Tarsus’ta su faturaları kabaracak!

7 Mayıs 2024 Salı 17:38

Borçlar nedeniyle maaş ödemeleri aksayan Tarsus Belediyesi’nde 10 yıldır alınmayan evsel atık ücretlerinin su faturalarına yansıtılarak geriye dönük 1 Ocak itibariyle alınması teklifi Cumhur İttifakı’nın reddine rağmen CHP’nin oy çokluğuyla kabul edildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Tarsus Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı 6. Birleşimin 1. Oturumu gerçekleştirildi. Toplantıda CHP’li Başkanı Ali Boltaç, borçlar, alacaklar ve ödemeler ile ilgili açıklamalarda bulunarak, meclis üyeleri ve ilçe halkına belediyeye olan borçlarını bir an önce ödemeleri için çağrı yaptı.

 

MHP: İLK 6 AY İÇİN EVSEL ATIK ÜCRETİ ALINMASIN

Toplantıda su faturasına yansıtılan evsel katı atık ücretlerinin Tarsus’ta 10 yıldır alınmazken artık alınmaya başlanması ile ilgili teklif görüşmelerinde Cumhur İttifakı muhalefeti ile tepki gösterdi.

Komisyondan oy çokluğuyla meclise gelen evrakla ilgili MHP’li Muharrem Şimşek, “Bu tarifeler yıllık hesaplanır, biz ise yılın aşağı yukarı yarısına geldik. Bizim teklifimiz bunun önümüzdeki 6 aylık dönem için kabul edilmesi, geriye dönük 6 ay için istenmemesi yönündeydi.

Ayrıca Dar gelirli vatandaşlarımız dikkate alınabilir, 10 metreküpe kadar su kullananlar bu uygulamadan muaf tutulabilirdi. Ama bu da yapılmadı.

 

“MALİ DURUM İYİ DEĞLİ AMA FERYAT FİGAN EDECEK BİR DURUM YOK”

Şimdi burada ki dayanağımız belediyenin mali durumunun kötü olması. Tarsus Belediyesi’nin mali durumu kötü ancak çok kötü değil. Böyle feryat figan edilecek belediyenin mali durumunda o derece bir sıkıntı yok. Biz 1994’de devraldığımız belediyenin bütçesinin 3 katı borcu vardı. Şuan belediyenin borcu, gerçekleşen bütçesinin yüzde 50’si bile değil. Tarsus Belediyesinin borçsuz devam etmesini gönlümüz ister ama bu bazen mümkün olmayabiliyor. Arz önce borçlanmaya yetki verdik” dedi.

 

“BORÇLANMAYI ASFALT İÇİN VERDİNİZ”

Araya giren Ali Boltaç, “O öyle algılanmasın, sizin bu vermiş olduğunuz borçlanma asfalt ile alakalı, Bunu kalkıp ben başka bir şeylerde kullanamayacağım. Asfalt için 80 milyon borçlanma yetkisi ve 50 milyon TL’de teminat yetkisi verdiniz” dedi.

 

“DEVAM EDEN YATIRIMLARIN BORÇ GİBİ GÖSTERİLMESİ DOĞRU DEĞİL”

Başkan Boltaç’ın geçen toplantıda 250 milyon TL borç olduğunu açıkladığını söyleyen MHP’li Şimşek, “Devlette devamlılık vardır. Tabloda bahsettiğiniz işlerin bir kısmı Haziran ayında bitecek bir kısmı 3’üncü zeyreğe belki yıl sonuna sarkacak. Sizin döneminiz içinde devam eden yatırımların borç gibi gösterilmesi doğru değil.
Genel bütçeden Mayıs için 56 milyon TL gelir elde edilirken, 2023’te yıllık ortalama genel bütçeden gelen 23 milyon TL gelir olduğunu görüyoruz. Unu 12’ye pay ettiğimiz zaman 49 milyon civarında yapar. Maliye bakanlığının vergiler üzerinde açıklamış olduğu artışlar ile ilgili yeniden değerleme oranı yüzde 57. Genle bütçede vergi gelirleri yüzde 57 artarken belediye paylarının yüzde 20 oranında ortalaması doğru bir şey olmaz. Burada bir hata var. Mayıs’ta 50- 55 milyon gelebilir ama ortalamada Tarsus Belediyesi’nin genel bütçe gelirlerinin 75 ile 80 milyon TL arasında olması gerekir. Burada yanlış bilgi verildiğini düşünüyorum” dedi.

AKP’de Mersin’deki su ücretlerinin pahalılığına dikkat çekerek, “Kaynak yaratma Tarsuslu’nun sırtına bindirilerek değil, alternatif kaynaklar yaratılarak oluşturulmalı” tepkisi verdi.

 

“TARSUS BELEDİYESİ İFLAS EDER”

Başkan Boltaç ise “Sosyal belediye ayrı bir şey, popülist politika ayrı bir şey. Ben evet sosyal bir belediyeyim, sosyal bir belediyenin ne yapması gerektiğini iyi bilen bir kişiyim ama bu popülist bir politika güdeceğim anlamına gelmez. Aynı zamanda realist bir adamım.

Evsel atık ücreti alınmadığı için 2022’de bu işin belediyeye maliyeti 56 milyon 870 bin TL. Biz demişiz ki bu parayı almayalım. Vatandaşın cebinde kalsın.

Bir pasta düşünün pastanın alt tabakası hamuru, pastası araya krema gelir. Üzerine bir kat daha şekillendirirsiniz. En son üzerine çileği koymak kalır. Paranız gücünüz olur bunu vatandaştan almazsınız. Eyvallah. Ama arkadaşlar Tarsus Belediyesi bu popülist politikalarla gitmeye devam ederse iflas eder” dedi.

 

MAAŞ ÖDEMELERİNDEKİ AKSAMA SÜRÜYOR

Tarsus Belediyesi’ne bu ay merkezi bütçeden 56 milyon TL geleceğini ve bu parayla da kadrolu çalışanlar ile memur maaşları ve geçen aydan kalan KHK’lı çalışanların maaş ödemelerinin yapılacağını bildiren Boltaç, bu ay ki KHK maaş ödemelerinin yapılamayacağını aktardı. Günlük gelen paraların bankalarca hesaplara konulan blokelerden dolayı kasaya girmediğini söyleyen Boltaç, “İller Bankasından para geliyor mu geliyor. Kadrolu ve memurlar zarar görüyor mu hayır. Ama en çok alın teri döken beden işçileri zarar görüyor. Ben bundan mutsuzum. Ben Tarsus Belediyesi çalışan personeline kaynak yaratmak için elimi değil gövdemi ortaya koyuyorum.

Biz bu şekilde gitmeye devam edersek işin sonu uçurum. Karanlık bir tablo. O yüzden bu anlamda en azından gelir gider bütçemi biraz dengeleyeyim. Bu arada personel maaşlarını ödeyelim. Daha hizmetleri konuşmuyoruz, belediye bütçesini toparlama çabasındayız.

 

“UÇURUMDAN DÜŞMEK İSTEMİYORUM”

Kısa süre içinde ödememiz gereken 310 milyon TL borcumuz var, 250 milyon TL gelen olan hak edişler var. Bu işi alan firmalarda fatura kesmekte zorlanıyor. Yüksek meblağlı faturaların birde KDV’si çıkacak o yüzden firmalar da fatura kesmiyor. Karavan Parkı’nı bedava hizmete sunmuşuz ama artık buradan da para alacağız. Çünkü biz bu iş için para harcıyoruz. Orada gelip neticede 2- 3 gün tatil yapacak olan insanların günlük 300 TL gibi bir bedel ödemesini istiyoruz. Ben alacağıma da şahinim, vereceğime de şahin olacağım. Gelin bunu bir düşünün. Birçok komisyonda başkan yardımcısı olarak sizlerden isimleri yazdırdık. Demokrasinin salt çoğunluktan ibarete olduğunu düşünmüyorum. Yeri geldiğinde azınlığın sesini de duyabilmektir.  Birçok komisyon başkanımız CHP’li, başkan yardımlarımız ise MHP ve AK Partili. Uçurumdan düşmek istemiyorum” dedi.

CHP’nin sandalye üstünlüğüne sahip olduğu Tarsus meclisinde evsel atık ücretinin faturalara yansıtılarak tahsil edilmesi ile ilgili teklife Cumhur İttifakı’nın red vermesine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

 

KARAVAN PARK ÜCRETLİ HALE GELDİ

Ayrıca Tarsus Karavan Park’ta yapılacak konaklamalar için de ücretsiz olan uygulamadan vazgeçilerek, günlük 300 TL ücret alınası ile ilgili teklif de yine Cumhur İttifakı’nın red vermesine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

 

TARSUS’TA ARSA SATIŞI GÜNDEMDE

Meclisin dilek ve temenniler bölümünde de konuşan Başkan Ali Boltaç, İlk gün, ‘mümkün olduğunca arsa satışı yapmayacağım’ dedim ama bu sözümün altında kalacağım” ama bu sözümün altında kalacağım.

Tabloyu şeffaf bir şekilde tüm halkın önüne sundum. Bazen gelen parayı görmüyorsunuz bile, 100 milyon TL’yi bulmuş borç, 37 milyon icra, TESKİ’nin 7 milyon gibi bir borcu var. Her tarafta borç var.

Uzun zamandır Tarsus Belediyesi de alacaklarına serçe olmuş. Ben mümkün olduğunca yapılması gereken görevi, sorumluluğu görev ilgili arkadaşlara hatırlattım. Onlarda yerine getiriyorlar. Bu anlamda başta meclis üyelerimize, Tarsuslu vatandaşlarımıza belediyeye olan borçlarını ödemelerini rica ediyorum. Borcunuza sadık olun, hemen ödeyin. Çünkü gerçekten zor bir süreç yaşıyoruz.

Hali hazırda yeni bir arsa satışı ile ilgili bir şey yapıyorum, hali hazırda Encümen’e yetki verilmiş arsalar var. Ziraat Bankası üzerinden kıymet raporu çıkarttırıyorum. Bir kamu bankasının belirleyeceği değer üzerinden bu yerler ile ilgili rapor sunulduğunda zaten elimde yetki var. Bender duyun. Eğer bu ekonomik şartlarda, faizlerin yüzde 60’lara vardığı bir ortamda satabilirsem de büyük bir başarı. Orası da muallak. Çünkü hiçbir yatırımcı, hiç kimse yüzde 60 faizin olduğu bir yerde gidip de parasını mülke yatırmaz. Ama ben umut ediyorum Tarsus Belediyesi ile iyi diyalog kurmak isteyecek olan arkadaşlar, belediyeye destek olacaktır. Birkaç noktada satış işlemi gerçekleştirmeye çalışacağız. Bu satıştan elde edeceğimiz gelirimiz ile de ilk önce personelin maaşını ödeyeceğiz. Birkaç aylık ödemeleri sağlama alacağız. Satıştan aldığımız parayı birilerinin kesmiş olduğu faturalarını ödeyeceğiz. Ondan sonra imkanımız kalacaktır, esnafa olan borcumuzu da ödeyeceğiz, ihaleye giren firmaların borcunu da kapatacağız. Ben bu işin altından ama öyle ama böyle çıkacağım. Sonuna kadar gideceğim” dedi.