Akademi çok kültürlü öğrenme peşinde

3 Mayıs 2024 Cuma 17:25

Mersin Üniversitesi’nin de katkı sunduğu TÜBİTAK destekli “Medeniyetlerin Beşiğinde: Teknoloji ile Zenginleştirilmiş Çok Kültürlü Eğitim Uygulamaları” başlıklı proje ile akademi; Türkiye’deki çok kültürlü öğrenme sorununa çözüm üretme çabasında.

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Programları ve Öğretim ABD’de görev yapan Doç. Dr. Fazilet Karakuş’un yürütücü olduğu, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi ABD’de görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Durgungöz’ün ise araştırmacı olduğu “Medeniyetlerin Beşiğinde: Teknoloji ile Zenginleştirilmiş Çok Kültürlü Eğitim Uygulamaları” başlıklı proje TÜBİTAK 1001 – Cumhuriyetin 100. Yılı özel çağrısı kapsamında bilimsel olarak desteklenmeye hak kazandı.

 

AKADEMİ ÇOK KÜLTÜRLÜ ÖĞRENME PEŞİNDE

Projeyle ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Fazilet Karakuş, “Öğretmenlerin çok kültürlü eğitime ilişkin sahip oldukları görüş açılarının yanı sıra, çok kültürlü öğrenme öğretme süreçlerini tasarlama, uygulama, değerlendirme ve geliştirmeye yönelik hazır olma durumları çok kültürlü eğitimin amacına ulaşmasında önemli bir yere sahiptir. Giderek daha fazla çok kültürlü hale gelen dünyada öğretmenlerin çok kültürlü eğitime ilişkin daha fazla bilgi, beceri, tutum ve değerlere sahip olarak yetiştirilmesi gerekliliği kendini göstermektedir. Bu noktada öğretmen yetiştirme programlarının çok kültürlü eğitimin ilkelerini benimseyen, çok kültürlü eğitim programları oluşturabilen, çok kültürlü öğrenme öğretme süreçlerini oluşturabilen öğretmenler yetiştirmeye yönelik niteliklerini geliştirmeleri gerektiği görülmektedir.” dedi.

 

“ÜLKEMİZDE ÇOK KÜLTÜRLÜ EĞİTİM SORUNLU”

Ülkemizde eğitim alanında karşılaşılan güncel sorunlardan biri de çok kültürlü eğitimin etkili bir şekilde gerçekleştirilememesi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Karakuş, “Projemizin Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemizde eğitim alanında karşılaşılan bu denli büyük bir soruna çözüm üretebilmek ve Türkçe’ye dayalı olarak eğitim yapılan okullarda milyonlarca öğrenci ile gelecekte eğitim öğretim yapacak öğretmen adaylarına, hali hazırda öğretim yapan öğretmenlere, öğretmen yetiştirme programlarına, yükseköğretimde program geliştirme çalışmaları ve eğitim politika belirleyicilerine kaynaklık edeceğini, ülkede süregelen sorunların çözümü için bilimsel ve özgün bir örnek olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Projenin temel amacını, Türkiye'de çok kültürlülük ve öğretmen eğitiminde teknoloji ile zenginleştirilmiş bir eğitim programının geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik, farklı kültürel ortamlardaki öğretim uygulamalarının kalitesini ve etkililiğini artırmaya odaklanan ayrıntılı bir plan sunmak oluşturuyor.