tatilciler için büyük sorun olan kara yolu ulaşımını rahatlatmak amacıyla yıllardır yapımı gündemde olan ancak bir türlü tamamlanamayan otoban bağlantısının Silifke Taşucu’na uzatılması çalışmalarındaki gecikme tepkilere neden olmaya devam ediyor.

Yoğun geçen turizm sezonu nedeniyle gerek bölge sakinleri gerekse de turistler batı Mersin’e ulaşmakta güçlük çekerken zaman zaman yol çalışmaları ile tıkanan D-400 karayolundaki yoğunluğu uzun kuyruklar ve bekleme süreleri ‘çile yolu’ olarak biline güzergahta isyana neden oluyor.

 

KIZKALESİ ETABINDA ÇALIŞMALAR 9 NOKTADA SÜRÜYOR

Kent sakinleri ve turistler çile yolunda yaşananlara isyan ederken AKP Anamur İlçe Başkanlığı, sorunun çözümünün en önemli ayağı olan otobanın Taşucu’na uzatılması çalışmalarına ilişkin yaptığı paylaşım ile dikkat çekti.

İki etap halinde gerçekleşecek otoban bağlantı projesinin Erdemli- Kızkalesi ayağında ki çalışmalarda gelinen son durumu kamuoyuyla paylaşan parti teşkilatı, “Çeşmeli-Taşucu Otoban Projesi bir bütün olarak ihaleye çıktığında ihale dosyası alan 4 firmadan hiç birisi ihaleye girmemişti. Sonrasında yoğun çabalarla bu proje iki kısım halinde yapılmasına karar verildi. 1. Kısım Çeşmeli-Kızkalesi 2. Kısım Kızkalesi-Taşucu olarak projelendirildi. İhaleyi alan güçlü bir firma olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Çalışmalar 9 farklı noktada devam ediyor, toplam 400 işçi çalışıyor.

 

“ETABIN 2027 YILINDAN ÖNCE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR”

Kısa bir süre içerisinde de 3 bin işçiye çıkılması planlamaktadır. Şirketin ilgili makamlara vermiş olduğu brifinglerde ihale bitim süresinden önce yolu bitireceğini beyan etmiştir. İlk Etapla İkinci etabın doğru orantılı bir şekilde hareket etmesi için elimizden gelen çabayı göstermekteyiz. İlk kısmın çıkış noktası ilçemiz sınırlarımız içerisinde olan Narlıkuyu karayolları kampının oralardan olacaktır.

Coğrafya kaderdir. Yaşamış olduğumuz bölge birçok kültüre ev sahipliği yapmış olup bundan dolayı yol güzergahında birçok engelle karşılaşılmış zarar vermeden alternatifler üretilmiştir. Bu alternatiflerin temel amacı tarihi dokumuzu korumak içindir. Bu yüzden de Çeşmeli-Taşucu Otoban Projesi'nin ilk etabı olan 41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında 7 tünel, 5 viyadük ve 8 bağlantı yolu yapılıyor.

Etabın 2027 yılından önce tamamlanması planlanıyor” bilgisini paylaştı.

 

MERSİN ÜVEY EVLAT!
Ancak partinin ilçe teşkilatından yapılan açıklamaya vatandaşların tepkisi gecikmedi. Partinin paylaşımına yorum yağarken çok sayıda Mersinli’nin projenin bitirileceğine yönelik inancının olmadığını belirtmesi dikkat çekti. Vatandaşlar yıllardır söz verilen ve her seçim döneminde vaat olarak anlatılan yolun tamamlanmaması nedeniyle yaşanan mağduriyetlere dikkat çektiler. İktidarın özellikle Karadeniz başta olmak üzere diğer bölgelerde kısa sürede tamamladığı projeleri örnek gösteren yurttaşlar Mersin’e üvey evlat muamelesi uygulandığını savundular. Parti ilçe yönetimi; projenin ilk ayağı olan Erdemli Kızkalesi mevkisi ile ilgili, “Etabın 2027 yılından önce tamamlanması planlanıyor” derken, vatandaş, “Yalan söylemeyin sahada çalışma bile yok, terk edilmiş gibi” yorumu yaptı. 

 

PROJENİN GEÇMİŞİ…

Proje kapsamında; 42 kilometre anayol ve 11 kilometre bağlantı yolu, 9.974 metre uzunluğunda 7 tünel, 1.616 metre uzunluğunda 5 viyadük, 452.2 metre uzunluğunda 7 köprü, 1.444 metre uzunluğunda 23 üst geçit, 2.848 metre uzunluğunda 32 alt geçit ve 6 köprülü kavşak yapılacak.

2017’den buyana ihale süreci yılan hikayesine dönen Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi’nin, revize projesi ile ilgili çalışmalar sonucu inşaatın Nisan ayı içinde başladığı açıklansa da gözle görülür bir faaliyete imza atılmadı. Sonrasında yer yer çalışmalar olduğu görülse de inşaat sahasında istenilen ilerleme hala kaydedilemedi.

 

İHALEYİ KAZANAN KOLİN KAZMA VURMADI

Devletten, en çok ihale alan 5 şirket arasında bulunan Kolin İnşaat, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 23 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirdiği “Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi'nin Çeşmeli-Kızkalesi Kesimi" ihalesini, tek teklif sahibi olarak kazandı. Aradan geçen bir yılda proje için ‘kazma’ vurmadı.

Kolin inşaatın kazma vurmaması sık sık eleştiri konusu olurken bu esnada bazı bölgeler için acele kamulaştırma kararları verilmesi tepki çekti.

 

KOLİN GARANTİLİ PROJEYE PARA BULAMAYINCA, İHALEYİ FESHETTİ

İktidara yakın şirketlerden Kolin’in tek başına katılarak aldığı ihale kapsamında avro üzerinden 45 bin araç garantisi verildi. Başka bir deyişle 52 kilometrelik yol için günlük 45 bin araç geçmez ise eksik kalan Hazine’den karşılanması kararlaştırıldı.

Ancak buna rağmen çivi dahi çakmadan Kolin, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne sessiz bir şekilde fesih başvurusu yaptı.

 

İHALE TEKRARLANDI

Bu esnada avro üzerinden 45 bin araç garantisi verilen Çeşmeli-Taşucu otoyolu projesi acil koduyla ihale edildiği için dava konusu oldu.

Son ihale ile 2 Şubat 2021'deki ilk ihalede 2 milyar 135 milyon 502 bin lira olan bedel, 10 Haziran 2022'de 5 milyar 635 milyon 925 bin liraya çıktı.

Kazanan ise bir önceki ihaleyi alan Özaltın İnşaat- Yapı & Yapı Şirketleri oldu. Proje için 10 Haziran 2022'de 5 milyar 635 milyon 925 bin TL'lik sözleşme imzalandı.