Tüm dünyadaki ürün azlığına rağmen hasadın başladığı limonda talebin az olması üretici ve ihracatçıyı kara kara düşündürüyor! Ürününü depoya çekerek fiyatın armasını beklemek zorunda kalan limon üretici ve ihracatçısı, destek istiyor!
HEDİYE EROĞLU
Tarımsal üretimde ülkenin söz sahibi kentlerinden olan, limonun başkenti Mersin’de erkenci ürün olarak da tanımlanan mayer cinsi limonun hasadına başlanırken, talep azlığı üretici ve ihracatçıyı kara kara düşündürüyor.
Türkiye’de 360 bin dekar limon üretim alanının yüzde 52’sine tekabül eden 193 bin 567 dekar limon alanı mevcut olan Mersin’de bu sayede ülkedeki limon üretiminin yüzde 65’i gerçekleştiriliyor. Türkiye’de 1950 yılında 50 bin ton civarında olan bugün ise 9 milyona ulaşan limon ağaçlarının 6 milyon 94 bin 300 adeti Mersin’de bulunuyor. Mersin yaklaşık 600 bin ton limon üretimiyle Türkiye’de ilk sırada yer alıyor.
MAYER LİMON KESİM VE İHRAÇ TARİHLERİ BELLİ OLDU
Limon üretimi ve ihracatında ki en önemli kalemlerden biri olan erkenci ürün olara da bilinen Mayer Cinsi limonun 2022-2023 dönemi hasadına başlandı.
Mersin İl Tarım Müdürlüğü, 30 Eylül 2022 tarihinde kesimine izin verilen ve bugün 6 Ekim 2022 itibariyle ihracatı yapılmaya başlanan Enterdonat Limonunun ihracat öncesi pestisist analizi için ekipler ihracatçı firma yetkilileri ile görüştü ve analiz için numune aldı.
“LİMON KESİLİYOR AMA TALEP YOK!”
Ancak Mersin Ziraat Odası yönetim kurulu üyesi olan aynı zamanda limon üretim ve ihracatı da gerçekleştiren Turgut Demir, “Limon kesiliyor ama talep yok!” diyerek, kara kara ne yapacaklarını düşündüklerini söyledi.
Erkenci mandalina ile enterdonat (erkenci) limonun ihracatının başladığını ancak siparişlerin çok az olduğunu belirten Demir, “Kürsel ekonomideki sıkıntılı durumlar, girdi maliyetleri özellikle de lojistik ihracatçının elini büküyor.
BU SENE ÜRÜN DE AZ!
Bu sene dünya genlinde ürün de az. Rekoltede de çok ciddi bir kayıp var. Bu kayba rağmen Türk mallarına talep az yurtdışından. Ancak yerli üretici plastik kasa, reklam kağıdı, klips, köşe bent, şerit ve palette geçen yıla göre yaşana büyük artışlar nedeniyle rakip ülkelerle rekabet edemez halde. Özellikle rakiplerimiz İspanya ve Arjantin karısında artan maliyetler nedeniyle üretici ve ihracatçı olarak her geçen gün daha çok kan kaybediyoruz.
LİMON DEPODA BEKLEYECEK
Bugün enterdonat limon kilosu 8- 10 TL arasında üreticiden hasat ediliyor. Erkenci mandalina ise 4,5- 5,5 TL arası üreticiden alınıyor. Ancak küçük üreticinin çok büyük kısmı kendi bahçesinin üretim maliyetlerini bile karşılayamayacak kadar ürüne sahip. Fiyatların yüksek olmasına rağmen ürünün az olması nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz.
Çözüm olarak enterdonet değil ama dikenli limon gibi geçici limon çeşitleri depoya çekilecek. Bu da iç piyasada fiyatın yüksek olmasına neden olacak. Zaten iç piyasada talep de az. Üretici ürününü düşük fiyata vermemek için ürününü depolara çekecek.
Talep ve fiyat azlığından dolayı depolayabilen ürünlerini depolara çekebilecek tabi imkanı olanlar. Olmayanlar mecbur satacak.
“TEŞVİK VERİN, BORÇLARI SİLİN!”
İhracatçının Allah yardımcı olsun, bu paralar nasıl tahsil edilecek, nasıl ödenecek bilemiyoruz. Bankalar kredi musluklarını kesti Faizler yüksek.
Ne yapılabilir ? Teşvik verilmesi lazım. Borç ertelemesi veya silmesi lazım. Gündemimiz ekonomi olmalı, çiftçi, üretim olmalı. Asıl paketler bu alanda gelmeli.
Kişi başına düşen milli gelir seviyesinin arttırılması gerekiyor. Bu fiyatlarla içerdeki tüketicileri de bu ürünleri tüketmesi zor. Gelirin adaletinin sağlanması gerekiyor. Bunlar olmayınca piyasa tıkanıyor” diye konuştu.