‘Taksim biziz, arkadaşlarımızın arkasındayız’

8 Mayıs 2024 Çarşamba 17:13

İstanbul’daki 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında Taksim’e yürümek isterken gözaltına alındıktan sonra tutuklananlar için Halkevleri Mersin Şubesi’nden, “Taksim biziz, arkadaşlarımızın arkasındayız” tepkisi geldi.

İstanbul’da 1 Mayıs’ta Anayasa Mahkemesi’nin kararına dayanarak Taksim’e çıkmaya çalışan ancak zaman zaman polisle karşı karşıya gelen göstericilerden 12’si hakkında daha tutuklama istendi. Mahkeme, daha önce 65 Taksim eylemcisinden 38’i hakkında tutuklama kararı vermişti.

İstanbul’daki 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında Taksim’e yürümek isterken gözaltına alınan ve sonrasında yargılanmak istenenler için Halkevleri Mersin Şubesi’nden tepki geldi. Şube binası önünde basın açıklaması yapan Halkevleri üyeleri, arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

 

“GERÇEK SUÇ TAKSİM MEYDANI'NIN YASAKLANMASIDIR”

Burada bir de basın açıklaması yapan Halkevleri Mersin Şube Başkanı Aycan Özkan, saldırılara karşı insanca, onurlu bir yaşam mücadelesini büyütmeye devam edeceklerini vurguladı.

“Taksim biziz, arkadaşlarımızın arkasındayız” diyen Özkan, “Peki gerçek suçlular kimler? Gerçek suçlular: Orta Vadeli Programla halka kemer sıkma politikalarını dayatanlar, halkı her geçen gün yoksullaştıranlar, emeğini ve haklarını çalanlardır. Gerçek suçlular, halkların eşitlik, özgürlük ve barış özlemlerini bastırmaya çalışanlar, kadınların gençlerin özgürlük mücadelesini baskıyla sindirmeye çalışanlardır. Gerçek suçlular, Filistin halkına yaşatılan zulüm karşısında İsrail'le ticari ilişkilerini kesmeyenlerdir” dedi. Gerçek suç Taksim Meydanı'nın yasaklanmasıdır” dedi.

 

“TUTUKLANAN ARKADAŞLARIMIZIN TALEPLERİ MİLYONLARIN TALEPLERİDİR”

Halkevciler olarak, Taksim mücadelesinin tüm bu politikalara karşı mücadele olduğunun bilinciyle yan yana omuz omuza mücadele etmeye devam edeceklerini dile getiren Başkan Özcan, Taksim'e yürümek istediği için gözaltına alınan arkadaşlarının, milyonların insanca yaşam talebine sahip çıktığını söyledi. “Taksim'e yürümek istediği için gözaltına alınan arkadaşlarımız eşit, özgür ve kardeşçe yaşanacak bir ülke talebine sahip çıkmıştır” diyen Aycan Özkan, “Tutuklanan arkadaşlarımızın talepleri hepimizin talepleridir, milyonların talepleridir. Milyonları yargılayamazsınız. Arkadaşlarımız serbest bırakılsın. Tutuklanan arkadaşlarımız serbest bırakılana, halkın emeğine, haklarına çöken yağmacılardan kurtulana kadar mücadelemiz devam edecek. Kurtuluş yok tek başına; ya hep beraber ya hiçbirimiz!

 

TUTUKLANAN ARKADAŞLARIMIZ DERHAL SERBEST BIRAKILSIN!

1 Mayıs alanı Taksim Meydanı'dır. Taksim'e yürümek haktır. Tutuklanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın! Bir hafta içinde, 1 Mayıs'ta Taksim'e yürüyen ve bu sebeple oturdukları evlerin kapıları kırılarak gözaltına alınan 6 üyemizle birlikte toplam 49 arkadaşımız tutuklandı.

1 Mayıs günü binlerce insan emekleri ve özgürlükleri için sokaklarda buluştu. Saray'ın 1 Mayıs korkusu tüm İstanbul'u sarmış 4 ilçede 49 cadde trafiğe kapatılmış, 42 bin polisle işçi- emekçilere 1 Mayıs yasaklanmak istenmiştir.

İşçilere siyanürlü madenlerde ölmek yasak değil, kadınların sokak ortasında öldürülmeleri yasak değil, öğrencilere KYK yurtlarında ölmek yasak değil, emeklilerin açlık sınırının altında, sefalet ücretiyle yaşaması yasak değil ancak Taksim size yasak denmiştir!

Bütün engellemelere, şiddete, kara propagandaya rağmen binlerin Taksim'e yürüme iradesi kırılamamıştır.

 

“GEREĞİ YAPILDI’ İFADELERİYLE POLİS İŞKENCESİNİ AKLAMAYA ÇALIŞILDI”

1 Mayıs'ın hemen ardından İstanbul Valisi Davut Gül ‘Devlet yarına bırakır yanına bırakmaz’ açıklamasıyla 1 Mayıs'ta Taksim'e yürüyenleri hedef göstermiştir. 1 Mayıs günü ve sonrasında toplam 270i aşkın kişi için gözaltı kararı alınırken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ikametlerinden gözaltına alınan arkadaşlarımızı ‘kaçtıkları yerden yakalandılar’ yalanıyla kriminalize etmeye çalışmış, ‘gereği yapıldı’ ifadeleriyle polis işkencesini aklamaya çalışmıştır.

Taksim 1 Mayıs alanıdır. Taksim'e yürümek haktır. Taksim'de 1 Mayıs kutlamak meşrudur.

Ortada olan tek suç, işçi sınıfının 1 Mayıs Meydanı'nın, milyonların özgürlük alanı Taksim Meydanı'nın emekçilere yasaklanmasıdır.

 

“İKTİDAR KORKUYOR”

İktidar sürdürülen yoksullaştırma politikalarıyla her geçen gün daha da yaşanmaz kılınan hayatları için itirazını yükseltecek, öfkesini bileyecek işçilerden, emekçilerden, kadınlardan, öğrencilerden korkmaktadır.

Bu 1 Mayıs'ta dört bir yandan Taksim'e yürüyenler, işçilerin, yoksulların, barınamayanların, geçinemeyenlerin, emeklilerin, kadınların, öğrencilerin iradesidir.

Halkevleri olarak Mersin'den sesleniyoruz: Bu iradeyi ne kara propagandanız, ne hedef göstermeleriniz, ne yasaklamalarınız yenemeyecek” diye konuştu.