Tüm gözler bu davada!

8 Mayıs 2024 Çarşamba 17:15

Sinan Ateş cinayeti ile Mersin’deki Çağrı Ünel’e saldırı girişimi arasındaki bağlantı dikkat çekerken gözler 10 Mayıs’taki davada.

Haber Merkezi

 

Organize bir şekilde "Ülkü Ocakları, mafya ve polis" üçgeninde işlenen Sinan Ateş cinayeti ile Mersin'deki Çağrı Ünel'e saldırı girişimi arasındaki bağlantı dikkat çekiyor. Ancak bu kesişme iddianamede yer almıyor.

Çağrı Ünel'in saldırı sırasında Emrullah Kaplan'ı öldürmesinin ardından başlayan yargı süreci kapsamında 10 Mayıs’taki dava öncesi Ülkü Ocakları mensupları sosyal medyadan Sinan Ateş'i hedef almaya başladı.

 

HER ŞEY ÇAĞRI ÜNEL SALDIRISI İLE Mİ BAŞLADI?

DW Türkçe’nin haberine göre; Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin hazırlanan iddianame tartışma yaratırken, bugüne kadar ortaya çıkan bilgiler Sinan Ateş'in "örgütlü" bir şekilde takip edildiğini ve öldürüldüğünü ortaya koyuyor.

Sinan Ateş'in takip edilmeye başlandığı tarih ile kendisine yakın olan Mersin'de eski Ülkü Ocakları İl Başkanı Çağrı Ünel'e saldırı girişiminin zamanının örtüşmesi dikkat çekiyor. Bu durum, cinayetin Mersin'deki saldırı girişimi sırasında Çağrı Ünel'in açtığı ateş sonucunda Kadirli Ülkü Ocakları mensubu bir kişinin ölümüne misilleme olarak organize edildiği tezini güçlendiriyor. Ancak soruşturma savcısı, bu bilgileri iddianameye koymadı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aykut Cihangir tarafından 22 tutuklu sanık hakkında hazırlanan 145 sayfalık Sinan Ateş cinayeti iddianamesi tartışma yarattı. İddianamede özellikle cinayetin neden işlendiği ve azmettiricisinin kim olduğu sorularının yanıtının yer almaması eleştiri konusu oldu. DW Türkçe, Sinan Ateş cinayetine ilişkin soruşturma kapsamında ortaya çıkan ifadeler, bilirkişi raporu ve iddianamedeki bilgileri kullanarak bu sorulara yanıt aradı. Ortaya çıkan bilgiler, Sinan Ateş cinayetini Mersin'deki Çağrı Ünel'e saldırı olayı ile arasındaki bağlantıya götürdü.

 

SİNAN ATEŞ'İ ÖLÜME GÖTÜREN SÜREÇ

Bilgiler, Sinan Ateş ile avukatı ve arkadaşı Ali Yücel ile onun döneminin Mersin Ülkü Ocakları Genel Başkanı Çağrı Ünel'in Mart 2022'de aynı anda takip edilmeye başlandığını ortaya koydu.

Bilirkişi raporuna göre, Sinan Ateş ilk olarak 10 Mart 2022 tarihinden itibaren takip edilmeye başlandı. T24'ten Asuman Aranca'nın ortaya çıkardığı rapora göre, eski Ülkü Ocakları Yöneticisi Tolgahan Demirbaş, Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal'dan 10 Mart 2022'de Sinan Ateş'in adresini bulmasını istedi. Demirbaş, yazışmada bu adresi isteyenin Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım olduğunu bildirdi.

Komiser Aykal, "Reis" diye hitap ettiği Demirbaş'a, "Reis önceki GB'ye çıkıyor bu numara" yanıtını verdi. Demirbaş ise "Aynen reis, onun ipini çekmişler" oldu. Bu yazışmadan 1,5 saat sonra Ateş'in adresi Demirbaş'ın telefonunun notlar bölümüne yazıldı.

Mersin'deki Çağrı Ünel'e saldırı girişiminden bir gün önce Tolgahan Demirbaş, 14 Nisan 2022'de Aykal'dan Sinan Ateş'in yakın arkadaşı ve avukatı Ali Yücel'e ait araç plakasının sorgulanmasını istedi. Bu bilgilere erişen Demirbaş'tan, bu bilgileri isteyen kişi ise Ahmet Yiğit Yıldırım'ın özel kalem müdürü olan Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel oldu.

 

SİNAN ATEŞ TAKİP EDİLİRKEN MERSİN'DE DÜĞMEYE BASILDI

Çağrı Ünel'in yargılandığı dava dosyasına göre, Ankara'da Sinan Ateş'i takip etme süreci başlarken, aynı zaman diliminde Mersin'de ise Sinan Ateş döneminin Mersin Ülkü Ocakları Başkanı olan Çağrı Ünel'e yönelik bir hazırlık yapılıyordu.

Ülkü Ocakları mensubu 10 kişi, 14 Mart 2022'de Adana'da buluşarak Mersin'e geçti. Ünel'in evinin çevresinde keşif yaptı. 15 Mart'ta ise bir bankaya giden Çağrı Ünel'e saldırı girişimi yaşandı. Kendisine bıçakla saldırılması üzerine silahını çeken Ünel'in açtığı ateş sonucunda Kadirli Ülkü Ocakları Üyesi Emrullah Kaplan hayatını kaybetti. Mahkeme, Ünel'i yargılama sonucunda "haksız tahrik altında adam öldürme" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Saldırganlardan 8'i Adana Ülkü Ocakları üyesi, 2'si ise o dönem MHP tarafından yönetilen Etimesgut Belediyesi çalışanıydı.

Bu saldırıdan bir gün önce ise Adana Ülkü Ocakları Başkanı Cem Tutsoy, "Ülkü Ocakları Genel Başkanımız Sn. Ahmet Yiğit Yıldırım'ın ve genel merkezimizin emrinde FETÖ'cü hainlerin başına 'YILDIRIM' gibi çakacağız" paylaşımı yaptı.

 

MERSİN'DEKİ CİNAYET ANKARA'DA YAKINDAN İZLENDİ

Mersin'de işlenen cinayet, bu sırada Ankara'da yakından takip ediliyordu. Tolgahan Demirbaş, Çağrı Ünel'e saldıran iki kişinin çalıştığı Etimesgut Belediyesi'nde işçi olan Burak Kılıç'a saldırının olduğu gün 15 Mart'ta "Ortak var mı bir şey" diye sordu. Demirbaş, yanıt alamayınca bu kez "Kardeş niye yazmıyorsun anlamadım ki" diye yazdı. Burak Kılıç, bunun üzerine, "Çocuk öldü, Kadirli ocaktan, Çağrı Ünel vurdu öldü" dedi. Demirbaş ise "Ne olacak şimdi" diye sordu.

Burak Kılıç, sosyal medyada E.G. isimli bir kişi tarafından paylaşılan, "Kılıçlar çekildi mi düşman seçilmezmiş, bu saatten sonra ha bir eksik hadi fazla. Fırtına olsanız bu kayadan ancak toz alırsınız. Ateş olsanız bir tutam ot yakamazsınız. Hainlerin tepesine YILDIRIM gibi çakacağız" içerikli mesajı Demirbaş'a iletti.

16 Mart'ta ise Demirbaş, Burak Kılıç'a "S.A (Sinan Ateş) ile alakalı hareketlilik var mı" diye sorarken, "Yok" yanıtını aldı.

 

MERSİN'DEKİ CİNAYETİN ARDINDAN OKLAR SİNAN ATEŞ'E ÇEVRİLDİ

Çağrı Ünel'in Emrullah Kaplan'ı öldürmesinin ardından Ülkü Ocakları mensupları sosyal medyadan Sinan Ateş'i hedef almaya başladı. Aynı şekilde Sinan Ateş'i takip girişimleri daha da arttı. Tolgahan Demirbaş, 18 Mart 2022'de Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'a gönderdiği mesajda, "Hayırlı Cumalar Sayın Genel Başkanım. Her şartta yanınızda ve emrinizdeyiz efendim" diye yazdı.

 

ESKİ MİT'ÇİDEN YARDIM İSTENDİ

28 Mart 2022'de Tolgahan Demirbaş, eski MİT mensubu Çağlar Zorlu'dan Sinan Ateş'in anlık konum bilgilerini aldı. Ancak Demirbaş, "yer uygun" değil diyerek eylem yapmaktan vazgeçti. Demirbaş, Çağlar Zorlu'dan gelen bilgileri Ahmet Yiğit Yıldırım'a "Araştırmalarım devam ediyor efendim, az önce böyle bilgi aldım, arz ederim" diyerek iletti.

Aynı gün Yıldırım, Demirbaş'a, Sinan Ateş'in Türkiye'ye giriş yapıp yapmadığını sordu. Hemen baktıracağını söyleyen Demirbaş, bir gün sonra "Türkiye'ye dönmüş şu an ülkede" yanıtını verdi. Yazışmalar, Sinan Ateş'in yakından takip ettiren kişinin Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım olduğunu ortaya koydu. Ancak Sinan Ateş iddianamesinde Yıldırım'ın adı geçmedi ve dosyası ayrıldı.