Hediye Eroğlu

Hediye Eroğlu

ŞİMDİ SINAV ZAMANI!


1.04.2024

Şimdi herkesin aklında aynı soru var; Mersin gerilir mi?

Neden? Çünkü Mersin’de şuan Büyükşehir ve 7 ilçe CHP’de, 2 ilçe İYİ Parti’de, 3 ilçe MHP’de, 1 ilçe DEM’de.

 

Gerilimde öne çıkan iki ilçe şuan için Toroslar ve Akdeniz…

 

Toroslar büyük bir şok yaşadı; CHP ezdi geçti. MHP büyük bir hezimet ile karşı karşıya. Ama zaten bir kan kaybı vardı… Bu sonuç bu kadar ağır olmasa da beklenmeliydi…

MHP Mersin’de önceki dönem belediye başkanlığı seçimindeki hatalar, sonrasında il yönetimindeki krizler, Sinan Taş cinayetine uzan süreç, milletvekilliği seçimlerindeki tabanın sesine kulak verilmeyen aday belirleme şekli getirdi bu sonucu. Zaten Cumhur İttifakı olarak halktan bir tepki alıyordu MHP, yereldeki yanış politikalar ile bu tepkileri karşıda tek bir çatı altında birleştirdi! Ve kalesini kaybetti…

Ama işte Toroslar halkı CHP ile daha ne kadar bütünleşecek? Daha doğrusu CHP bu bütünleşmeyi sağlayabilecek mi?..

Asıl soru bu!

Burada iş CHP’ye düşüyor.

Toroslar’da bir CHP kitlesi var. Tecrübeli siyasetçiler bulunuyor. Daha sakin, gerilimi göğsünde yumuşatabilecek kadrolar mevcut. Eğer bu kadrolarla yürünür ise belki sancılı süreç biraz daha rahat atlatılabilir. Ama tam tersi eleştirilen MHP gibi sert bir siyaset izlenip, sadece CHP- DEM işbirliği ile Toroslar’a hakim olmaya çalışmak dokuya uymaz! Toroslar bunu kabul etmekte, sindirmekte zorlanır ki bu da gerilime gebe bir zemin yaratır!

Aman dikkat!

 

Akdeniz’de sonuç çok da sürpriz olmadı. Neticede DEM’in zaten belli bir oyu var Akdeniz’de, CHP ile yapılan ittifak sonuç verdi ve belediye yeniden geri kazanıldı.

Ama Akdeniz eski Akdeniz değil.

Hizmet ile tanıştı. Neler olabileceğini gördü. İstenirse bir şeyler yapılabiliyormuş. İstenirse sorunlar çözülebiliyormuş. Genel siyasete boğulan yıllar heba edilmeseymiş Akdeniz bugün Mersin’in en yaşanabilir, zengin, refahı yüksek bölgesi olabilirmiş! Bu potansiyel varmış… Bu anlaşıldı, görüldü.

Şimdi DEM’in işi daha zor.

Öyle eskisi gibi genel siyaset ile çantada keklik seçmen kitlesi ile götüremez artık süreci! Sunmadığı belediyecilik hizmetleri için engellemeleri bahane edemez!

Alacağını almışken vermemezlik yapamaz!

Şimdi ortaya hizmet koyma zamanı.

Öte yandan Akdeniz’de ki gerilimin temel endişesi sosyopolitik yapısından ziyade sahip olduğu zenginliklerle ilgilidir.

Gerek fiziki gerek sosyal anlamda kentin en işlek, en kalabalık, en yoğun, en karmaşık yapısına sahip Akdeniz’i yönetmek kolay değildir.

Uyumlu olmayı, uzlaşı içinde hareket etmeyi gerektirir.
Ama işte DEM ne yazık ki hem yerel siyasetteki başarısızlıkları hem de uyum ve uzlaşıdan uzak yapısı ile endişeleri arttırıyor.

Eğer geçmiş yıllardaki hatalarını tekrarlar ise Mersin’in, Akdeniz’i kaybetmesine neden olur!

Zaten Akdeniz’den kaçan bir Mersin varken şimdi Akdeniz’in bittiği bir dönemin korkusuyla geride Akdeniz diye bir şey kalmayabilir…

 

Toroslar ve Akdeniz Mersin’in sigortasıdır! Terazisidir! Dengesidir!

 

Toroslar ve Akdeniz’de yaşanacak her türlü gerilim, hizmet eksikliği kenti aksatır!

 

Toroslar ve Akdeniz’de çok daha hassas, çok daha dikkatli, çok daha hizmetkar, çok daha becerikli, titiz olma zamanıdır!...

 

Şuana kadar bu izlenim pek verilmedi. Seçim sürecinde yürütülen kampanyalarda daha çok mevcut yerel iktidarlara, Cumhur İttifakına yüklenildi. Vaatlerde zayıf kalındı. Sorunlara dair Çözüm önerileri desen neredeyse yoktu. Hele ekip, kadro hiç ortaya çıkmadı.

 

Umarım bu eksiklikler kısa sürede görülür, anlaşılır ve gereği yapılır…

Çünkü bu milletin artık ağzında sıkacak diş de kalmadı! Yak taşıyacak hali de…

 

Milletin yükünü almaya geldiyseniz hizmet üretecek, taş üstüne taş koyacak, kavgayı değil kardeşliği, dayanışmayı pekiştireceksiniz!

 

Şimdi sınav zamanı!

 

Kaybedenler için de ders çıkarma zamanı. Siz siyasetçi olmadan önce bu memleketin bireyi, insanıydınız. Bunu hatırlayın. Bu memleket için bir şeyler yapmak istediniz. Hala daha yapılması gerekenlerin takipçisi olmalı, yapılamayanın peşinde koşmalısınız.

Siyaset sorunlara çözüm üretme sanatıdır. Siyaset yapmaya devam edin. Konuşun. İsteyin. Tespitlerde bulunun.

Yapamadıklarınızı düşünün!

Yanlışları anlamaya çalışın.

Şimdi biraz da dışarıdan bakın hatalarınızdan ders alın!

 

ARŞİV YAZILAR